Fantastične fotografije Jimmy Nelsona: Drevna plemena koja izumiru

Fotograf Jimmy Nelson proveo je više od četiri godine dokumentirajući  svojim starim fotoaparatom 29 različitih kultura i plemena diljem svijeta koja su na rubu nestanka, često u zabačenim dijelovima svijeta.

Nelsonova knjiga “Prije nego što odu” (eng. Before they pass away) je ujedno i zbirka fotografija koje je Jimmy napravio na ovom dugom putovanju. Njegove fotografije prikazuju plemena i njihove članove u, kako sam fotograf kaže, “svoj njihovoj fantastičnoj etničnosti”.

Jimmy Nelson je proveo po dva tjedna u svakom od plemena i tako se upoznao s njihovom tradicijom, dnevnim aktivnostima, ritualima i potom sve fantastično zabilježio.

Ovakav pristup je bio namjeran i svjesno odabran, budući da je Nelson želio napraviti ikonografske fotografije koje će veličati ljepotu ovih ugroženih kultura i njihova tradicionalnog načina života. Nelson ih je glorificirao na način na koji moderno društvo glorificira samo sebe, piše Herzegovina.in.

Njegove fotografije detaljno prikazuju jedinstveni nakit, frizure i odjeću plemena, ali također i okruženje u kojem oni žive, kao i brojne druge elemente bitne specifične za njihovu kulturu. Prema vlastitim riječima, Nelsonova misija je bila osigurati da svijet nikada ne zaboravi ono što je nekada bio.

 

“Što je najvažnije, želio sam napraviti estetski ambiciozan fotografski dokument koji će izdržati test vremena. Djelo koje će postati jedinstveni etnografski zapis o svijetu koji tako brzo nestaje.”

Pogledajte galeriju:

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.