Uoči nadolazećih lokalnih izbora u BiH provjerava se važna stavka

Prema evidenciji Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIP BiH) do sada je ustanovljeno više od osam tisuća umrlih osoba na biračkim spiskovima.

U ovoj državnoj instituciji za RSE potvrđuju da je veći dio osoba “uklonjen iz tih evidencija”.

Zbog dugogodišnjeg problema koji se odnosi na to da se preminuli nalaze na biračkim spiskovima, nevladina organizacija “Pod lupom”, koja nadgleda izbore, je šest mjeseci uoči održavanja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini u listopadu ove godine, počela provjere nepravilnosti koje se odnose na biračke spiskove.

Prema njihovoj evidenciji, kako je potvrđeno za RSE, od početka ove godine, odnosno za protekla tri mjeseca, pronašli su “novih” tisuću osoba koje su preminule, a koje bi se mogle nalaziti na biračkim spiskovima.

Od Središnjeg izbornog povjerenstva, županijskih i entitetskih MUP-ova su zatražili informaciju nalaze li se na središnjem biračkom spisku nalaze te osobe.

Tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt nametnuo 26. ožujka jednim dijelom će regulirati i dugogodišnji problem u vezi biračkih spiskova.

Izmjenama će se omogućiti elektronska identifikacija birača i elektronsko brojanje glasova kako bi se smanjile zloupotrebe na biračkim spiskovima.

Pored toga, izmjenama će biti obuhvaćeni i birački odbori.

Hoće li zbog Schmidta doći do političke krize u BiH?

Prema riječima Zorana Petoša, iz “Koalicije pod lupom”, najveći broj preminulih je bio u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH i to u Županiji Sarajevo.

Čak 390 osoba su u ovoj županiji preminule od početka godine i ova nevladina organizacija traži provjeru nalazi li se i koliko ovih osoba nalaze na središnjem biračkom spisku.

Središnji birački spisak je evidencija građana Bosne i Hercegovine koji imaju biračko pravo.

Prema evidenciji Koalicije, u Banja Luci je zabilježeno 247 preminulih osoba i za njih se traže provjere.

Iz “Koalicije pod lupom” upozoravaju i na probleme neprijavljivanja smrti, posebno osoba koje su preminule u inostranstvu.

Ne dođe informacija u matične urede iz tih zemalja, i dalje postoje još ljudi koji imaju preko 100 godina, a koji se nalaze na biračkim spiskovima, jer nema dokaza o činjenici smrti da bi se te osobe mogle izbrisati iz evidencije, kaže za RSE Zoran Petoš iz “Koalicije pod lupom”.

Na problem neprijavljivanja smrti ukazali su i u Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine. Za RSE navode da se radi o “osobama koje potiču iz ruralnih sredina, a koje nemaju rodbinu, koja bi tu smrt i prijavila”.

Pojašnjavaju da su tri institucije – općinski matični uredi, ministarstva unutarnjih poslova i Agencija za identifikacijske dokumente (IDDEEA) dužne prijaviti umrle i nove punoljetne osobe na vrijeme za ažuriranje središnjih biračkih spiskova.

Osim od Središnjeg izbornog povjerenstva, “Koalicija pod lupom” zatražila je provjere o umrlim osobama od županijskih i entitetskih MUP-ova.

U Bosni i Hercegovini postoje dva entitetska i deset županijskih MUP-ova.

Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona

RSE je svim policijskim tijelima poslala upit o tome imaju li informaciju u vezi toga da li se preminuli nalaze na biračkim spiskovima.

Tri od deset županijskih ministarstava su poslali odgovor do zaključenja teksta.

Tako je iz MUP-a Hercegbosanske županije, rečeno kako “nisu upoznati ima li na biračkim spiskovima ima umrlih osoba”, te da “nisu upoznati ni sa određenim zloupotrebama biračkih spiskova”

Prema podacima “Koalicije pod lupom”, 68 osoba je preminulo od početka godine, zbog čega su zatražili provjeru od policije nalaze li se ove osobe nalaze na biračkim spiskovima. Te provjere su u tijeku, kažu za RSE iz Ministarstva unutrašnjih poslova HBŽ-a, jedne od deset županija u Federaciji BiH.

I Ministarstvo unutarnjih poslova Županije Sarajevo provjerava informacije dostavljene iz “Koalicije pod lupom”, navodi se u odgovoru iz ove institucije za RSE. Poručuju i da “uredno ažuriraju biračke spiskove”.

U odgovoru za RSE iz MUP-a Tuzlanske županije, provjerava se jesu li 42 osobe preminule osobe nalaze na biračkim spiskovima, broj koji je utvrdila “Koalicija pod lupom”.

Provjere su tražene i za MUP Županije Zapadnohercegovačke gdje je preminula 91 osoba.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Oa ako su preminuli onda i dalje primaju mirovinu, jer da bi se odjavili mora se donijeti smrtni list iz Matičnog inače nema odjava na mirovinskom, zdravstvenom, Crkvi, ostavina se ne može raditi itd.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.