Općina Drvar nastavlja s opstrukcijama i ponižavanjima Katoličke crkve

Župni ured Općine Drvar priopćio je kako Općina Drvar odbija provesti drugostupanjsko rješenje Ministarstva graditeljstva Hercegbosanske županije i izdati Župi Drvar lokacijsku dozvolu za gradnju župnog objekta.

Nakon što je Ministarstvo graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije u Livnu donijelo 21. svibnja 2019. drugostupanjsko rješenje kojim se u potpunosti uvažava žalba Župe sv. Josipa Drvar, poništava prvostupanjsko rješenje i nalaže Općini Drvar da ponovi postupak i izda Župi lokacijsku dozvolu za rekonstrukciju i dogradnju višenamjenskog objekta, Općina Drvar nastavlja s opstrukcijama i ponižavanjima Katoličke crkve, grubim kršenjem svih mogućih zakona i izrugivanjem pravu i pravednosti, navodi u priopćenju Župni ured.

Naime, Ministarstvo graditeljstva je, kao drugostupanjska instanca u ovom upravnom postupku, u spomenutom rješenju naložilo Općini Drvar da u roku mjesec dana ponovno povede postupak pozivajući na raspravu drugu stranu, odnosno Župu Drvar, da uvaži sve osporene primjedbe i postupi po drugostupanjskom rješenju u cilju izdavanja Župi Drvar lokacijske dozvole.

Župu Drvar su na raspravi u Općini zastupale stručne osobe iz Banje Luke i Sarajeva, pravnik, inžinjer građevine i arhitekt (projektant objekta).

Rasprava je trajala više od četiri sata i prema njihovim riječima ona se pretvorila u pravu psihičku torturu od strane nestručnih i nedoraslih osoba unutar Službe za imovinsko-pravne i geodetske poslove Općine Drvar. Umjesto da postupak vode po pravilima upravnog postupka, nadležne osobe iz Službe, postupak su vodile samovoljno i nezakonito, s unaprijed pripremljenim “izrežiranim” pitanjima koja su sami sebi postavljali i sami na njih odgovarali, te su to unosili u zapisnik, a da drugoj strani (zastupnicima Župe Drvar), nisu uopće dali mogućnost da sami daju svoju izjavu i izjasne se osporenim navodima iz drugostupanjskog rješenja, navodi se u priopćenju.

Na koncu rasprave, dodaje se u priopćenju, zastupnici Župe Drvar odbili su potpisati ponuđeni zapisnik budući da Općina Drvar nije postupila po uputama drugostupanjskog rješenja Ministarstva i tako ponovno izbjegla donijeti zakonito rješenje, služeći se pri tom raznoraznim improvizacijama i samovoljnim tumačenjem zakona, a sve u svrhu bespotrebnog odugovlačenja postupka.

Nakon svega, ostaje jedino nadati se da će drugostupanjska instanca, odnosno Ministarstvo graditeljstva HBŽ-a “staviti točku na i” i samo izdati lokacijsku dozvolu Župi Drvar za dogradnju i rekonstrukciju župnog objekta, budući da pravednost i pravo odavno više ne stanuju u Drvaru, ističe se u priopćenju.

Promatrajući višegodišnji problem opstrukcija i zabrana Općine Drvar Katoličkoj crkvi da gradi i obnavlja, u Župi Drvar se pitaju “može li itko stati u kraj samovolji, bahatosti i sili koju općinske vlasti u Drvar godinama pokazuju po tom pitanju”.

Normalno uređene demokratske države zapadnoeuropskog civilizacijskog miljea imaju zakonske mehanizme koji mogu zaustaviti samovolju i kršenje zakona od strane pojedinaca i nižih stupnjeva vlasti. S Bosnom i Hercegovinom, očito, to nije slučaj, a primjer Drvara to zorno pokazuje, navodi u priopćenju Župni ured Drvar.

(Fena)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.