Inicijativa u FBiH: Pratnja uz ženu od ulaska u porodilište do izlaska

Upućena je inicijativa Zastupničkom domu Parlamenta FBiH za omogućavanje pratnje tijekom cijelog poroda, uključujući prirodni i carski rez, u svim porodilištima u FBiH.

Pod “pratnjom” se podrazumijeva osoba za koju porodilja odluči da bude prisutna. Osoba koja je pratnja ujedno bi bila i svjedok. Inicijativa se ne odnosi samo na trenutak porođaja već prisustvo osobe tijekom cijelog procesa – od ulaska u porodilište do izlaska.

Predstavnica Udruge ”Baby Steps” Amila Tatarević kazala je za N1 kako bi to bilo veliki korak naprijed jer porodilja ne bi bila sama.

Odnos medicinskog osoblja prema njoj bi bio drugačiji, imala bi podršku i ne bi se sama morala u tom stanju boriti za svoja prava. Ta pratnja bi bila uz nju kao podrška i osoba koja bi se borila za nju, kazala je Tatarević.

U svijetu je ovo već normalna praksa, ali da u BiH postoji otpor. Udruga ”Baby Steps” Sarajevo provelo je istraživanje u svibnju ove godine: Zašto ne prijavljujemo kršenja prava na porodu?, a u kojem je sudjelovalo 416 porodilja.

Skoro 80 % anketiranih žena u BiH smatra da su im tijekom porođaja bila ugrožena neka od prava, ali to nikome nisu prijavile, jer ne vjeruju da bi se time išta promijenilo… Uvođenjem pratnje, smatraju, dosta toga bi se promijenilo, javlja N1.

Na pitanje ko se podrazumijeva pod pratnjom, Tatarević odgovara: Ne samo suprug. Netko nema supruga, imate situacije da suprugu nije ugodno da bude tu i obratno. Zašto to ne bi bila majka, prijateljica, sestra..? To je u svijetu sasvim normalno razvijeno. I to se odnosi da pratnja bude sve vrijeme od ulaska u porodilište do kraja. Do sada smo imali samo pratnju tijekom ceremonijalnog trenutka kada se porodilja porađa.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

7 komentara

  • Ja cu iznijet samo jednu stranu tih nasih poroda dolje… danas gotovo svako drugo dijete ima hiper ili hipotonus zbog prebrzo odrađenih poroda skakanja na trbuh zene i oni dugih ispacenih beba. I onda krecu vjezbe, pracrnja mozga, i tako u krug kaska govor kaska ovo kaska ono… a sve bi bilo drugacije da je porod bio normalan. I treba ih prijavljivat i u Mostaru, salje se mail dr.Vajdani sefici odjela. Bude anonimno pa tako da doktor dobije ocitovanje uz konkretne agrumente i propuste koje je ucinio on ili babica.
    Jedan savjet, osite na tecaj u Vedrane Hrkac, puno znaci, bolja priprema laksi i bezbolniji porod, lakse dojenje i postpartum.

  • Podrška, ali kod nas teško održivo, što zbog smještaja u već prenapučene bolnice, što zbog zaostalih “muškarčina”!

  • Mislim da naše mlade tate još nisu sazrele za tako nešto ja bi rađe sa sobom povela svoju ili muževu sestru koga većimam

    • Govorim od srca, ako nije spreman biti tu i zalagati se za tebe u tim najstresnijim trenucima, kako može biti spreman za očinstvo i druge izazove kad ćeš ga trebati? Postoje pouzdani i zreli partneri, ne pristaj na mediokritet.. ❤️

  • Prije su zene radjale i nikad nisu trazile musko uzase , nego je bilo drugo zensko uznju. Radjale bi po 10ro dice i vecinom nikakvih problema nije bilo iako nije bilo ni doktora ni prigodnog mista. Znam daje jedna zena govorila da joj je samo prvo bilo malo teze jer nije imala iskustva a sva ostala koda prnes izlicala a izrodila je 10ro dice i nije nikad trazila od svog covika da je uznju tokom poroda. Danas treba 100 ljudi dase porodi jedno dite a onda opet toliko da se jedno odgoji. Problem mores svadje stvoriti i gdje ga nema.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.