Hoće li zbog Schmidta doći do političke krize u BiH?

Nakon posljednje intervencije Visokog predstavnika Christiana Schmidta u Izborni zakon BiH zakomplicirala se politička situacija u BiH.

Čini se kako ulazimo u neizvjesno razdoblje u kojemu će se odrediti put BiH između potencijalne političke krize ili domaćeg dogovora i kompromisa, navodi RTV HB.

Tanka je granica između optimizma i pesimizma na političkoj sceni u BiH. A kraj prošlog mjeseca donio je i jedno i drugo. Nakon dobivanja zelenog svijetla za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom, uslijedila je Schmidtova intervencija oko nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona, a nakon toga i oštra reakcija vlasti u Republici Srpskoj.

Ovisno iz čije perspektive se gleda, Schmidtova odluka se hvali ili osporava i u sadržajnom smislu, ali i po pitanju trenutka nametanja.

Loše odluke visokih predstavnika smo imali puno puta u BiH. Nažalost, svjedoci smo da je to često bilo na štetu Hrvata. I ova odluka Christiana Schmidta, nametanje jednog silnog seta izmjena Izbornog zakona je loša odluka u načelu. Jer mislimo da Visoki predstavnik nema više potrebe za korištenjem “bonnskih ovlasti”. Posebno kada ta odluka dolazi u jednom vrlo lošem tajmingu i to iz dva razloga.

Prvo, jer imali smo priču s Europskom unijom oko otvaranja pregovora i ova nas odluka vraća korak nazad. A također, Vijeće ministara je u parlamentarnu proceduru uputilo prijedlog Izbornog zakona koji je pripremilo Ministarstvo pravde, navodi Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u izjavi za RTV HB.

Od hrvatskih političkih predstavnika očekivanja kako ipak neće doći do blokade na državnoj razini koju najavljuje Dodik ako se ne ispune zahtjevi iz RS-a, s obzirom da nije realno da bi se oni mogli izglasati u Parlamentarnoj skupštini BiH. Vjeruju u nove razgovore.

OHR: Schmidt osigurao uvjete za transparentne izbore

Schmidt je ostavio rok od tri tjedna domaćim akterima da pronađu bolja rješenja od njegovih, a to bi onda moglo biti i neko cjelovito rješenje, samo je pitanje hoće li svi imati istu želju za dogovorom.

Nije isključeno da netko možda dođe na ideju da se kaže idemo proširiti taj set tema, ako je već i sam nametatelj da mogućnost da se o određenim stvarima dogovora pa možda ne i samo o tim, nego i o drugima. To bi možda bio najelegantniji izlaz da se dođe do boljih rješenja od onih koja su nametnuta, rekao je glavni tajnik HNS-a Josip Merdžo u izjavi za RTV HB.

Čović: Izmjene potpuno neprihvatljive, posljedice mogu biti nesagledive

Sigurno je kako je moguća kriza državne vlasti nešto čemu se često moglo svjedočiti i u proteklim mandatima. A ako ovaj put izostane razgovor između tri bloka vladajućih stranaka, to bi donijelo stagnaciju u provođenju daljnjih reformi nužnih na europskom putu.

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)

7 komentara

  • Opravdano je sumnjati da je Schmidt korumpiran, jer je s onakvim odlukama jednim narodima pogodovao, druge oštetio. Zanimljivo, isto su radili i drugi “visoki predstavnici”, na primjer Paddy Ashdawn, koji je za nagradu od muslimana dobio vikndicu na Jablaničkom jezeru (vjerojatno još nešto…).

  • Naravno. Biti će krize.
    a to isto žele visoki i mali predstavnici. BiH je kolonija zapada.Blago onome tko je napustio ovu koloniju.Prava osoba = 0.

  • Svi muslimani svijeta su braća….a krŝćani su davno podjeljeni i joŝ se dijele katolici ne podržavaju katolike, pravoslavci Ruski pobiŝe pravoslavce Ukrajine…itd.

    • ne kaki o temi o kojoj nemas veze. Muslimani se jednako djele kao i krscani , imaju suniti , siiti , itd. jedino zajednicko im je da islam osvoji svijet.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.