‘Hrvatska je postupila protupravno, BiH ima pravo izlaza na otvoreno more!’

Zaobilaznica oko Neuma najbolji je način povezivanja područja Dubrovnika s ostatkom Hrvatske, a svako drugo rješenje koje bi bilo ponuđeno imalo bi isključivo političku dimenziju, izjavio je u nedjelju u Sarajevu pomoćnik ministra prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Izet Bajrambašić.

Govoreći kao uvodničar na okruglom stolu nevladine udruge ‘Krug 99’ posvećenom problemu pomorske granice BiH, Bajrambašić je konstatirao kako su u usporedbi s neumskom zaobilaznicom sva druga rješenja, pa i Pelješki most, neracionalna.

Stoga pomoćnik ministra očekuje od konzultantske kuće koju je angažirala Europska komisija da zaobilaznicu predloži kao optimalni model za povezivanje hrvatskog teritorija.

‘Ukoliko francuski konsultant ‘Safage’ bude radio stručno i profesionalno na prvom mjestu to će biti obilaznica oko Neuma. Ukoliko bude radio pod pritiskom, onda rješenje može biti bilo koja druga opcija koju prihvati Europska unija’, izjavio je Bajrambašić.

On je ustvrdio da je Hrvatska odgovorna za postojeći prijepor između dvije države oko crte razgraničenja na moru.

Hrvatska je ‘jednostrano preuzela polazne crte od Jugoslavije’ čime je protupravno prisvojila sav suverenitet što ga je nad morem imala bivša SFRJ na području koje jednim dijelom pripada i BiH kojoj je time onemogućen izlaz BiH na otvoreno more.

Time su, tvrdi Bajrambašić, dovedena u pitanje prava koje BiH ima kao potpisniva Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora.

‘BiH će inzistirati da se ova gruba greška koju je napravila Hrvatska popravi’, kazao je Bajrambašić.

Vijeću ministara BiH već je upućena inicijativa za otvaranje pregovora s Hrvatskom o tom problemu, rekao je. (Hina)

(www.jabuka.tv)
Nema komentara

  • Niti je Neum u povijesti bio naš niti je Hercegovina imala izlaz na more, sve ovo je umjetno napravljeno a sada još treba uzeti i izlaz na otvoreno more. Šta ćemo s Mađarskom, hoćemo i njima dati izlaz na more?

  • Neka im doli izlaza na more.Ionako je sve doli hrvatski narod naseljen odavno.A Bosna je uvik imala hrvatski karakter kroz povjest. Oduvik je to bila hrvatska zemlja,koja se kroz povjest odupiirala velikosrpskom genocidnom projektu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.