Dodik oštro: Čaša je puna, Bošnjaci su na pravom putu da nas istjeraju iz BiH

Nakon što je Stranka demokratske akcije poručila da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva entiteta Republika Srpska (RS), član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je to neprihvatljivo, da neće sudjelovati u radu Predsjedništva ako do toga dođe te da SNSD prekida sve razgovore sa SDA.

Inicijativa nije nova

Mislim da ta inicijativa nije ništa novo i nije originalno. Ranije je Sulejman Tihić tu inicijativu potegao, pa je povukao pod utjecajem stranaca. SDA želi na taj način problematizirati RS, rekao je Milorad Dodik na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu.

Republika Srpska je neupitna, njen naziv je neupitan, kao i njena teritorijalna i politička organizacija. Neprihvatljiva je bilo kakva inicijativa, nespojiva sUstavom BiH. O tome nema rasprave jer je RS vidljiva u svim dijelovima Daytonskoga sporazuma. Ja sam biran na prostoru RS-a jer je u Ustavu rečeno da se srpski član Predsjedništva bira na prostoru RS-a. To su dokazi da je RS ustavna, da je bila strana u daytonskim dogovorima, potpisala je sve anekse Daytona i kao takva je neupitna, kao i njen naziv i postojanje, kazao je Dodik.

Iako inicijativa još nije dostavljena Ustavnom sudu BiH, Dodik je već izrazio sumnje u dobre namjere ove institucije, zbog čega je na sastanak i razgovor o ovoj temi u četvrtak pozvao sve predstavnike političkih stranaka u NSRS-u i Parlamentu BiH.

Ako inicijativa bude podnesena, zatražit ću zasjedanje NSRS-a i predložiti odgovarajuće mjere. Ako inicijativa dođe u Ustavni sud, nemam namjeru surađivati s ljudima koji omalovažavaju RS, neću napustiti Predsjedništvo, ali moje sudjelovanje u radu će biti dovedeno u pitanje, poručio je Dodik.

Bošnjaci žele BiH za sebe

Istaknuo je da SNSD prekida sve razgovore sa SDA o formiranju Vijeća ministara BiH dok se ova situacija ne riješi.

Bošnjaci ne žele nikoga u BiH, majoriziraju Hrvate, hrvatski član Predsjedništva je izabran bošnjačkim glasovima, omalovažavaju hrvatske županije, odbacuju RS i Dan RS-a, a sada dovode u pitanje ime RS-a. To nam govori da nemamo što raditi u BiH, naglasio je Dodik.

SNSD prekida razgovore sa SDA oko formiranja Savjeta ministara. Ovo je kap koja je prevršila mjeru. Mi daytonsku BiH podržavamo, nismo protiv nje, vidi se ovdje tko je protiv. Upućivanje formalne inicijative je trenutak sazivanja NS RS. To je trenutak u kojem prestaju svi pregovori, zaključio je Dodik.

Džaba vam priča da se RS ne može odvojiti. Trenutak je takav da neće biti nikakvih kalkulacija. Ako ste nas htjeli istjerati iz BiH, ovo vam je pravi put, zaključio je Dodik.

Iz SDA će tražiti promjenu naziva Republike Srpske

(www.jabuka.tv)


12 komentara

 • Muslimani su sjebali Hrvate , a sada su krenuli na Srbe.Ovo ce biti tesko. Ovo mi sve slici na jugu.Prvo Sejdo pa ono sve je nase. Ovo mi sve lici na ono kupi pusku trebati ce ti. Uzalud suzivot oni hoce da budu age i begovi.Narod samo sa malim mozgom.

 • Bi oni bi,ali ima caca Putin!Kad on kaze Mirno,da vidim tko ima m.d. mrdnuti?I neka!Sad ce biti onih pametnjakovica i onih merHametli srca koji ce reci da je RS nastala ne genocidu!Ma nek je nastala nek znaju Srbi zasto su ginuli!I balidzani su dobili svoju drzavu,samo mi CRO .k..c..u!Zato NE mijenjanju imena!

 • Država PARADOKS
  a, ja svoje nedam dok sam živ i tako će da bude. A Dejt…. sporazum koda je to važno šta amere briga, nji nebriga Sirija i sl.
  Nego koda je ovo naizvolite. A vi što ga izgubište pa ga nađošte sad sve znate.
  Davite komarca, a gutate devu….
  Pa valjda svi imamo neko svoje imanje i eto ti granica. Pa nek se susjedi dogovore ko s kim more. A općinsko podilit dici u školi i vrtiću Ja opet velim Neću s kim neću a skim oću znam dobro.
  A neki BiH, a neki neBiH, opet ‘i…

  Naj gore je ovim što što su u sukobu što s interesima što sa samim sobom kako opravdat bogastva, a niotkud.. i zato im se ništa ne sviđa samo produbljuju krizu.
  Što svit siromašniji oni bogatiji. Da ikoga briga nebi vako danas bilo… ja opet velim teško će bit svim običnim ljudima jer nema ili ima malo iskre za dobro. Mediji više nisu mediji u većini …. blago onom ko ostane normalan… eto moj šareni svitu da smo svo isti bili bi ko priroda bez ljudske duše. Nemam namjeru vas evangelizirat želim samo sebi pomoć kako biti bolji u korist spasenja duše, a ne ovog propadljivog za čije ideale i ispraznosti niko ne ponese nego osta, dali u korist dobra ili nedaj Bože zla.

 • Srbi i Hrvati u federaciji niko ne dira,samo ako cute.
  Progovoriti nešto ili tražititi.
  Nemojte za ime Boga.
  Saznacete da niste niko i nista.
  Pročitajte samo nobelovca Andrića sve ce vam biti jasno.Kakva celovita Bosna??????

 • bih sa dva entiteta ko kuća sa dvije sobe

  jedna soba rs , u sobi jedan krevet , srbinu dugo i široko

  druga soba fbih, u sobi jedan krevet, hrvat i muslić zajedno u jednom krevetu
  muslić pet puta veći od hrvata , pa jadnik mora spavati sa guzom uz zid.
  da ga ne bi primio.

  hoću i ja svoju sobu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.