Ukrali joj osobnu iskaznicu i kupili mobitele na pretplatu, a operater je tjera da plaća račune!

Jeste li znali da se mobiteli na pretplatu mogu kupiti i na ukradenu osobnu iskaznicu? Upravo se to dogodilo Katarini Grujo iz Semeljaca kraj Đakova. Iako su mobiteli kupljeni krajem srpnja, počinitelji ne samo da još nisu uhićeni, već mobilni operater Tele 2 od Katarine traži i da plaća njihove račune. 30. rujna dobila je tako opomenu u kojoj stoji da ukupno mora platiti 2221,93 kune!

“U kuću nam je provaljeno 28. srpnja, te su nam ukradene osobne stvari, a među njima moja torbica s osobnim dokumentima”, priča nam Katarina. Nakon što je obavljen očevid, policajci su joj preporučili da ne prijavljuje nestanak osobnih dokumenata, jer će ih počinitelji možda baciti pa je moguće da ih netko pronađe.

“Naravno da sam pričekala, te 11. kolovoza doživjela šok kad mi je na kućnu adresu došao račun iz Tele 2 od 500 kuna za meni nepoznate brojeve mobitela. Nazvala sam Službu za korisnike, te mi je njihova agentica rekla da sam dana 31. srpnja u Zagrebu podigla dva mobitela Samsung Galaxy Mini, te uzela pretplatu na dvije godine”, priča nam šokirana Katarina.

Prepoznala lopova, ali nitko još nije uhićen

Odmah je otišla na policiju u Đakovu i prijavila im što su lopovi napravili. Policija, kako kaže, nije bila od velike pomoći. “Rekli su mi da se ne svađam s Tele 2 i da im platim to jer znaju nabiti još veće troškove i da odem u poslovnicu Tele 2 u Đakovo i zamolim za pomoć da mi kažu gdje su kupljena ta dva mobitela”, objašnjava Katarina.

Upravo to je učinila. Doznala je da su mobiteli kupljeni u Zagrebu, jedan u centru na Cvjetnom trgu u 14:30, a drugi na Iblerovom trgu sat vremena kasnije. “U to vrijeme sam ja bila u Semeljcima, oko 300 kilometara udaljena od Zagreba. Odmah smo to prijavili policiji te su rekli da će zatražiti video nadzor da vide tko je to učinio”, kaže Katarina.

Poziv iz policije dobila je tjedan dana kasnije. Pokazali su im snimku nadzornih kamera, te prepoznali muškarca koji je u društvu nepoznate žene kupio mobitele. Radi se o ženi koja je, tvrdi Katarina, od nje starija dvadesetak godina, što je djelatnik Tele 2 morao primijetiti kada mu je dala ukradenu osobnu iskaznicu. No, mobitele na pretplatu ipak su kupili bez ikakvih problema.

“Iako se zna tko su počinitelji, nakon više od dva mjeseca policija još nije nikoga uhitila, a mene se tereti za pretplatu. Mene zanima kako je moguće da se u takvim velikim firmama mogu na tuđu osobnu kupiti mobiteli na dugoročnu pretplatu, a da se prethodno ne provjeri je li to ta osoba”, ogorčena je Katarina.

Tele 2 ne želi otkazati pretplate

U međuvremenu je Katarina zatražila da im zabrane dolazne i odlazne pozive, ali u međuvremenu su lopovi napravili još 1500 kuna računa. Pokušala je otkazati ilegalno sklopljenu pretplatu, ali bez uspjeha. Iako od policije ima potvrdu da joj je osobna ukradena tri dana prije nego su mobiteli kupljeni, iz Tele 2 joj je u više navrata rečeno da se pretplata ne može otkazati – bez pravomoćne presude!

“Obavještavamo Vas da je iz dostavljene dokumentacije razvidno kako ste nadležnoj policijskoj postaji prijavili kazneno djelo zlouporabe osobne iskaznice, a u svrhu storna predmetnoga pretplatničkog odnosa, bilo bi potrebno dostaviti nam pravomoćnu presudu kojom je utvrđeno počinjenje kaznenog djela te počinitelj”, stoji u odgovoru kojeg je Katarina 28. kolovoza dobila iz Tele 2.

Obratiti im se Katarina pokušala i preko odvjetnika. Operater Tele 2 upozoren je da sklapanjem ovih ugovora putem ukradene osobne iskaznice ostvaruju materijalnu korist koja je posljedica kaznenog djela, zbog čega i sami čine kazneno djelo. “Kaznenim zakonom je među ostalim propisano kazneno djelo stjecanje bez pravnog osnova te je propisana kaznena odgovornost pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi koja je omogućila i još uvijek omogućava stjecanje bez pravnog osnova, na način da je omogućeno zaključivanje ugovora protivno volje Katarine Grujo”, stoji u dopisu kojeg su Katarinini odvjetnici poslali Tele 2.

Tele 2: Čekamo pravomoćnu presudu

Sporne pretplate, međutim, sve do danas nisu otkazane. Pismenim putem obratili smo se Tele 2 od kojih smo zatražili komentar ovog bizarnog slučaja. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

“Tele2 izrazito pazi na zaštitu svojih korisnika, te postupa sukladno utvrđenim procedurama i pozitivnim zakonskim propisima.

Preispitivanjem ovog prigovora utvrdili smo da je osobna iskaznica u trenutku sklapanja ugovora dana 31.07.2013. bila valjana (nije prijavljena krađa), pa djelatnik na prodajnom mjestu nije imao osnove posumnjati u zlouporabu.

Tele2 je u ovom slučaju bio u mogućnosti ograničiti usluge i na taj način spriječiti daljnje troškove korisnici tek po saznanju za postojanje prigovora, što smo i učinili.

Do završetka istrage i donošenja pravomoćne presude, nemamo nikakvih čvrstih dokaza da je došlo do počinjenja kaznenog djela od strane nepoznate osobe. Ovim putem ističemo da ćemo kao kompanija koja djeluje sukladno svim pravnim propisima poštovati odluku suda i pravomoćnu presudu”.

(Index.hr)Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.