HNŽ prednjači po broju poginulih u prometnim nesrećama, ŽZH i HBŽ bilježe povećanje

Značajno povećanje broja stradalih osoba primjetno je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ).

Objavio je Bosanskohercegovački auto-moto klub (BiHAMK) u Informaciji za 2022. godinu.

Broj stradalih u odnosu na 2021. godinu povećao za sedam osoba te iznosi 27 osoba, što je najveći broj u odnosi na ostale županije.

Naime, u protekloj 2022. godini, u prometnim nesrećama u Bosni i Hercegovini (BiH) život su izgubile 222 osobe, 1.554 osoba je teže ozlijeđeno, dok je 8.704 osoba pretrpjelo lakše tjelesne ozljede.

Povećanje ukupnog broja prometnih nezgoda u BiH u protekloj 2022. godini dovelo je i do povećanja posljedica: broj lakše ozlijeđenih povećan je za 376 osoba, tj. za oko 4,32 %, broj teže ozlijeđenih je povećan za 83 osobe, odnosno za 5,34 %, dok je broj poginulih u prometnim nesrećama na bh. cestama manji za 33 osoba, odnosno za 14,86 %, stoji u Informaciji, prenosi Bljesak.info.

Uprometnim nesrećama na cestama širom BiH tijekom protekle godine u prosjeku je svaki dan zabilježeno više od 85 prometnih nezgoda u kojima su teže ozlijeđene više od četiri osobe, dok je lakše tjelesne ozljede svakodnevno pretrpjelo blizu 24 osobe.

Broj poginulih osoba u prometnim nesrećama po entitetima, distriktu,
kao i županijama u FBiH (Izvor: BIHAMK)

Prosječna smrtnost u prometnim nesrećama u BiH, tvrde, iznosi nešto više od sedam poginulih na 1.000 prometnih nesreća.

Tijekom protekle 2022. godine u nesrećama u Federaciji BiH je poginulo 116 osoba, što znači da je broj poginulih u odnosu na 2021. godinu smanjen za 34 osoba i predstavlja 52,25 % od ukupnog broja poginulih u nesrećama u BiH. U Distriktu Brčko tijekom protekle godine poginulo je šest osoba, dok je broj poginulih osoba u nesrećama u Republici Srpskoj u odnosu na 2021. godinu smanjen za jednu osobu, njih 100 poginulih, što predstavlja 45,05% od ukupnog broja poginulih u prometnim nesrećama u BiH.

Prema prikupljenim podacima vidimo da Zeničko-dobojska županija bilježi porast prometnih nezgoda kao i porast smrtno stradalih i to za sedam osoba, a značajno povećanje broja stradalih osoba primjetno je i u HNŽ-u.

U Srednjobosanskoj i Sarajevskoj županiji došlo je do značajnog smanjenja broja smrtno stradalih u prometnim nesrećama i to za 12 osoba u obje županije, dok je najveće smanjenje poginulih osoba primjetno u Unsko-sanskoj županiji i to za 17 manje, a zatim slijedi Tuzlanska županija sa 14 osoba.

Županija Zapadnohercegovačka te Hercebosanska županija bilježe smanjenje broja prometnih nesreća, no u obje županije poginula je jedna osoba više u 2022. godini u odnosu na 2021. U ŽZH je tijekom 2022. godine u prometnim nesrećama poginulo osam osoba, dok je u HBŽ-u poginulo devet osoba.

Bosansko-podrinjska županija je jedina županija koja i u protekle tri godine nije zabilježila niti jedan smrtni slučaj, stoji u Informaciji.

KLIKNI i pročitaj detaljan izvještaj BIHAMK-a

(www.jabuka.tv)

8 komentara

  • Neispravna, stara vozila, prebrza voznja, preticanje po punoj, u krivini, u naselju, nevezanje, nitko ne daje signalizaciju, neiskusni vozači koji misle da su Sena ili Schumaher. Pomješaj to sve s lošim prometnicama.

    Nije ni čudo što su brojke takve kakve jesu.

  • Kako nećemo bilježiti povećanje kad su ceste kritične. Kad će se KONAČNO završiti i asfaltirati kružni tok na pecari kraj škole, radi se već pola godine??

  • Sve je u glavi, ako su prometnice lošije vi vozite sporije, ako nemam novaca da držim ispravno auto opet sporije. Problem je kad netko mlad i bijesan izigrava “Sumahera” zato jedini lijek su novčane kazne

  • i to jako velike, da mora cijeli mjesec raditi džabe, pa kad jednom ili ako je glup, više puta plati kaznu, tada će doći iz guzice u glavu.

  • HNŽ, ZHŽ i HBŽ, drže Hrvate kao narod u Bosni i Hercegovinui. Od Kupresa, Livna i Prozora i Rame do Mostara i Stoca i Neuma i Ravnog. Jedini malo veći prostor u BiH, naša većinska hrvatska Hercegovina, sem Jablanice i Konica i Trebinja i okolice.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.