MMF: Neusvajanje zakona imati će implikacije na mobiliziranje vanjskoga financiranja

“Međunarodni monetarni fond primio je na znanje da Parlamentarna skupština BiH nije usvojila izmjene i dopune Zakona o trošarinama, kao ni novi Zakon o osiguranju depozita na sjednici 5. travnja, što će imati implikacije na mobiliziranje vanjskoga financiranja za prijeko potrebne infrastrukturne projekte i na napore koje vlasti ulažu u modernizaciju regulative bankarskoga sektora”, izjavio je u Washingtonu šef misije MMF-a za BiH Nadeem Ilahi.

Istaknuo je kako oba zakona predstavljaju ključne parametre programa vlasti koji MMF podržava u obliku Proširenoga aranžmana (Extended Fund Facility-EFF) te da očekuju značajna kašnjenja u zaključivanju prvoga pregleda programa, priopćeno je iz Ureda rezidentnoga predstavnika MMF-a u BiH.

“U proteklim mjesecima vlasti su ostvarile dobar napredak u provedbi ekonomskih reformi koje su podržane EFF-om, posebno u pogledu jačanja fiskalne discipline, očuvanja financijske stabilnosti i poboljšanja poslovnoga okruženja. Spremni smo pomoći vlastima da i dalje provode strukturalne reforme kako bi potaknuli potencijal rasta i održali makroekonomsku stabilnost, uključujući i savjete MMF-a i tehničku pomoć”, kazao je Ilahi.

Naglasio je da je, međutim, vlastima potrebno više vremena da ostvare napredak u nekoliko ključnih oblasti svoga programa, kao npr. da osiguraju financiranje za ključni infrastrukturni projekt, moderniziraju regulativu iz bankarskoga sektora te unaprijede upravljanje kompanijama u državnom vlasništvu.

“Mi ćemo održavati stalni dijalog s vlastima i odlučni smo pružiti im pomoć u njihovim naporima”, naveo je šef Misije MMF-a za BiH.

Podsjećamo, Izvršni odbor MMF-a je 7. rujna 2016. odobrio trogodišnji Prošireni aranžman sa BiH u iznosu od oko 563,3 milijuna eura kako bi podržao ekonomski i reformski program zemlje.

(Fena)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.