Evo tko kupuje najviše oružja iz BiH

Bosna i Hercegovina izdala je 228 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme. Vrijednost roba na dozvolama u 2016. je nešto više od 305 milijuna eura. N1 doznaje da većina roba za koje je dozvola izdana nisu izvezene iz Bosne i Hercegovine. Koliko je oružja zapravo prodano i tko su najznačajniji kupci?

Vrijednost roba na izdanim dozvolama od gotovo 600 milijuna KM rekord je za BiH. Izvoznici koji su prednjačili uglavnom su poduzeća namjenske industrije iz Federacije BiH. Među njima – UNIS “GINEX” iz Goražda, “IGMAN” Konjic, “Pobjeda” Goražde, sarajevski “PRETIS”, “BNT” iz Novoga Travnika, “BINAS” Bugojno i “MATRA GROUP” iz Banja Luke.

“Postotak realizacije dozvola nikada nije 100 posto, on se kreće negdje na godišnjoj razini od 40 do 80 posto. Dok znatan broj tvrtki u 100 % iznosu realizira, ali pojedinačne dozvole”, kaže je Damir Karahodžić, Odsjek za kontrolu izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

N1 doznaje da značajan broj roba i dalje stoji u zemlji. Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH na osnovu izvješća Uprave za neizravno oporezivanje BiH ukazuju da izvoz za 11 mjeseci nije prešao 150 milijuna KM. Najviše su kupovale Saudijska Arabija, Egipat i SAD.

Izvozili smo u Srbiju, Švicarsku, Njemačku, Austriju, Tursku, Španjolsku… Zanimljivo je da su kupovale i Kraljevina Svazilend, Burundi i Tanzanija.

“Zasigurno ćemo krajem ovoga mjeseca dobiti od Uprave za neizravno oporezivanje službeni podatak koliko je izvezeno. Za prvih 11 mjeseci ove godine to je blizu 150 milijuna KM, što nije konačan rezultat namjenske industrije BiH”, objašnjava Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Krajem sljedećega tjedna mogli bi se znati razmjeri eventualnoga povećanja izvoza. Bh. izaslanstvo, uz srbijansko, putuje u zemlju koja je najveći kupac proizvoda namjenske industrijeSaudijsku Arabiju.

“Ona je već na prvom mjestu s 34 milijuna otprilike kupljenih proizvoda namjenske industrije. Putujemo da pokušamo dogovoriti još veću kupoprodaju i da vidimo što bi to bilo od proizvoda komplementarno sa Srbijom jer smo pozvani da budemo njihovi gosti i da vidimo što možemo zajedno ponuditi”, dodaje Bojić.

U prošloj godini odbijena su četiri zahtjeva. Da bi Ministarstvo vanjske trgovine BiH izdalo dozvolu, potrebna su i prethodna mišljenja od resora – sigurnosti, obrane i vanjskih poslova. Pretpostavlja se da su dva izvoznika namjeravala izvoziti u zabranjene ili potencijalno opasne zone u svijetu, zbog čega neslužbeno nisu dobili “zeleno svjetlo”.

“Dvije dozvole nisu izdane zbog toga što izvoznik nije predočio svu potrebnu dokumentaciju, a dvije dozvole nisu izdane zato što nisu dobivene sve prethodne suglasnosti od ministarstava koji su uključeni u proces davanja suglasnosti, odnosno mišljenja za izvoz”, otkriva Karahodžić.

Najviše prodajemo streljivo, posebno iz “IGMAN” Konjica. Testiranje samohodne haubice iz Novoga Travnika, koja je za kamere i medije još uvijek skrivena, najavljeno je za početak sljedeće godine. Ovo samonavodeće moderno oružje, kako se tvrdi, većinski je bh. proizvod s cijenom blizu milijun KM.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: