FORUM ODGOVORNOSTI: Načelnik Kraljević odgovarao na pitanja čitatelja Jabuke

U 17 sati u hotelu Park počeo je Forum odgovornosti (Vi pitate – Načelnik odgovara), u organizaciji Centra civilnih inicijativa, a puna dva sata načelnik Općine Široki Brijeg Miro Kraljević je odgovarao na pitanja građana i na 10 pitanja čitatelja portala Jabuka.tv koji su pitanja pisali u komentare i slali nam mailom. 

U nastavku pročitajte koja smo pitanja odabrali i što je načelnik Miro Kraljević odgovorio:

1. Kada će biti gotovi radovi na kanalizaciji i grad pokrpan?

Radovi su u tijeku, kompletan prostor želimo urediti, mladi stručnjaci rade na projektu i to će biti urađeno kvalitetno u 2014.-oj godini jer želimo da Široki Brijeg zablista.

2. Zašto Široki Brijeg ove godine nije bogatije ukrašen za Božić?

Moglo bi se i trebalo malo bogatije, no u vrijeme kakvo je, okitili smo što koliko možemo i koliko nam sredstva dopuštaju. Neka Božić bude u srcu i duši svih, a u sljedećih nekoliko godina ćemo se potruditi da bude grad još ljepši.

3.  Kada ce se završit vodovod na Kočerinu?

Glavni prostori su urađeni, a očekujemo potporu građana i nadamo se da će tijekom 2014.-e godine biti završen.

4. Kada ćete staviti rasvjetu uz Grabovinu?

Moramo nešto uraditi po tom pitanju! Obećavamo da ćemo to u idućoj godini realizirati!

5. Kada će se realizirati projekt igrališta u MZ Oklaji?

Vrijeme je da Oklaji dobiju igralište, no u zadnjih nekoliko godina budžet je sve manji i manji te je teško izdvojiti sredstva za sve projekte u gradu, no nadamo se da će se mladi u Oklajima uskoro igrati na novom igralištu.

6. Kako komentirate odlaganje otpada u dvorištu OŠ u Klancu? Hoće li itko reagirati?

To je žalosno! Preko tri tisuće ljudi u Širokom Brijegu ne plaća komunalno. A ovo u dvorištu škole u Klancu je stvarno jadno i žalosno… 

7. Poznato je da Široki Brijeg nema niti minimalnu kvotu broja policajaca. Imate li ikakvih saznanja iz PU Široki Brijeg hoće li se povećati broj policajaca u gradu? Jer broj stanovnika je u porastu…

Čuo sam za to, to je u nadležnosti MUP-a, a ne Općine. Sigurnosno stanje u gradu nije loše, stavili smo i sigurnosne kamere po gradu na zahtjev policije, no zasigurno treba još policajaca. Nadam se da će MUP što prije riješiti taj problem.

8. Radno vrijeme knjižnice je prekratko. Dođem s fakulteta poslijepodne i ne mogu koristiti usluge knjižnice. Možete li Vi išta učiniti po tom pitanju da knjižnica radi dnevno 8 sati?

Mogu razgovarati s ravnateljem knjižnice i pokušat ćemo da knjižnica radi duže i svakako treba podržati te ljude i poručujem Vama da se javite meni ([email protected]) te ukoliko postoji interes svakako ćemo izići u susret i produžiti radno vrijeme Gradske knjižnice. 

9. Možete li zabraniti plakatiranje po stablima u centru grada, a prije toga postaviti nekoliko oglasnih ploča, a mislim da to nije velika investicija i da nam grad ne bude okićen raznoraznim plakatima? Hvala lijepo, Marija.

Mislim da je ovo dobro pitanje. Mi iz politike izbjegavamo plakatiranje po drvećima, a to smo prije radili. Mi smo svjedoci da se drveća kite raznoraznim plakatima. Mi ćemo imenovati komunalnog redara u idućoj godini, a što se tiče oglasnih ploča i možemo raditi na tome da postavimo još nekoliko njih. Treba nam reda i kulture! Moramo voditi više računa o tome!

10. Kada će Široki dobiti doček nove godine na otvorenome? Vi i naši gospodarstvenici učinite nešto jer time bi privukli i građane iz susjednih općina, a koliko znam prvi doček na otvorenome je u Livnu i splitu. Hvala, Ivan Ćavar.

Ja bih maksimalno podržao ovu ideju, za sada je kasno, ali treba sredinom sljedeće godine o tome pričati i na tome treba raditi i svakako to maksimalno podržavam! Pokušat ćemo u sklopu Duhanske stanice napraviti prostor na kojem bi se danas-sutra nešto moglo organizirati. Nadam se da će Široki Brijeg dogodine imati organiziran doček Nove godine! 

[toggle title=”DETALJNIJI IZVJEŠTAJ S FORUMA ODGOVORNOSTI”]

U hotelu ‘Park’ u Širokom Brijegu u organizaciji ‘Centara civilnih inicijativa (CCI)’ u suradnji s Općinom Široki Brijeg održan je četvrti po redu ‘Forum odgovornosti’ s načelnikom Općine Široki Brijeg Mirom Kraljevićem.

Načelnik Miro Kraljević je izravno odgovarao na brojna pitanja prisutnih građana puna dva sata. ‘Forumu odgovornosti’ su uz načelnika Kraljevića bili su prisutni njegovi najbliži suradnici, te predsjednik Općinskog vijeća Vinko Topić.

Na samom početku ‘Foruma odgovornosti’ moderator i voditelj Ivica Ćavar projekt menadžer CCI-a zahvalivši se načelniku Kraljeviću i suradnicima, kao i građanima koji su došli, istaknuo da je cilj održavanje ‘Foruma odgovornosti’ poboljšanje komunikacije između načelnika i općinskih tijela vlasti s građanima.

Bez obzira na nepravednu raspodjelu javnih prihoda na koju stalno ukazujem i nedostatnim proračunskim sredstva, kao i na sve objektivne poteškoće s kojima se svakodnevno susrećemo, mi idemo dalje. Završili smo školu na Lisama projekt vrijedan preko 4 milijuna KM, završili smo i 1. fazu izgradnje kanalizacije kroz središte grada, te koristim priliku da se zahvalim građanima na strpljenju jer smo imali određenih poteškoća pa su radovi kasnili.“, rekao je načelnik Kraljević u uvodnom obraćanju.

Građani su postavljali pitanja na koja je načelnik Kraljević odgovarao. Pitanja su se uglavnom odnosila na infrastrukturne projekte, ali i na probleme s kojima se građani svakodnevno susreću u svojoj lokalnoj zajednici.

Na pitanje o izgradnji malonogometnog igrališta u Oklajima načelnik Kraljević je odgovorio da će nastojati da se u idućoj godini postavi podloga za igralište. Na pitanja o izgradnji lokalnih vodovoda u Kočerinu, Dužicama i drugim mjestima gdje vodovodna mreža nije izgrađena načelnik je odgovorio da su to projekti koji iziskuju novčana sredstva koja Općina ne može sama isfinancirati. „Ljetos smo završili lokalni vodovod u Turčinovićima. Nastavljamo uz aktivno sudjelovanje građana i s izgradnjom lokalnih vodovoda sukladno mogućnostima i na Kočerinu, Dužicama, Buhovu, Izbičnu, Biogracima i drugim mjesnim zajednicama su počeli ili planiraju početi izgradnju vodovoda“, rekao je Kraljević.

Na samom kraju ‘Foruma odgovornosti’, zahvalivši Centrima civilnih inicijativa na organizaciji, načelnik Kraljević je izrazio zadovoljstvo ovakvim vidom komunikacije i izrazio zadovoljstvo što je ‘Forum odgovornosti’ postao redovita aktivnost općinskih tijela vlasti u suradnji s CCI, i da ispunjava temeljni cilj, a to je poticanje dijaloga između građana i općinskih tijela vlasti. [/toggle]

d11 d10

d14 d13 d12

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)
67 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.