Hrvatski MiG-ovi presreli civilni zrakoplov

Dva zrakoplova MiG-21 bis dežurnoga borbenoga dvojca HRZ-a i PZO-a u sastavu integriranoga sustava zračne obrane NATO-a, u nedjelju između 11 i 12 sati izvršili su presretanje civilnoga zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor, izvijestio je MORH.

Presreli su putnički zrakoplov Boeing 767 britanske zrakoplovne tvrtke Thomson Airways, koji je letio na relaciji Manchester – Heraklion, a s kojim talijanska kontrola leta nije mogla uspostaviti radio vezu.

Nakon zapovijedi nadležnoga NATO zapovjedništva smještenoga u Španjoskoj, borbeni zrakoplovi MiG-21 poletjeli su kako bi što prije presreli i identificirali zrakoplov.

Misija presretanja dogodila se na visini od 12.500 metara, na području sjeverne Dalmacije.

Ubrzo nakon toga uspostavljena je radio veza s civilnim zrakoplovom, koji je nakon javljanja nastavio svoj let prema Grčkoj, a dežurni borbeni dvojac vratio se u matičnu postrojbu u Zračnu luku Zagreb-Pleso.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak.

Uspješna provedba ove zadaće demonstrirala je brzi prijenos podataka i zapovijedi između operativnih središta zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnoga borbenoga dvojca iz sastava HRZ i PZO-a te se još jednom potvrdila deklarirana sposobnost hrvatskog sustava za nadzor i zaštitu zračnog prostora, kao i sve prednosti sudjelovanja u integriranom sustavu zračne obrane NATO-a, piše Dnevnik.hr.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.