Google razvija sustav protiv praćenja na internetu

Google razvija svoj sustav protiv praćenja na internetu i planira ga ugraditi u Android na sličan način na koji to kod iOS-a radi Apple, prenosi “Bloomberg”.

Tehnološki div je navodno u ranim stadijima razvoja ograničavanja skupljanja podataka i praćenja među aplikacijama za svoj mobilni OS. Pošto i sam zarađuje od skupljanja i prodaje personaliziranih reklama, Google će biti malo “mekši” od konkurencije.

Nova funkcija

Apple uskoro uvodi funkciju koju naziva App Tracking Transparency. Ona od proizvođača softvera traži da korisnike pita za dozvolu prije nego što aplikacija skupi informacije o uređaju koji koristi za personalizirani marketing – takozvani Identification for Adverdisers code (kod za identifikaciju kod oglašivača). Taj kod omogućuje praćenje kroz sve aplikacije i web stranice te omogućuje serviranje ciljanih reklama.

Apple je tu funkciju planirao izbaciti s dolaskom iOS-a 14, no odlučio ga je pogurnuti nekoliko mjeseci kako bi proizvođačima softvera pružio više vremena za adaptaciju. Kao što ste i pretpostavili, dosta velikom broju kompanija ovaj potez nije baš najbolje sjeo – Facebook je počeo kukati o gubitku zarade na aplikacijama, napao pojačanu sigurnost u aplikacijama nekolicinom plaćenih internetskih članaka, kao i tiskanim reklamama u časopisima.

Premda “Bloombergovi” doušnici nisu otkrili previše detalja o Googleovom nastojanju, oni tvrde da će tehnološki div biti “mekši” svojim pristupom – od proizvođača softvera neće tražiti da korisnicima daju izbor (kao što to traži Apple).

Neočekivani potez

Nadalje, priča se da će kompanija razviti neku soluciju u maniri nedavno najavljenog Privacy Sandboxa koji planira eliminirati kolačiće trećih strana unutar Chromea te u isto vrijeme nastaviti s bombardiranjem personaliziranim reklamama koje ciljaju grupe ljudi umjesto pojedinaca, prenosi Avaz.

“Mekši” pristup korisničkoj privatnosti ne smatra se neočekivanim potezom, s obzirom da si je Google tijekom prošlih nekoliko godina u džep strpao 100 milijardi dolara servirajući personalizirane reklame.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.