Iz Hercegovine za Kinu 30 tisuća boca barrique vina

NAKON POVRATKA IZ REPUBLIKE KINE POČELI S PRIPREMAMA ZA IZVOZ NAJBOLJIH VINA NA KINESKO TRŽIŠTE

Željko Nakić: Naša najbolja crna vina, ponešto i bijelih, nakon dvije godine, koliko traje taj proces odležavanja u paljenim barrique bačvama od 225 litara, kreću prema Kini.

Nakon povratka s putovanja s Dalekog istoka, hercegovički vinari puni su dojmova. Oduševljeni su tom mnogoljudnom zemljom, kako zbog njihove kulture, infrastrukture, hrane, ljubaznosti… pa do nezasitnoga tržišta. Naravno, njihov cilj je ipak bila prodaja vina.

Dvogodišnja suradnja

-Mi izvozimo vino u Kinu već dvije godine. Sada smo išli tamo da malo vidimo to tržište, da vidimo tko to pije naša vina? Imali smo promociju naših vina u glavnom gradu Kine u Pekingu. Na toj degustaciji bilo je jadno oduševljenje našim vinima, posebice su uživali u degustaciji Kamenog vina i Blatine. To nisu bili obični potrošači, to su bili vinski znalci, trgovci vinom te ljudi koji su na neki način vezani uz vino, rekao je Željko Nakić direktor vinarije Čitluk i jedan od putnika u Kinu. Iznenadili su se kad su saznali da u Kinu idu dosta skupa vina, koja je ovdje malo teže prodati. Mit o siromašnom kineskom puku razbio se kao kula od karata. Uvjerili su se da se na ovom najvećem svjetskom tržištu da i te kako profitirati. No, uvjerili su se i o tomu kako je velika konkurencija na kineskom tržištu, gdje se samo kvalitetna roba može prodati.

Barrique vina

– Odmah ćemo početi ulagati investicije da bi za dvije godine prve boce počeli prodavati u kineskim vinotekama. Radi se o “barrique” vinu, kvalitetnom i skupom vinu koje mora odležati u “barrique bačvama”, i to u jednom respektibilnom iznosu, kako po količini, tako i po cijeni. Praktično je stvar gotova i ostalo je još nekoliko sitnica o kojima ćemo se dogovoriti. Našim najboljim crnim vinima, ponešto i bijelima, dvije godine otprilike treba da odleže u paljenim barrique bačvama, točno od 225 litara, koje će poslije krenuti put Kine – kaže Nakić. Vinari se nadaju kako će to biti uspješna suradnja i da će teći dugi niz godina. Tako “odškolovana” vina, takav izraz koriste vinari, ne mogu se proizvesti preko noći. Ona pak imaju svoju cijenu, očito imaju i svoga kupca, ali zahtijevaju jedno vrijeme i jednu dodatnu investiciju, počevši od samih bačvi, preko dodatnog angažmana stručnih osoba, odgovarajućeg prostora za odležavanje i tako dalje. Primjerice temperatura mora biti 15 stupnjeva. Već je napravljena jedna vrsta ugovora s ljudima u 17 milijunskom gradu Shenzhenu, s kojima su i ranije imali suradnju, da bi oni vukli godišnje oko 30 tisuća boca ovog iznimno kvalitetnog vina. Hercegovački vinari su sigurni kako ova suradnja ima perspektivu i kako se može proširiti, kako na vina tako i drugu robu.

(www.vecernji.ba | Pero Zelenika)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.