Abortusi u BiH od 120 KM, dvostruko jeftiniji nego u Hrvatskoj

Cijena abortusa u BiH dvostruko je niža nego u Hrvatskoj! Upravo zbog ovoga sve veći broj žena iz susjedne nam zemlje odlučuje se na prekid trudnoće u BiH.

Slavko Nikić, šef Odjela za ginekologiju i akušerstvo Distrikta Brčko, kazao je da abortusi kod njih koštaju 120 KM.

– Evidentno je da možemo govoriti o padu broja abortusa jer se kod nas uradi jedan tjedno, dok se nekad radilo i po pet dnevno. Međutim, činjenica je da se u posljednje vrijeme žene sve češće odlučuju da rade abortuse u BiH jer su jeftiniji, i to po privatnim klinikama u Orašju, Gradačcu… – kazao je Nikić te dodao da su nedavnom analizom utvrdili da djevojčice u Brčkom prvi put stupaju u seksualni odnos sa 15 godina.

Midhat Kurtović, direktor Zavoda za zaštitu žena i materinstva Sarajevske županije, potvrdio je da žene iz susjednih zemalja dolaze na prekid trudnoće u BiH, piše Dnevni avaz.

– U Zavodu za zaštitu žena i materinstva Sarajevske županije abortusi koštaju 147 KM. Često imamo slučajeve da žene iz Hrvatske i Srbije dolaze uraditi abortuse kod nas, ali to je uglavnom po privatnim klinikama. Nemamo točne statističke podatke o kojem broju žena je riječ jer privatnici, koji zakonski nemaju pravo raditi abortuse, to ne prijavljuju i tu nastaje problem – rekla je Kurtović te dodala da se na abortus najčešće odlučuju djevojke do 25 godina.

Nataša Bijelić iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) u Zagrebu otkrila nam je do kakvih su nalaza došli prilikom istraživanja koje je rađeno prije dvije godine na području Hrvatske.

– Od 1990. godine dogodile su se velike promjene kada je u pitanju abortus. Naime, željeli smo provjeriti koliko je abortus dostupan u Hrvatskoj. Nalazi do kojih smo došli pokazuju da je abortus, iako je legalan u Hrvatskoj, teško dostupan. Najveći problem koji smo detektirali bio je priziv savjesti liječnika, a vezan je uz religiozne i moralne stavove različitih osoba. Nema društvenih statistika o prizivu savjesti i tu su bolnice potpuno autonomne. Svaka bolnica odlučuje na koji će način regulirati to pitanje. Nema formalne evidencije ni procedure – istaknula je Bijelić.

Iako su one za to ovlaštene, dodaje, nije moguće u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj uraditi abortus, što bi, osim cijene, mogao biti jedan od razloga zbog kojih se žene odlučuju na prekid trudnoće u BiH, piše Dnevni avaz.

– Cijene abortusa u Hrvatskoj variraju od bolnice do bolnice i relativno su visoke. Cijena zahvata u bolnicama koje su ovlaštene da obavljaju abortuse varira od 120 do 300 eura, s tim da su u privatnim klinikama cijene još i više. Veliki problem je i neodgovarajuća državna regulacija – kazala je Bijelić.(www.jabuka.tv)

 


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.