Evo zašto nikad ne biste trebali koristiti plastičnu bocu više puta

Većina nas ne razmišlja dva puta kada praznu plastičnu bočicu vode krene ponovno puniti.

Uostalom, sve je to u ime osobne hidratacije i još je ekološki prihvatljivo, zar ne? Pogrešno! Plastična boca može imati veće štete nego koristi za vaš organizam, kažu stručnjaci, a sve zbog Biphenola A (BPA) – kemijskoj tvari koja se koristi za proizvodnju plastike.

Ova se štetna kemikalija može spustiti u vodu i brzo razviti opasne bakterije u pukotinama boce, a zdravstvene posljedice mogu biti prilično ozbiljne.

Određene kemikalije koje se nalaze u plastičnim bocama mogu negativno utjecati na naš organizam, izjavila je dr. Marilyin Glenville za Good Housekeeping.

Mogu utjecati na ovulaciju i povećati rizik od hormonskih poremećaja kao što je sindrom policističnih jajnika, endometrioza (stanje u kojem se stanice sluznice maternice nalaze van maternice) – pa čak i rak dojke.

Tu je povezanost potvrdila i znanost u studiji gdje su istraživači testirali boce za vodu koje su tjedan dana koristili sportaši. Utvrdili su da je broj bakterija dosegao više od 900.000 jedinica, u prijevodu:

to je više bakterija nego što ih ima jedna prosječna WC školjka.

Osim toga, čak 60% tih mikroba može prouzrokovati bolesti.

Kako bi se hidratizirala bez štete, savjetujemo vam da generalno izbjegavate plastične boce, a ako vam se to čini nemoguće barem ih po završetku korištenja odmah bacite na recikliranje, piše miss7. Još bolje, uložite novac u neku lijepu staklenu bocu ili bocu od nehrđajućeg čelika. Ne samo da će te time pridonijeti svom zdravlju, već ćete pomoći i okolišu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.