Inzko: Vrijeme je za “robusnu politiku” MZ u BiH, Merkel i Biden bit će dobitna kombinacija – Jabuka.tv

Inzko: Vrijeme je za “robusnu politiku” MZ u BiH, Merkel i Biden bit će dobitna kombinacija

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko potvrdio je u subotu kako se može očekivati jače angažiranje međunarodne zajednice na sređivanju stanja u toj zemlju najavivši kako će posebnu ulogu u tome imati Njemačka.

Mislim da će sada doći do preokreta i većeg angažmana Njemačke i to će biti na dobrobit i BiH i Balkana, kazao je Inzko u intervjuu za FTV.

On je ovo izjavio nakon što su se pojavila nagađanja da će ga na mjestu visokog predstavnika početkom iduće  godine naslijediti konzervativni njemački političar Christian Schmidt, a on bi trebao predvoditi pojačane napore da se uklone blokade koje već godinama priječe svaki napredak u BiH.

Inzko nije izravno potvrdio kako će ga naslijediti Schmidt no kazao je kako definitivno potrebna “robusna politika” međunarodne zajednice u BiH. Optimističan je kako će se to dogoditi i zbog činjenice da dužnost predsjednika SAD uskoro preuzima Joe Biden, a on i njemačka kancelarka Angela Merkel dijele slično viđenje stanja u BiH.

Sada imamo novu konstelaciju: Biden odlično poznaje Balkan, bio je u BiH tijekom rata, a Angela Merkel s njim ima jako dobre odnose i to bi mogla biti dobitna kombinacija, kazao je Inzko.

Ocijenio je i kako je njegovo nastojanje da se stvari u BiH počnu mijenjati već dalo rezultate jer je nakon ultimatuma kojega je dao Miloradu Dodiku uklonjena ploča s imenom osuđenog ratng zločinca Radovana Karadžića ranije postavljena na ulazu u studentski dom na Palama, a ostavku je dao i kompromitirani predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija blizak Dodiku.

Ta se faza treba nastaviti, sa mnom ili s novim visokim predstavnikom no to je odluka Vijeća za provedbu mira (PIC), kazao je austrijski diplomat.

Kazao je i kako je već pripremio prijedlog zakona kojim bi se u BiH zabranilo nijekanje genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice. Prijedlog je sačinjen po uzora na onaj kojega ima Austrija i koja strogo sankcionira nijekanje holokausta.

Taj će prijeldog biti proslijeđen na razmatranje i usvajanje parlamentu BiH početom siječnja. Ne bude li to moguće, Inzko je najavio kako će se nakon toga “razmišljati o daljnjim koracima” čime je naznačio kako postoji mogućnost da on takav zakon nametne koristeći svoje ovlasti.

Inzko potvrdio svoj odlazak i mogući dolazak Schmidta kao Visokog predstavnika u BiH

(Hina)


15 komentara

 • Mars stoko ookvarena. Da si bio covjek a ne korumpirani ljigavac valentine BiH bi vec odavno krenula na bolje. Ti si bio tu 12 god i zavadao narode srbe, hrvate, bosnjake naravno tako sto di vazda bio na strani bosnjaka koji su te nagradili i onda ucjenili. BiH dobiva puno tvojim odlaskom i to svi narodi i gradani BiH. Gori ne moze doci. Toliko o tvojim kvalitetima i moralu. Ali ti nece biti zgodno zivjeti sa savjescu kad znas koliko di zla nanjeo ljudima, narodima i koliko si mrznje posijao…

 • Momak se osilio. Turci niječu genocid nad Armencima pa nikom ništa.

  PS: Kad će se osudit zločini takozvane “Armije BiH”?

 • Pedofilna zajednica u Bih će biti strahovito oštećena s tvojim odlaskom. P. S ima djece i u Austriji, ne daj se Balintine, pozdrav iz Jablanice s jezera..

 • negdje sam pročitala da je ovaj curice podvodio ako je to istina e ovaj je pedofil i trebali bi ga kazniti ovi njegovi europljani

 • Kaze kretencina sad je vrijeme za robusnu intervenciju…
  A sta je on radio 12 godina?
  Kakav je njegov doprinos osim one pokvarene matematike ?
  Nista silom nece ici, zna se da su Hrvati tu najmanji problem.

 • Ti si mislio samo na svoju guzicu. Ništa nisi radio.. Kod tebe je bilo status guo… Bitni je bilo da je plaća 25000 Eura. 25000 x12x12 god. 3600000.To je Inzko.

 • Ne nula nego Govno od čovika….
  Molim medije da izračunaju i svaki dan objevljujub koliko je ovo G zaradilo ne radeći ništa sve ove godine i koje je privilegije imao uz primanja..
  To sve poslati u svit….

 • Da je pedofil, pisao je i Poskok nekoliko puta. Treba angažirati odvjetnike u Austriji i ne dati mu da uživa u muslimanskim i arapskim prokletim parama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.