Pojeftinili osobni dokumenti u Hrvatskoj

Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak donijela novu Uredbu o tarifi upravne pristojbe, kao prvu od 140 mjera kojima do kraja godine namjerava rasteretiti gospodarstvo za ukupno 1,5 milijardi kuna. Nova je uredba prvi korak prema ostvarenju tog cilja, a osim gospodarstvenika, osjetit će je i građani, koji će od 1. veljače plaćati za 30 posto manje pristojbe za izdavanje različitih osobnih i drugih dokumenata, poput putovnice, vozačke ili prometne dozvole.

Uza zahtjev za izdavanje putovnice do sada se moralo priložiti 70 kuna biljega, a ta će taksa u redovitom postupku ubuduće iznositi 50 kuna. Oni koji putovnicu žele izvaditi po ubrzanom postupku platit će 200, umjesto dosadašnjih 220 kuna državnih biljega, piše hrvatsko izdanje Večernjeg lista.

Izrada putovnice ukupno će koštati 370 kuna, jer uz državne biljege i dalje valja platiti troškove izrade dokumenta od 320 kuna.

Do početka veljače trebaju pričekati i oni koji namjeravaju izvaditi vozačku dozvolu, jer će za to platiti 20 kuna manju pristojbu.

Onima koji namjeravaju raditi osobnu iskaznicu čekanje se ne isplati, jer se za nju ni dosad nije plaćala upravna pristojba, a tako će biti i ubuduće.

Pristojbe od 20 kuna kojima se traži pokretanje postupaka ubuduće se uopće neće plaćati.

Od početka veljače neće se plaćati ni taksa za prijavu rođenja djeteta u maticu rođenih ili za prijavu braka sklopljenog u inozemstvu, kao ni za pijavu smrti u inozemstvu. Za isti postotak smanjene su i brojne pristojbe koje plaćaju gospodarstvenici i obveznici.

Biljezi za upis u obrtni registar ubuduće će koštati 250 kuna, oni koji žele otvoriti turističku agenciju platit će 500 kuna biljege za utvrđivanje uvjeta za pružanje takvih usluga, ugostitelji koji uza svoj objekt žele otvoriti i terasu 200 kuna.

Uredbu je na sjednici Vlade predstavio ministar financija Zdravko Marić, koji kao misao vodilju ističe olakšavanje poslovanja poduzetnicima i života hrvatskim građanima. Naveo je da će se pristojbe koje su se dosad plaćale 1500 kuna, odsad plaćati 1050.

“Smanjuju se i pristojbe za djelatnost u području odgoja, obrazovanja i sporta, primjerice za rad privatnih škola, i to s 3000 na 2100 kuna”, istaknuo je ministar.

Ukupne uštede koje građanima i gospodarstvu donosi ova uredba nisu velike. Radi se o oko 25 milijuna kuna na godišnjoj razini, no potpredsjednica Vlade Martina Dalić kaže kako će u okviru cijelog procesa snižavanja neporeznih nameta pristojbe ponovo doći na red.

Tada će se vidjeti treba li neke od njih potpuno ukinuti, kazala je Dalić i istaknula kako uredba u obliku u kojem je donesena pokazuje da je uklanjanje prepreka poslovanju i stvaranje stabilnog okruženja za gospodarstvo glavni cilj Vladine ekonomske politike i svih ministarstava.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: