Bošnjački bogataši za Arape kupuju zemljišta prognanih Hrvata i Srba

Nakon Sarajeva i okolice, arapski su investitori preko domaćih “izvođača radova” nastavili kupovati zemljište diljem Bosne i Hercegovine, a posljednjih mjeseci meta im je napušteni grunt Hrvata i Srba na području Bosanske Posavine.

Kako su za Večernji list potvrdili sugovornici, preko nevladinih organizacija, zaklada i fondova iz Saudijske Arabije stiže novac, a poslove reguliraju lokalni predstavnici.

Jednako kao i u slučaju prodaje stanova i nekretnina u okolici Sarajeva, nakon što mjesni predstavnici kupe nekretninu, iznajmljuju je strancima na neodređeno. Prema tim informacijama, na području Plehana, poznatog katoličkog središta, investitori iz Zenice pokušali su kupiti više hektara zemljišta kako bi izgradili velike nastambe za pčele – pčelinjake.

No, na kraju, uz potporu tamošnjih svećenika, to se nije dogodilo. Međutim, ostvarilo se na području Bijelog Brda u Derventi gdje je nekoliko obitelji ipak popustilo.

Najranjivija grupacija

Kako su objasnili iz Općine Derventa, tijekom veljače i ožujka bila je najaktualnija priča oko kupnje zemljišta hrvatskih prognanika, a u ožujku su domaći Bošnjaci, uz potporu stranih fondova, kupili oko 200 duluma, odnosno dva hektara zemljišta od hrvatskih obitelji Sedlić i Gaura, a bilo je zahtjeva i pritisaka i prema drugim obiteljima.

Posebno je vlastima bila simptomatična činjenica da se zemljište kupovalo od najranjivije grupacije, prognanih Hrvata. Prema navodima sugovornika, kampanja za prodaju zemljišta sada je stala, a i lokalne srpske vlasti su se zabrinule pa osmišljavaju načine kako zaustaviti daljnju prodaju zemljišta. Isti izvori navode kako su i u Modriči posrednici pokušali doći do jeftine zemlje hrvatskih prognanika.

U Odžaku, u Federaciji BiH, posve drukčija slika. Kompanija tajkuna SDA Alije Budnje, koji na Ilidži kod Sarajeva ima u vlasništvu odmaralište i hotele te je jako blizak arapskim fondovima i investitorima, je u mjestu Trnjak, u općini Odžak, koje je prije rata bilo nastanjeno Srbima, kupila već 30 hektara zemljišta.

Zaustavljene “investicije”

Riječ je o naselju koje je vrlo blizu Pruda, rodnoga mjesta pokojnog Sulejmana Tihića u kojemu je bio postignut važni politički dogovor. Većina Srba koji su živjeli u mjestu Trnjak sada živi u šamačkoj općini u Republici Srpskoj. 
Po navodima iz Općine Odžak, nedugo nakon što se to dogodilo, reagirali su hrvatski, ali i srpski predstavnici iz općine Šamac.

Tvrdi se kako je nakon toga zaustavljen proces kupnje zemljišta, ali i kuća, okućnica, nekretnina. Inače, na tome mjestu gdje su se nalazili čvrsti objekti bageri su sve srušili kao da nikada nije postojalo.

U tamošnjoj javnosti se priča kako se tu planiraju stvoriti plodne njive radi uzgoja poljoprivrednih kultura, no predstavnici vlasti u Odžaku sumnjaju u to objašnjenje jer je riječ o preskupom projektu. Nelogično je da netko ruši obiteljske kuće zbog stvaranja poljoprivrednog zemljišta.

Realizacija tog projekta počela je još u mandatu dok je načelnik općine bio dužnosnika SDA Hajrudin Hadžidedić, no sada je taj proces potpuno zaustavljen i neće se nastaviti zbog proceduralnih razloga, naveli su predstavnici općine Odžak.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Tko im je to omogućio,tko radi protuv zakonito.Svi od političara,gradova,općina,notara koji prave lažne fiktivne ugovore,dovode neke lažne svjedoke. Agencije hvataju ljude po gradu,rodbinu,da svedoče,potpisuju,krivotvore dokumenta da bih ovim arapima osigurali nekretnine koje kupuju isključivo od srba i hrvata.Što radi min.Sigurnosti,Sipa,Osa,Policija,Sudovi,kriminal im se odvija pred očima. Ili sve ovo ima blagoslov velikih bošnjačkih moćnika,političara i svi se prave da ne vide što se dešava.Bošnjaci Prave polako ali sigurno šerijatsku državu.Sada sve i da hoće nazad ,teško jer se toliko daleko otišlo.Arapski i tko zna čij kapital je tu ubačen,ubrizgan i mnogi bošnjački političari su tu kupljeni i ucjenjeni…Srbi šute,hrvati šute očito im ovo ne smeta,a svi zajedno će mo se hvatati za glave ali kad bude već kasno…Više medijske pozornosti,hajke dobio Tompsonov koncert u Mostaru nego ovaj veliko bošnjački,islamski projekt u BiH-ni koji je na djelu zadnjih 2-6 god.Čudimo se onda kad strani državljani dođu i klanjaju u Mepas Molu,Fisu,Vitezu,LJubuškom,Širokom,Posušju,Na Kravicama itd.Je li netko misli da je ovo slučajnost da se klanja,izvode vjerski obredi u većinskim hrvatskim općinama i na hrvatskim privatnim posjedima.Do koje mjere su spremni ići i provocirati ovi strani državljani uz naputak bošnjačkih vođa,političara,stranaka.Je li itko čuo bošnjačkog političara da je uputio kritike da nije ured da se vjerski obredi izvode u većinskim hrvatskim općinama,gradovima,na javnim i privatnim površinama.NIJE..To sve govori i šalje jasnu poruku,tko stoji iza ovoga…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.