Stanivuković: Bit će Banja Luka opet ćirilična – Jabuka.tv

Stanivuković: Bit će Banja Luka opet ćirilična

Novoizabrani gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković objavio je na svojoj Facebook stranici da će Banja Luka “ponovno biti ćirilična”.

Banjaluka će opet biti ćirilična. Drveni abecedni panel, kao simbol moje velike želje da u što većem broju očuvamo naše pismo, donirao sam danas predsjedniku humanitarne udruge “Baštionik” Predragu Adamoviću. Kao gradonačelnik donio sam još jedan Orden povodom naše ćirilice, a to je da od danas svi službeni digitalni kanali komunikacije Grada na društvenim mrežama objave pišu našim pismom, što do sada nije bio slučaj, napisao je Stanivuković na Facebooku.

Neveo je i da će njegovo očuvanje kao gradonačelnika Banjaluke biti cijela strategija i smjernica koju će definirati, a sve u cilju očuvanja ćirilice i rada na važnom projektu, kako bi što više javnih ustanova ili poduzeća moglo njegovati pismo.

Ja ću koristiti svoje ovlasti kao gradonačelnik Banje Luke da natpisi pored imena javnih poduzeća, kao što je slučaj s Eko Toplanom, koji su sada na latinici, istaknu ćiriličnu verziju, napisao je Stanivuković.

Podsjetimo, prema Ustavu BiH službena pisma su latinica i ćirilica.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

 • Sljedeći korak bit će kad ovaj četnik predloži gradonačelnicima Rima, Beča i Budimpešte da uvedu ćirilicu. Sigurno će ga poslušati.

 • Ćirilicu su izmislili Bugari, ona nema nikakve veze sa Srbima. Svi Slaveni su u početku pisali ćirilicom. Glagoljica (koja je starija, izmislili su je Ćiril i Metod) nije se dugo održala.

 • “Naše pismo” – čije to naše?
  Još kad da zovu “srpskim pismom”!
  Ćirilica je nastala na području Makedonije. Sastavili su je učenici sv.Ćirila i Metoda za potrebe Slavena.
  Dotad su Srbi bili bespismeni, a danas su još nepismeni.
  Hrvati su stoljećima prije pismenosti na hrvatskome pisali latinicu. Nikada kasnije nisu prihvatili nijedno drugo pismo, čak ni izvornu glagoljicu.
  Vjerojatno je da je, osobito u Dalmaciji, Hercegovini i Istri, došlo do miješanja novopridošlih Hrvata s lokalnim stanovništvom koje je bilo romanizirano, govorilo latinski i pisalo latinicu.
  Tako da nam ćirilica nikad nije sjela.
  Ali da je se bojimo ko vraga, nema smisla.
  Srpsko pismo to u svakom slučaju nije.

 • Blago srbima i Banja Luci sa ovakvim gradonacelnikom. Kad stave ove natpise sa cirilicom gladni ce postati siti, mladi vise nece ici vani, ovo ce mirovine povecati, bolesni ce ozdraviti, oni sa biroa ce poceti raditi. Bravo Stanivukovicu. Pravi potez upustanog djeteta iz pozlacene kuce.. Cemu se nadati sa ovakvim likom. Spominjat ce bosnjaci Dodika i hrvati..

 • Istina
  Rusi vec godinu dana testiraju svoj internet i planiraju u njega prikopcati jos neke njima prijateljske zemlje ali i republiku srpsku i zbog toga na sluzbene stranice grada gradonacelnik uvodi cirilicu a kad smo vec kod njihove republike Dodik je odradio zadatak za ruse u vezi ukradene ukrajinske ikone da bi se rusi pokazali posteni i vratili ikonu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.