Iz SDA će tražiti promjenu naziva Republike Srpske

Stranka demokratske akcije priopćila je da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske.

Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH, tvrde u ovoj stranci, prenose Nezavisne novine.

Kako dodaju u SDA, po Ustavu Bosne i Hercegovine, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravni na čitavom teritoriju Bosne i Hercegovine, uključujući oba entiteta i Brčko Distrikt.

To je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sustavima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima. Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen u nazivu, a drugi isključeni, dodaje se u priopćenju SDA.

Zaključuje se da će stoga ova stranka pokrenuti proceduru za “usklađivanje naziva Republike Srpske s Ustavom BiH, na temelju aktualne odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda”.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.