Slobodna zona Hercegovina ostvarila 64 posto izvoza

Federalno ministarstvo trgovine upoznalo je Vladu FBiH o stanju u oblasti slobodnih zona u Federaciji BiH i o njihovom poslovanju u 2015. godini.

Naime, u Federaciji BiH trenutno su aktivne četiri slobodne zone, i to Holc d.o.o. Puračić, Vogošća d.o.o. Vogošća, Visoko d.o.o. Visoko i Hercegovina d.o.o. Mostar.

One trenutno imaju ukupno 105 korisnika i oko 2.240 zaposlenih. Od toga Hercegovina ima 56 korisnika i oko 700 zaposlenih, Vogošća 30 korisnika i oko 500 zaposlenih , Visoko d.o.o 18 korisnika i 850 zaposlenih, te Holc Puračić, jednog korisnika i 190 zaposlenih.

Najbolje rezultate s aspekta ostvarenoga izvoza u odnosu na vrijednost proizvedene robe ostvarila je slobodna zona Vogošća koja je izvezla 99,98 posto proizvedene robe. Slijedi SZ Visoko s 96,83 posto, Holc s 96,40, te Hercegovina, koja je ostvarila 64 posto izvoza u odnosu na ukupno proizvedenu robu.

Inače, u Vladi predstavljenim informacijama Federalnoga ministarstva trgovine kaže se da je u proteklom razdoblju evidentno smanjenje privlačnosti rada u slobodnim zonama, jer su određene privilegije postale irelevantne uslijed procesa približavanja Europskoj uniji i s obzirom na to da kompanije mogu formirati carinska skladišta i koristiti različite carinske procedure koje dopuštaju oslobađanje od obveze plaćanja carine, piše Manager.ba.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.