FORUM ODGOVORNOSTI: Načelnik Kraljević odgovarao na pitanja čitatelja Jabuke

U 17 sati u hotelu Park počeo je Forum odgovornosti (Vi pitate – Načelnik odgovara), u organizaciji Centra civilnih inicijativa, a puna dva sata načelnik Općine Široki Brijeg Miro Kraljević je odgovarao na pitanja građana i na 10 pitanja čitatelja portala Jabuka.tv koji su pitanja pisali u komentare i slali nam mailom. 

U nastavku pročitajte koja smo pitanja odabrali i što je načelnik Miro Kraljević odgovorio:

1. Kada će biti gotovi radovi na kanalizaciji i grad pokrpan?

Radovi su u tijeku, kompletan prostor želimo urediti, mladi stručnjaci rade na projektu i to će biti urađeno kvalitetno u 2014.-oj godini jer želimo da Široki Brijeg zablista.

2. Zašto Široki Brijeg ove godine nije bogatije ukrašen za Božić?

Moglo bi se i trebalo malo bogatije, no u vrijeme kakvo je, okitili smo što koliko možemo i koliko nam sredstva dopuštaju. Neka Božić bude u srcu i duši svih, a u sljedećih nekoliko godina ćemo se potruditi da bude grad još ljepši.

3.  Kada ce se završit vodovod na Kočerinu?

Glavni prostori su urađeni, a očekujemo potporu građana i nadamo se da će tijekom 2014.-e godine biti završen.

4. Kada ćete staviti rasvjetu uz Grabovinu?

Moramo nešto uraditi po tom pitanju! Obećavamo da ćemo to u idućoj godini realizirati!

5. Kada će se realizirati projekt igrališta u MZ Oklaji?

Vrijeme je da Oklaji dobiju igralište, no u zadnjih nekoliko godina budžet je sve manji i manji te je teško izdvojiti sredstva za sve projekte u gradu, no nadamo se da će se mladi u Oklajima uskoro igrati na novom igralištu.

6. Kako komentirate odlaganje otpada u dvorištu OŠ u Klancu? Hoće li itko reagirati?

To je žalosno! Preko tri tisuće ljudi u Širokom Brijegu ne plaća komunalno. A ovo u dvorištu škole u Klancu je stvarno jadno i žalosno… 

7. Poznato je da Široki Brijeg nema niti minimalnu kvotu broja policajaca. Imate li ikakvih saznanja iz PU Široki Brijeg hoće li se povećati broj policajaca u gradu? Jer broj stanovnika je u porastu…

Čuo sam za to, to je u nadležnosti MUP-a, a ne Općine. Sigurnosno stanje u gradu nije loše, stavili smo i sigurnosne kamere po gradu na zahtjev policije, no zasigurno treba još policajaca. Nadam se da će MUP što prije riješiti taj problem.

8. Radno vrijeme knjižnice je prekratko. Dođem s fakulteta poslijepodne i ne mogu koristiti usluge knjižnice. Možete li Vi išta učiniti po tom pitanju da knjižnica radi dnevno 8 sati?

Mogu razgovarati s ravnateljem knjižnice i pokušat ćemo da knjižnica radi duže i svakako treba podržati te ljude i poručujem Vama da se javite meni ([email protected]) te ukoliko postoji interes svakako ćemo izići u susret i produžiti radno vrijeme Gradske knjižnice. 

9. Možete li zabraniti plakatiranje po stablima u centru grada, a prije toga postaviti nekoliko oglasnih ploča, a mislim da to nije velika investicija i da nam grad ne bude okićen raznoraznim plakatima? Hvala lijepo, Marija.

Mislim da je ovo dobro pitanje. Mi iz politike izbjegavamo plakatiranje po drvećima, a to smo prije radili. Mi smo svjedoci da se drveća kite raznoraznim plakatima. Mi ćemo imenovati komunalnog redara u idućoj godini, a što se tiče oglasnih ploča i možemo raditi na tome da postavimo još nekoliko njih. Treba nam reda i kulture! Moramo voditi više računa o tome!

10. Kada će Široki dobiti doček nove godine na otvorenome? Vi i naši gospodarstvenici učinite nešto jer time bi privukli i građane iz susjednih općina, a koliko znam prvi doček na otvorenome je u Livnu i splitu. Hvala, Ivan Ćavar.

Ja bih maksimalno podržao ovu ideju, za sada je kasno, ali treba sredinom sljedeće godine o tome pričati i na tome treba raditi i svakako to maksimalno podržavam! Pokušat ćemo u sklopu Duhanske stanice napraviti prostor na kojem bi se danas-sutra nešto moglo organizirati. Nadam se da će Široki Brijeg dogodine imati organiziran doček Nove godine! 

[toggle title=”DETALJNIJI IZVJEŠTAJ S FORUMA ODGOVORNOSTI”]

U hotelu ‘Park’ u Širokom Brijegu u organizaciji ‘Centara civilnih inicijativa (CCI)’ u suradnji s Općinom Široki Brijeg održan je četvrti po redu ‘Forum odgovornosti’ s načelnikom Općine Široki Brijeg Mirom Kraljevićem.

Načelnik Miro Kraljević je izravno odgovarao na brojna pitanja prisutnih građana puna dva sata. ‘Forumu odgovornosti’ su uz načelnika Kraljevića bili su prisutni njegovi najbliži suradnici, te predsjednik Općinskog vijeća Vinko Topić.

Na samom početku ‘Foruma odgovornosti’ moderator i voditelj Ivica Ćavar projekt menadžer CCI-a zahvalivši se načelniku Kraljeviću i suradnicima, kao i građanima koji su došli, istaknuo da je cilj održavanje ‘Foruma odgovornosti’ poboljšanje komunikacije između načelnika i općinskih tijela vlasti s građanima.

Bez obzira na nepravednu raspodjelu javnih prihoda na koju stalno ukazujem i nedostatnim proračunskim sredstva, kao i na sve objektivne poteškoće s kojima se svakodnevno susrećemo, mi idemo dalje. Završili smo školu na Lisama projekt vrijedan preko 4 milijuna KM, završili smo i 1. fazu izgradnje kanalizacije kroz središte grada, te koristim priliku da se zahvalim građanima na strpljenju jer smo imali određenih poteškoća pa su radovi kasnili.“, rekao je načelnik Kraljević u uvodnom obraćanju.

Građani su postavljali pitanja na koja je načelnik Kraljević odgovarao. Pitanja su se uglavnom odnosila na infrastrukturne projekte, ali i na probleme s kojima se građani svakodnevno susreću u svojoj lokalnoj zajednici.

Na pitanje o izgradnji malonogometnog igrališta u Oklajima načelnik Kraljević je odgovorio da će nastojati da se u idućoj godini postavi podloga za igralište. Na pitanja o izgradnji lokalnih vodovoda u Kočerinu, Dužicama i drugim mjestima gdje vodovodna mreža nije izgrađena načelnik je odgovorio da su to projekti koji iziskuju novčana sredstva koja Općina ne može sama isfinancirati. „Ljetos smo završili lokalni vodovod u Turčinovićima. Nastavljamo uz aktivno sudjelovanje građana i s izgradnjom lokalnih vodovoda sukladno mogućnostima i na Kočerinu, Dužicama, Buhovu, Izbičnu, Biogracima i drugim mjesnim zajednicama su počeli ili planiraju početi izgradnju vodovoda“, rekao je Kraljević.

Na samom kraju ‘Foruma odgovornosti’, zahvalivši Centrima civilnih inicijativa na organizaciji, načelnik Kraljević je izrazio zadovoljstvo ovakvim vidom komunikacije i izrazio zadovoljstvo što je ‘Forum odgovornosti’ postao redovita aktivnost općinskih tijela vlasti u suradnji s CCI, i da ispunjava temeljni cilj, a to je poticanje dijaloga između građana i općinskih tijela vlasti. [/toggle]

d11 d10

d14 d13 d12

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

67 komentara

 • kako to da netko može primati 3 stipendije istovremeno a netko ne može ni jednu? zar nije pravilo ako se prijavljuješ na natječaj za dodjelu stipendija da je uvjet da ne primaš stipendiju s druge strane?

 • Kako je moguće da su iz Sarajeva poslani novci za obnovu vodovoda na Kočerinu,a vodovod ni ne postoji?Taj što je uzeo novac sebi s kojim je se trebao izgradit vodovod još davne 199 i neke nek sad lijepo napravi i obnovi.
  sramota!

 • Na stranu, kanalizacija,mrtvačnica, škola na pecari, jer pretpostavljam da ćete ih spomenuti u odgovoru.. Molim kratko-jasno, bez okolišanja: IGRALIŠTE-OKLAJI?

 • Poznato je da Široki Brijeg nema niti minimalnu kvotu broja policajaca. Imate li ikakvih saznanja iz PU Široki Brijeg hoće li se povećati broj policajaca u gradu? Jer broj stanovnika je u porastu…

 • ZASTO NISI HTIO POTPISATI DA SE SLAZES S RADOVIMA MJESTANA JEDNOG DJELA DUZICA I RASNA KOJI SU SVOJIM NOVCEM BUSILI I DOSLI DO VODE I ZAVRSILI RUPU . I KADA IM JE FEDERALNO MINISTARSTVO TREBALO DAT NOVAC TREBAO JE SAMO TVOJ POTPIS DA SE SLAZES I NISI HTIO, TO JE DNO DNA . PA SADA MOZES PRICATI DA SARAJEVO NISTA NEDA.. A IMAS POTPISE TAMO KADA STE VI POCELI RADIT KO NAIME VODU IZ GRUDA GDJE JE NESTALO VISE OD POLAMILIONA MARAKA. SAMO NASTAVI.

 • Čemu služe kamere postavljene po gradu i koga paze i snimaju, kada policija zna sve lopove, a pljačkaši po širokom ne završavaju gdje trebaju? Da li je vama stalo načelniče do sigurnosti svojih sugrađana?

 • Jel’ ovo neuspjeli pokušaj kićenja našeg malo
  gradića ili šta?! WTF? Pa grad nam izgleda
  (“okićen”) ko’ kineska četvrt. Stvarno je
  žalosna činjenica da se zadnjih 10 godina koristi
  isti nakit. Koji je naravno svake godine sve
  malobrojni i neispravniji. Nebi’ me začudilo kad
  bi umjesto jelke okitili Tuđmana ili Šuška kako bi
  uštedili. Velika sramota za grad koji izgleda
  nakaradno i ružno pred Božić. Sramite se!

 • Zasto ste ukinuli kamera most siroki brijeg gdje se mogao pratit siroki brijeg gradjani mole da se kamere prate putem interneta…hvala

 • Nacelnice odkad obecajete naa pitanja vezano za kocerinski znak koji je zavrsio na cesti i zaa siroki da ce postat najljepsi grad ii doo nas gradjana jee alll sto nam nece bitt kadd nemamo zakonaa jer je ista i policija i lopov

 • Kad će se uređivati one ruševine i oronule zgrade u središtu? Ono stvarno ne liči ni na što..
  I kad će se prostor iznad robne kuće preuređivati u trg? Pod hitno spriječiti parkiranje pojedinaca…

 • 9. Možete li zabraniti plakatiranje po stablima u centru grada, a prije toga postaviti nekoliko oglasnih ploča, a mislim da to nije velika investicija i da nam grad ne bude okićen raznoraznim plakatima? Hvala lijepo, Marija.

 • Kada će Široki dobiti doček nove godine na otvorenome? Vi i naši gospodarstvenici učinite nešto jer time bi privukli i građane iz susjednih općina, a koliko znam prvi doček na otvorenome je u Livnu i splitu. Hvala, Ivan Ćavar.

 • lako je pričat a šta si ostvario gje su radna mjesta za ovu našu mladež a za oštetu kuće koje su oštećene u ratu još se nij dobilo ništa novčana pomoć može mo dobiti odgovor na ovo pitanje gos kraljević kad sć ibiti isplata

 • Kad ce u ovom gradu moći da žive i rade i drugi stanovnici, osim ovih koji su zauzeli pozicije i fotelje..i mi bi radili i djecu hranili ili nasa djeca trebaju gladovat da bi takozvane gospode i u 18 koljeno uzivali izobilju i luksuzu..mi bi bili zadovoljni samo da mozemo prezivit mjesec normalno osnovno da imamo za zivot.NO MEĐUTIM OD GRADA NAPRAVIŠE LOMIVRAT SOBZIROM DA OSKUDJEVAMO U KRUHU SAD MORAMO OSKUDJEVAT I U VODI..SRAMOTA..PRIJA SE VUKOVAR SRUŠENI OBNOVI NEGO CE NASA KANALIZACIJA..

 • Odgovor, za Pecaru, načelnik policije mora biti iz HDZ-a, a nije uvjet da bude bravar već može sa nekom na brzinu kupljenom školom.

 • Svi ste mogli doci i postavljati pitanja nacelniku, ocito za to nemate hrabrosti najlakse je galamiti na portalu….

 • BAŠ TI SI FACA VJEROVATNO TI JE NAČELNIK NEŠTO U RODU ILI TI JE DAO FOTELJU DOK DRUGI GLADUJU MA SRAM VAS BILO SVE NECETE DUGO STAT CE SE SVIMA U KRAJ VRLO BRZO NAROD JE OGLADNIJO A KAD NAROD OGLADNI NEMA VISE STA IZGUBIT

 • Ma Miro ti se legenda…..,a ovi što pišu oni bi ovo,oni bi ono…pa jbt-e i on bi,al nema milijarde u proračunu…urazumite se dragi moji sugrađani…

 • Svaka čast na ovome!Odgovarao čovjek i na pitanja onih koji žele pitati a nisu se udostojali doći na forum.Čuveni brižnici našeg grada preko Jabuke.Zna svatko pošten kakva je situacija u državi i tko je igdje drugo u BiH bio zna da je u Širokom najbolje za živjeti.

 • A šta više imate za reći?Eto odgovarao je i na pitanja onih koji nisu htjeli doći i predstaviti se a žele pitati. Ovi što pitaju po čemu je najbolje za živjeti u Širokom predlažem neka probaju živjeti u nekom drugom gradu u BiH.Nemamo ništa manju zaposlenost od drugih gradova a ovi što imaju sreće i zaposleni su sigurno s tom plaćom žive bolje ovdje nego negdje drugo i BiH.Imamo dosta školskih ustanova ove godine čak i jednu novu dobili,i to kvalitetne škole,gimnazija nam je sigurno najbolja u BiH.Mi smo mali grad u najgoroj državi Europe i politički najnesređenijom u svijetu. Možemo napredovati onoliko koliko nam država dopušta,gdje ste ikad vidjeli da jednom gradu cvatu ruže a ostatak države jadan?Mi se dobro držimo i to svaki pošten čovjek zna

 • Načelniku pitanje..Jeli u redu da su ovi iz Čapljine što su stavljali cijevi po zaseocima na Kočerinu totalno uništili cestu-asvalt i da ga nemaju obvezu dovesti u stanje koje je bilo prije toga.Molim Vas pošaljite nekoga iz općine pa da pogleda šta je to..i da ne pričam bezveze..Totalno uništena cesta npr.u zaseok Kvesići,,Petkovići,..itd.Pa nema smisla..Sad niti imamo vodu a bogami ni cestu.To je takav šlanperaj da je to ludilo.

 • Kada ćete riješiti cete u samom gradu??Npr.prema Mepasu,prema Borku itd…pa svi mi plaćamo naknade kroz registraciju vozila za održavanje lokalnih cesta,otpadnih voda,pomoć na cesti i nadalje.JA nemam službeno vozilo!!!

 • Kad ce rasvjeta po svim selima .Zašto ljudi koji stanuju u gradu ne plaćaju gradsku rasvjetu a na selu Uzarići ,Rasno .. plaćaju..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.