Grmoja: U kontekstu sramotnog zahtjeva za pomilovanje udbaških likvidatora dobro se prisjetiti ovoga

Generali iz Domovinskog rata Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Davor Domazet Lošo i Luka Džanko od Zorana Milanovića traže pomilovanje Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, bivših obavještajaca jugoslavenske tajne policije UDBA-e.

Podsjetimo, odvjetnik Anto Nobilo kao pravni zastupnik Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, osuđenih 2016. godine u Münchenu na doživotni zatvor za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, priprema zahtjev kojim će od predsjednika RH Zorana Milanovića tražiti njihovo pomilovanje.

Iako je prvo potpisao, general Marinko Krešić medijima je poslao priopćenje u kojemu piše kako povlači svoj potpis s pisma kojim su generali zatražili od predsjednika Republike pomilovanje Perkovića i Mustača zbog “podjele koje je pismo u javnosti i u braniteljskoj populaciji izazvalo”.

O temi koja je već podigla buru u hrvatskoj javnosti sada se oglasio i hrvatski saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

Molba Milanoviću za pomilovanje udbaša: Potpis će dati Gotovina i Rojs?

Grmoja je na društvenim mrežama napisao:

U kontekstu ovog sramotnog zahtjeva generala za pomilovanje udbaških likvidatora dobro se prisjetit kako je Božo Petrov 2017. kao predsjednik Sabora napravio najsnažniji lustracijski potez u povijesti Republike Hrvatske.

U posljednjim danima svog predsjedanja Saborom Petrov je na raspravu i glasovanje stavio Zakon o arhivskom gradivu i arhivima i to uoči nadolazećih lokalnih izbora i tako primorao HDZ da taj zakon podrži. HDZ se bojao negativnih reakcija pa je zakon prošao gotovo jednoglasno.

Nedugo nakon otvaranja arhiva izašao je u javnost dosje Zlatka Bagarića zahvaljući kojem se saznalo da je savjetnik premijera Plenkovića Vladimir Šeks bio operativna veza Udbe pod kodnim imenom Kolega. Vlada i HDZ su uskoro nakon toga novim zakonom zatvorili arhive.

(www.jabuka.tv | Foto: Robert Anic/Pixsell)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.