Čović: Izmjene potpuno neprihvatljive, posljedice mogu biti nesagledive

Izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik su za predstavnike Hrvatskog narodnog sabora u BiH potpuno nepotrebne i neprihvatljive, izjavio je za Fenu predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović.

Ističe da ove, ničim izazvane reakcije OHR-a, dolaze samo par dana nakon pozitivnih izvješća iz EU prema BiH, gdje su snažno naglašeni jednogodišnji pozitivni rezultati izvršne i zakonodavne vlasti u BiH. Ova odluka, dodaje, potpuno to negira.

Bez ikakve potrebe visoki predstavnik nameće 114 izmjena Izbornog zakona čime se poništavaju svi pozitivni učinci na našem europskom putu. Ovim nametanjem kompromitiraju se i svi dosadašnji pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja pod znak pitanja njihov budući zajednički rad.

Posljedice ovakvih nametanja u ovom trenutku mogu biti nesagledive za intregracijske perspektive i europsku budućnost BiH. Stoga pozivamo OHR i članice Vijeća za provedbu mira (PIC) da preispitaju ovu odluku i cjelovito sagledaju njezine posljedice, naglašava Čović.

Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona

Dodaje kako su zabrinjavajuće izjave političkih lidera vezano za ove nametnute odluke, iz kojih se jasno iščitava vidno odstupanje od do sad utvrđenih zajedničkih stajališta, a što je najgore, prepoznaje se jasna podjela po nacionalnoj osnovi.

Nametanje ovog i bilo kojih drugih zakona uspostavlja praksu kojom se obesmišljava uloga parlamenta i demokratskih izbornih predstavnika, što je srž demokracije.

Stoga pozivamo sve nositelje vlasti, bez obzira na različito promišljanje oko nametnutih odluka, da sukladno Ustavu BiH i najvišim demokratskim standardima legitimno izabrani predstavnici donose odluke i predvode političke procese u BiH, poručio je predsjednik HNS-a.

Raznolike reakcije političara na nametanje tehničkih izmjena

(Fena)

29 komentara

 • Kakvo preispitivanje odluka Visokog predstavnika pokvarenjače Čoviću?Zar misliš da Schmidt drži do tvog mišljenja pa i mišljenja hrvatskog naroda u BIH?On radi po nalogu SAD i velikih sila kojima odgovara ovakvo nakaradno stanje u BIH.Bolje im je žrtvovati Hrvate nego li im omogućiti prava kao narodu da sami biraju svoje političke predstavnike. Ti da si istinski predstavnik hrvatskog naroda u BIH nakon ove jako štetne odluke Schmidta o hrvatski narod u BIH odmah bi povukao sve hrvatske predstavnike u zakonodavnoj,izvršnoj i sudskoj vlasti u BIH I FBIH,bojkotirao bi sve izbore i krenuo u realizaciju trećeg entiteta Hrvata u BIH.Ovako si bio i ostaješ nitko i ništa i sudiće ti tvoj narod.A sve one koji te u tome podržavaju treba javno osuditi i pljuvati na svakom koraku di se god pojave pa čak i u crkvi.Jude i izdajnici hrvatskog naroda ste bili i ostali.Nekako vam današnji dan Veliki utorak i pristaje kada je Sin Božji navjestio Judinu izdaju.

  • Nema se šta dodati na ovaj komentar , od prvog do zadnjeg slova sve jasno i ispravno. Slažem se 1000% sa navedenim komentarom. Svaka čast

 • Je moj Gaga, iduci tjedan idu priče o optimizmu i dubokom uvjerenju o nekakvim dogovorima pa onda opet priče o nekakvim rokovima.. duboko sam uvjeren ovo ćemo do Svibnja ono ćemo do Kolovoza.. pa ti odleti malo u Zagreb kod Plenkovića, on će te uvjerit da radi sve sa svojim europskim partnerima… i tako desetljeće jedno pa drugo pa će i treće..

 • Tehničke izmjene znače samo veću kontrolu izbornog procesa, to u prijevodu znači da neće više biti moguće ubacivati listiće nakon zatvaranja birališta što smo gledali do sada pogotovo u režiji jedne stranke. Ne znam što smetaju gospodinu Čoviću ovakve izmjene. Isto kao da slušamo njegovog brata , po interesima, Dodika.

 • ne treba napuatit institucije samo ne lregovarat sa Trojkom u vezi bilo cega cak ni u vezi izbornog sve dok se ne vrati na tvornicke postavke.

 • Jel se plenki javio i reko kako je on zaslužan za ovakvo nešto,jer on ima utjecaja u eu a Milanović nanosi samo štetu nama u beha

 • Pažljivo sam pročitao koje mjere je donio Schmidt.
  Radi se o kontroli izbornog procesa, uvođenju video nadzora itd.
  Nije mi jasno zašto se na zadnje noge diže Čović, Dodik i sl.
  Izgleda da se više neće moći dobivati izbore na nyčin da se nadoda listića u kutije koliko treba njima. To je problem izgleda.

 • Prije par dana odobreni pristupni pregovori BiH ka EU i za 5 dana visoki prestavnik namece odluke i jasno kaze ovo je protektorat. Trojka kao nesto dogovara sa HDZ a sad tvrdi isto sto i DF i SDA. Tko je ovdje onda vecina. E moj Dragane sve sto si obecao hrvatskom narodu sve ste slagali …! Sada hrvati ce imati puno manje nego sto su imali do sada. Jer realno narodu je pun kufer svega a glasačke kutije se nece moci puniti tko do sada. I sko mislim da ce politicari naci šeme za kradu izbora..

 • Dragi moj Hrvatski puk,
  Svi smo se trebali dignuti prvo protiv Komšića i ne stati dok se ne smijeni. Nismo to uradili.
  Drugo, svi smo se trebali dignuti protiv ukidanja naše hrvatske konstitivnosti. To je isto kao da mi iz Hercegovine idemo u Sarajevo i kažemo nekom ti nisi bošnjak. Mi samo šutimo, praštamo, a djeca nam idu glavom bez obzira. Mi nemamo čvrste ruke u hrvatskom narodu koja će reći sada je dosta.

  • Jel ti glupane jedan znaš da je našima što nas vode odgovara Komšić u predsjedništvu.Stanje treba non stop da je napeto da se može ukrasti iz EP SKB,eroneta ministarstava županija što više.Ti bi dizao revoluciju.Ti očito nisi upućen u mnoge stvari.Tako je na sve tri strane.Našima ne odgovara ova koalicija muslimana našima samo odgovara SDA.

  • Našim na vlasti je ovo stanje idealno, jer ako se bude što mijenjalo i prebroje nas možemo postati nacionalna manjina koliko nas je malo ostalo.

 • Ne da vam Schmidt da kradete vise, pa kako samo moze?!? I s tim mislim na sve koji kradu, zabole me kako se zovu. Smeta Covicu nacionalna osnova, a trazi konstitutivnost, ahaaa oukej.

 • Sve su ovo američke podguzne muhe koje u ovom protektoratu rade sve ono što u svojim državama ne bi smjeli ni izgovoriti!.NJEMACA U Belgiji ,ima manje od jedan posto /manje od sto tisuća) na više od jedanaest milijuna stanovnika, a odavno imaju sva prava kao da ih je trećina Belgije.
  IMAJU svoj parlament, Predsjednika, Samoupravu, lokalnu autonomiju, jezik, školstvo, sve što svaki narod i treba imati..
  Hrvati-u BiH, SU NAMJERNO STAVLJENI U OVAJ položaj kako bi financijski punili federalnu kasu a samim tim su sebe dodatno siromašili i iscrpljivali jer su svoje snage koristili za financiranje onih koji ih na sve načine doslovce potiru i protjeruju s ognjišta..Dakle, jednim udarcem ne dvije nego tri muhe/hrvatske /spresovati/..Sve je to zbog američke politike koja izaziva ratove po arapskom svitu a ceh te nakaradne politike plaćaju hrvati BiH jer-SE NJIH NA SVE NAČINE NASTOJI STAVITI POD OSMANLIJSKO BALKANSKU IMPERIJALNU ČIZMU KOJU ĆE RUSI RAZBITI I SKINUTI S VRATA , ŠTO PRIJE TO BOLJE..DOK IM U zemlju-Ameriku meksičko latinski klanovi dovode milijune migranata od kojih je dobar dio kriminalca koji namjerno dolaze u SAD-E, kako bi se bavili kriminalom svih boja, uz blagoslov d… Bidena, zapravo duboke države koja stvarno vlada iz pozadine/Biden je samo figura koja im se ne može oduprijeti), i nezamisliv broj beskućnika i sirotinje diljem Amerike-oni se bave hrvatima BiH , kako bi nas dodatno obespravili a sve to kako bi se barem iskupili arapima koje stalno kradu po Bliskom Istoku..Da nije jadno bilo bi smješno ali opet sve im je uzalud, Rusiju ne samo da ne mogu podjeliti i prekrojiti nego kako stvari stoje ovi će njih prekrojiti prije nego se nadaju..Što s tiče Čoviča, taj bjednik bi odavno rekao svoje da ima onu stvar i otišao iz politike jer je postao smetnja nacionalnim interesima Hrvata dodvoravajući se srbima koji su za nas hrvate na istoj neprijateljskoj poziciji kao i muslimani,to je sva priča,.

 • Amerika treba smjenoti sve funktionieren i zastupnike u BiH od mjesnih zaednica do predsjedniŝta BiH i postaviti svoje crnce.

  To bi NARODI i građani BiH prije prihvatili….nego ŝto bi Boŝnjak prihvatio neŝto hrvatsko ili srpsko i obrnuto.

 • Šta je lopove?
  Ne može se više krast izbore i glasovat za one koji nisu izašli.
  Ovo je prava odluka, u ovoj mjeri je ključ svega, jer će sad šansu dobit i neke druge hrvatske političke opcije a ne samo privatna komunističky interesna skupina zvana HDZ

 • Konačno progovorio i optimistični a sad čekamo šta će reći anemični.
  Idemo pošteno na poštene izbore pa kom obojci kom opanci.
  Ne znam čega se imamo bojati ako će mo imati jako kontrolirane izbore da ne bude krađe a narod živi da iziđe na izbore i da glasuje po savjesti.Ljudi koji nisu živi ne treba ih teretit da glasuju nek odmaraju.

 • Da sam htio treći imali bi ga.Koji ten- kre bgt?Umišljeni blefer i duuubookooo uvjereni optimisto šta je sada..Oćeš li treći..četvrti, ili stoti?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.