Evo koji su potencijalni kandidati za članove Predsjedništva BiH 2018. godine

Usprkos spekulacijama da bi sljedeći Opći izbori u BiH mogli biti odgođeni, Središnje izborno povjerenstvo BiH najavilo je da će izbori biti raspisani u svibnju 2018. godine u skladu s važećim zakonom i Ustavom BiH. U političkim krugovima već se neslužbeno priča o potencijalnim kandidatima za članove Predsjedništva BiH.

Za sada je poznato da će predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radončić bit kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkoga naroda na Općim izborima 2018. godine, piše Klix.ba.

Radončić je na Općim izborima 2014. godine bio kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkoga naroda, a osvojio je ukupno 201.454 glasova građana BiH. Ipak, pobjedu je odnio predsjednik SDA i aktualni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je osvojio 247.235 glasova.

I ranije je bilo govora o Radončićevoj kandidaturi, posebno nakon što je na ročištu u Sudu BiH izjavio da je imao dogovor s rukovodstvom SDA da on bude zajednički kandidat SDA i SBB-a za člana Predsjedništva BiH 2018. godine. Njegove tvrdnje demantirao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je kazao da SDA nije dogovorila da na idućim parlamentarnim izborima podrži Radončića.

Radončić je u lipnju 2016. godine, nakon puštanja iz pritvora, rekao kako nije realna opcija da on bude član Predsjedništva BiH jer je stava kako ovu poziciju “zaslužuje netko mlađi“, a očito je u međuvremenu promijenio mišljenje.

Aktualni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zbog legislativnih ograničenja nema pravo da se po treći put kandidira za poziciju kolektivnoga šefa države. Poznato je da će SDA definitivno imati svoga kandidata za člana Predsjedništva BiH, a spekulira se da najveće šanse za takvo što ima Denis Zvizdić.

Zvizdić, koji trenutno obnaša funkciju predsjedavajućega Vijeća ministara BiH, ima dobar imidž s obzirom na to da je saziv Vijeća ministara BiH kojim on predsjedava pokrenuo europske integracije BiH.

Mediji su spekulirali i da bi SDA za članicu Predsjedništva BiH mogla kandidirati suprugu Bakira Izetbegovića i direktoricu Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebiju Izetbegović. Spekulacije je demantirao sam Izetbegović koji je izjavio da njegova supruga nema političke ambicije i da je riječ o “čaršijskim pričama”.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH još uvijek nije donijela odluku o tome tko će bit njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH jer o kandidatima ne žele pričati sve dok ne budu završeni programi za Opće izbore 2018. godine.

Ipak, veliku podršku članova SDP-a ima zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović. Kako doznaje Klix.ba, odluka o kandidatu za člana Predsjedništva BiH u ljevičarskim strankama otežana je time što lijeve stranke još uvijek nisu definirale na koji način planiraju zajedno izaći na Opće izbore u BiH.

Naime, logično bi bilo da SDP i Demokratska fronta (DF), ukoliko zajedno nastupe na izborima, imaju zajedničkoga kandidata za člana Predsjedništva BiH. U tom slučaju to bi značilo da bi se jedna od stranaka morala odreći svoga kandidata ili eventualno da stranke izađu s različitim imenima i riskiraju raspršivanje glasova.

U jednom od ranijih intervjua, predsjednik DF-a i zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Željko Komšić kazao je da ima namjeru kandidirati se za člana Predsjedništva BiH, ukoliko ga u tome ne spriječe izmjene Izbornoga zakona BiH.

Sve ovisi o tome da li će Čović uspjeti da ‘zabraniti’ mi kandidiranje. Ako ne uspije, hoću. Ako uspije, onda neću moći. A pogotovo neću pristati da igram po njegovoj ‘nacionalističkoj muzici’, da igram na njegovom ‘nacionalističkom terenu’ i po njegovim nacionalističkim pravilima. Ako bi on to uspio, uz pomoć nekih drugih, nametnuti, onda nema nikakvoga smisla takva moja kandidatura”, rekao je Komšić.

Izvjesno je da i aktualni član Predsjedništva BiH Dragan Čović ima namjeru iduće godine ponovno se kandidirati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda, a najvjerojatnije će biti zajednički kandidat političkih stranaka okupljenih oko Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS).

Iz toga razloga Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, čiji je predsjednik Čović, vrši pritisak na koalicijske partnere da što prije pristupe izmjenama Izbornoga zakona BiH jer bi u suprotnom kao protukandidata mogao imati Željka Komšića, navodi Klix.ba.

Zamjenica predsjedavajućega Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto nedavno je izjavila kako smatra da je upitno održavanje izbora 2018. godine ako ne bude izmijenjen Izborni zakon BiH.

Svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda najavio je potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović. On je već krenuo u svojevrsnu kampanju žestoko kritizirajući politiku HDZ-a BiH i Dragana Čovića.

Ostaje nepoznato i koliki su kapaciteti Lijanovića, s obzirom na sudske procese koji se vode protiv njega, usprkos tome što uporno tvrdi kako je riječ o “politički montiranim procesima”. Lijanović je ipak optimističan pa poručuje kako je uvjeren da će se u Predsjedništvu BiH sve promijeniti 2018. godine.

Najmanje se zna o kandidatima za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskoga naroda. Postoji velika vjerojatnost da bi aktualni član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ponovno mogao dobiti podršku stranaka okupljenih oko Saveza za promjene za još jedan mandat.

Ključnu odluku donijet će Srpska demokratska stranka (SDS), za koju nije isključeno da bi mogla imati i svoga kandidata. Političar s najboljim imidžom iz SDS-a uvjerljivo je ministar ekonomskih odnosa i vanjske trgovine Mirko Šarović, a koji je u periodu od 2002. do 2003. godine obnašao funkciju člana Predsjedništva BiH.

Ivanić je danas izjavio da je još uvijek rano da bi komentirao kandidaturu za člana Predsjedništva BiH te da s njim nitko nije razgovarao na tu temu. Ipak, on nije ni potvrdio, a ni demantirao mogućnost kandidature.

Što se tiče SNSD-a, ne postoji skoro nikakva vjerojatnost da bi predsjednik RS-a Milorad Dodik ušao u izbornu utrku ukoliko bi njegovi protukandidati bili Ivanić ili Šarović. Otvorena je opcija da bi se ponovno za Predsjedništvo BiH mogla kandidirati premijerka RS-a Željka Cvijanović koja je 2014. godine na Općim izborima osvojila 310,658 glasova. Te godine Ivanić je odnio pobjedu osvojivši 318,196.

S obzirom na to da delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović ima pravo ponovno se kandidirati za člana Predsjedništva BiH, otvorena je mogućnost da i on dobije podršku SNSD-a. Radmanović je 2010. godine s 295,626 glasova uspio pobijediti Mladena Ivanića, koji je osvojio 285,951 glasova, u utrci za Predsjedništvo BiH.

(www.jabuka.tv)
4 komentara

  • A ekipe u picku materinu druze urednice daj nesto mladje i lipse bolan nebio ovo sve ofucano i isluzeno svi bili po vise puta svaki put obečanje ludom radovanje.

  • Gdjece Jerko Lijanovic, kn kritizira Covica oba ista. E moj Jere Bog ti pamet prosvjetlio, ali mucno. Izgleda da je davno digao ruke od tebe

  • Čović bi trebao biti izabran…. Eto, SVE, BAŠ Sve, što je obećao pred prošle izbore je ispunio. Je li tako moj zaglupljeni narode?
    Nego, možda želite dati glas Jeri? Dajte samo, vama narode odgovaraju lopovi, izdajice, prevaranti i slične mudonje. Jerko je tu naj, naj, naj.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.