Izetbegović o inicijativi o promjeni imena RS-a: “Vrijeme je da se kaže – dosta je!”

Predsjednik stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović kazao je u četvrtak da zahtjev SDA neće biti ukidanje imena Republike Srpske već da se u njemu nađe mjesto i za Bošnjake i za Hrvate.

On je govorio o detaljima inicijative i tajmingu koji je izazvao dosta polemike u javnosti protekli dan, prenosi N1.

Zašto uopće ova inicijativa SDA o kojoj i ranije bilo govora? Dakle, zato što je nedvosmisleno jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u Republici Srpskoj, da se nad njima vlada, da oni nemaju svog mjesta u institucijama, ono što im pripada – doziraju. Povratnici se vrijeđaju, vrijeđaju se vjerski službenici, Republika Srpska se naziva drugom srpskom državom na Balkanu i u svemu tome, kao instrument služi i naziv Republike Srpske.

U izvornom Daytonskom sporazumu na engleskom to ne znači ništa. Kad se prevede na srpski jezik, pretvori se u alat da se uradi to što se radi. Zašto sada? Zato što je intenziviran napad na BiH, na njen atlanski put, povezuje se nekakvo rješenje za status Kosova sa statusom Republike Srpske. Dodik kao da želi da imamo jednu permanentnu temperaturu. Ako je to srpsko i nije ničije drugo, onda se možda i mogu tako ponašati. Nije zahtjev da se ukine naziv RS, pripada i Bošnjacima i ostalima i Hrvatima i jednako kao Srbima i cilj je da se to podcrta.

Tražit ćemo da se u naziv unesu Bošnjaci i Hrvati i u sve što čine taj entitet. I u Dan Republike Srpske. Za sada nema pravih rezultata u toj borbi i moramo je intenzivirati. Dok god šute snage u BiH ili se bave sobom, a dok stižu tvrde i protuzakonite izjave od srpskih lidera taj trend se neće promijeniti.

Vrijeme je da se kaže – dosta je.

Prihvatili smo je jer smo htjeli mir, ali nismo prihvatili da će to biti entitet u kojem će se nastaviti ponižavanje. Ostavit ćemo rok i dati priliku da se stvari poprave, rekao je Izetbegović na konferenciji za medije u četvrtak.

Potom je komentirao reakcije na najavu SDA.

Reakcije iz RS-a za našu najavu da se obratimo Ustavnom sudu, odgovoreno je prijetnjama da će se pristupiti protuzakonito. U čemu je problem da mi pitamo Sud jesmo li u pravu. Neka nas puste da se obratimo i vidimo tko je u pravu. Prijetnje su da će doći do odcjepljenja, referenduma. Ljudi, vrijeme je da mi tu stvar očistimo i da pitamo – je li stvarno mislite da se možete tako ponašati u Bosni i Hercegovini? Dodik je rekao da će tražiti najslabiju kariku među Bošnjacima s kojima će praviti vlast, ja ga pozivam da nađe najslabiju kariku, dodao je lider SDA.

Što je problem i zašto praviti ovoliku dramu, zapitao se Izetbegović.

Podsjećamo, ranije je najavljeno da će Stranka demokratske akcije će, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS.

Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH, navedeno je jučer u priopćenju SDA.

Dodik oštro: Čaša je puna, Bošnjaci su na pravom putu da nas istjeraju iz BiH

Ova najava je potom izazvala brojne reakcije, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik tim povodom je u Istočnom Sarajevu održao izvanrednu press-konferenciju na kojoj je poslao oštre poruke.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.