Eric Nelson: BiH su potrebni hrabri lideri, prazna obećanja postat će beskorisnija

Na početku svog obraćanja Nelson je kazao da Sjedinjene Američke Države ostaju garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Prioritet svih prioriteta bit će da pomognemo da BiH napreduje ka ostvarenju zacrtanih ciljeva za članstvo u NATO savezu i Europskoj uniji, istakao je.

Naglasio je da bi dodatno podijeljena BiH bila direktna prepreka prosperitetu u budućnosti.

Došao sam u vrijeme kada se BiH približava veoma važnom trenutku na svom putu da osigura bolju budućnost. Dostavljeni su odgovori na Upitnik EK, a BiH treba dostaviti i svoj Godišnji nacionalni program za NATO.

Usvajanje reformi postaje sve neophodnije. Još su potrebniji hrabri lideri okrenuti ka budućnosti. Prazna obećanja i puka retorika postat će još beskorisniji. Mi smo ovdje da pomognemo, ali odgovornost za napredak zavisi od bh. lidera i građana, istakao je Nelson.

U svom obraćanju još jednom je naglasio ključne probleme u BiH, a to su korupcija, nezaposlenost i slaba ekonomija.

Kao ambasador nadam se da ću biti u stanju pomoći vam da dođete do sigurnije i prosperitetnije budućnosti. Moramo poštivati prošlost i ne smijemo nikad zaboraviti žrtve, na svim stranama iz posljednjeg rata i ratova prije njega. Ali retorika podjela ne dozvoljava ranama da zarastu. Prošlost ne smije ograničiti budućnost, kazao je između ostalog ambasador Nelson, piše Klix.ba.

Najavio je da će u petak posjetiti jedinice Oružanih snaga BiH.

Na kraju je govorio o važnosti NATO puta BiH, kazavši ipak da dostavljanje Godišnjeg nacionalnog programa ne znači i to da će BiH postati članica NATO-a.

To je korak ka snažnijem partnerstvu. SAD računa na BiH kada je riječ o nastavku važnog partnerstva, naglasio je.

(www.jabuka.tv) Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.