Josip Aničić imenovan za tužitelja u ŽZH: Prioritet je oštar obračun s korupcijom

Širokobriježanin Josip Aničić odlukom Visokoga sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine imenovan je na mjesto tužitelja Županijskog tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke.

Josip Aničić, bivši viši stručni suradnik i službenik za odnose s javnošću Županijskog tužiteljstva ŽZH, istaknuo je da mu ovaj uspjeh puno znači te je na novoj funkciji najavio oštar obračun s korupcijom.

Za mene imenovanje tužiteljem znači uspjeh u nečemu čemu sam težio i usmjeravao svoje znanje i priznanje moga dosadašnjeg rada i ponašanja, svjestan odgovornosti koja je sad na meni, izjavio je za portal Jabuka.tv novoimenovani tužitelj u Županijskom tužiteljstvu ŽZH Josip Aničić.

Obračun s korupcijom

Aničić je također u razgovoru nakon odluke VSTV-a BiH otkrio koji će mu biti prioriteti u obnašanju nove dužnosti.

Beskompromisan i oštar obračun s korupcijom, ne odustajući od svojih i zakonskih načela. Ni pod koju cijenu, istaknuo je Aničić za portal Jabuka.tv.

Inače, Josip Aničić je, nakon završetka Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, karijeru započeo 2010. godine u Županijskom tužiteljstvu Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu kao tužiteljski pripravnik volonter.

Dvogodišnjim volontiranjem stekao je uvjete za polaganje pravosudnog ispita, a nakon što je položio pravosudni ispit uslijedilo je razdoblje apliciranja na javne natječaje širom Bosne i Hercegovine.

Početkom 2015. godine počinje raditi kao viši stručni suradnik u Županijskom tužiteljstvu u Širokom Brijegu, obavljajući uz to i poslove odnosa s javnošću. Poslije tri godine rada stekao je uvjete za apliciranje na mjesto županijskog tužitelja.

Iako nije bilo nimalo lako, danas znam da se sve isplatilo, rekao je novi tužitelj u Županijskom tužiteljstvu ŽZH za portal Jabuka.tv.

Aničić je kao viši stručni suradnik i službenik za odnose s javnošću Županijskog tužiteljstva ŽZH radio četiri godine.

Mogu Vam reći da sam stekao mnogobrojna iskustva, a prije svega iskustvo donošenja odluka i preuzimanja odgovornosti. Uz to, kao službenik za odnose s javnošću stekao sam iskustvo komuniciranja sa strankama. Najviše me raduje činjenica da je Županijsko tužiteljstvo u Širokom Brijegu danas prepoznato po transparentnosti i otvorenosti u svom radu, zaključio je Aničić.

Imenovani nositelji pravosudnih funkcija u BiH

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u četvrtak je, drugog dana sjednice, donijelo odluku o imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na razini Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su:

 • Bojan Đedovac, na mjesto suca Općinskog suda u Lukavcu
 • Alma Mujčinović, na mjesto sutkinje Općinskog suda u Tuzli
 • Haris Hairlahović, na mjesto suca Općinskog suda u Cazinu
 • Srđan Ljiljak, na mjesto suca Općinskog suda u Bihaću
 • Danka Šimunović, na mjesto sutkinje Općinskoga suda u Mostaru
 • Aida Bešlija, na mjesto tužiteljice Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo
 • Josip Aničić, na mjesto tužitelja Županijskog tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke
 • Lejla Hasić, na mjesto stručne suradnice Općinskog suda u Srebreniku
 • Ivana Saletović, na mjesto stručne suradnice Općinskoga suda u Srebreniku
 • Dantes Samardžić, na mjesto stručnoga suradnika Općinskog suda u Cazinu
 • Daniela Kos, na mjesto stručne suradnice Općinskoga suda u Livnu
 • Dženita Mehidić, na mjesto stručne suradnice Općinskog suda u Tuzli.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnoga znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa s radnim kolegama, ponašanja izvan posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nositelji pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 1. travnja 2019. godine.

Također, na sjednici je imenovana Anika Kešelj na mjesto prve zamjenice glavnog tužitelja Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo i vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo, priopćeno je iz VSTV-a BiH.

(www.jabuka.tv)40 komentara

 • Dobra ti slika, imam i ja ovakvu “uspomena iz škole”, isto nas je ovako slikar naštelio za učiteljevim stolom, ispred otvoren bukvar na Išla maša u šumu, olovka u ruci, namješten teleći osmijeh i niko ko ja.

 • Jeli ovo onaj što je u slučaju Mile Soldo ponavljao .” nema osnovane sumnje”.. da ga je izmlatilo ,a mali modar ko šljiva modrulja.Ooo Bože ima li te? Pa ja..nagrada.

 • Čestitam Josipe, svojom napornim i ustrajnim učenjem i radom zasluženo si dobio imenovanje.
  Uz tebe smo svi kojima je dosadila korupcija.
  Samo naprijed!

 • Nema vise korupcije dok je bilo para koji su bili na funkcijama oni su se nadrpali a vama mladi ostavili su samo kosti jer mladi odlaze nemaju oni vise kome davat novac,a vi protiv korupcije se borit.Ostaje vam samo da oni koji su u proslosti korumpirani bili da otkrivate i procesuirate ,jer su oni doveli do iseljavanja.

 • Mislim da si savjestan čovijek i da znaš o čemu se radi,nebi prihvatio biti Tužitelj.Sad spominjati korupciju,kad je sve korumpirano čisti je sadizam.

  • Treba prakse da se to popravi. Momak je sigurno kao covjek za pohvale, cisto sumnjam da ima netko nesto osnovano reci protiv covjeka. Uvijek je bio samozatajan, miran i nenametljiv. Meni osobno jako drago da napreduje a znam ga samo sa par termina nogometa koje smo zajedno odigrali. Skroman čovjek.

 • Pa prijatelju moj korupcija je ustanova di radis..od zaposljavanja i slucajeva pa nadalje sve korumpirano..,o cemu ti pricas..pa ptice na grani znaju ko sta moze,ko sta radi itd u ovoj vukojebini i onda pricamo o korupciji..sta sa tvoim dolaskom stace bit,vratices vrjeme unazad ser,ser..suti makar i primaj placu.

 • GRAD DUHOVA U PO PODNE NEMA NIKOGA DA HODA GRADOM PITAM SE MOŽE LI JOŠ NIŽE PASTI PITAM SE OD ČEGA DA ŽIVIMO ŠTO DA RADIMO MI KOJI POŠTENO ŽELIMO ŽIVJETI OD SVOG RADA SVAKIM DANOM SE ZATVARA VIŠE I VIŠE OBRTA RADNJI FIRMI IMA LI ITKO NORMALAN DA OVO ZAUSTAVI ISPITAJTE PORIJEKLO IMOVINE MNOGIH U UREĐENOJ DRŽAVI BI NESRAZMJER BIO ODUZET I DATO DRŽAVI

 • Sve čestitke Josipu koji je u rekordnom vremenu dospio do pozicije Tužitelja u ŽZH. Znakovito ili ne vrijeme će pokazati kao i sve drugo. Kosti uvijek ispadaju iz ormara i niču iz zemlje u najgore moguće vrijeme. Mišljenja sam kako je Josip svojim radom zaslužio mjesto i na njemu je dokazivanje. Ne kažem kako i drugi ne bi pokazali iste rezultate ako bi dobili šansu. Ima li partija udjela u ovome ili nema ne znam, ako ima jeb’ga, ako nema joiš jednom svaka čast. Samo neka radi svoj posao pošteno i po savjesti, a ne po “hercegovačkom poštenju” gdje su Ere veliki jeba’i i sve poje’aše, dok su im sve djevojke poštene djeve i djevice, pa se onda pitam s kim muški mogu općiti izuzev samo sa muškima, pa ispadaju svi pede’i, a o čemu na tu temu ovih dana u sarajstanskoj kotlini brani svoju disertaciju Toma Ševin.

 • Najveći kriminal i korupcija su u zakonodavnoj, sudbenoj i izvršnoj vlasti. Pa vaše ladice su pune nedodirljivih. Vesna Ćavar je simbol podobnosti i ulagivanja vlasti. Josipe, ako se uspiješ oteti utjecaju Vesne onda će od tebe nešto i biti. Sjeti se kako te je kao žrtveno janje poslala na tv da govoriš o vrućem slučaju Mile Solde.

  • Pa ne budi smijesan, ko ce ujedat sisu koju doji.
   Tako da prica kako je Josip s marsa upao u tuziteljstvo po sposobnosti, a da ga Vesna nije blagoslovila, je smijesna. Vesna ga je podgojila za sebe. Ne za tuziteljstvo, zakon, pravdu, pravo i slicna sranja.
   On je sad Vesnino i oko i uho i ruka , a samo je mozak osta kod Vesne. Sad nece smit ni na loptu kad hoce.
   Eto zivi bili pa vidili, zelim da u zdravlju docekate tu borbu protiv korupcije, a ako je docekate znaci da cete zivjeti bar 100 i koju godinu.

 • Samo naprijed…ako je sve trulo…a je, to ne znaci da se ne treba boriti, da bude manje trulo…covjek koji je trudom I radom zasluzio mjesto gdje se nalazi…ako ga je netko I pogurao…neka je…covjek konstantno radi na sebi…samo naprijed.

 • Korumpiranom osobom se smatra svaka službena ili odgovorna osoba koja radi lične koristi ili koristi grupe kojoj pripada zanemari opći interes koji je dužna štititi s obzirom na položaj i ovlasti koje su joj povjerene. Korumpiranim se smatra i kada građanin nudi ili pristaje na davanje zatraženog mita.

  Moderni zakoni, djelotvorna policija i sudstvo samo su neke od nužnih pretpostavki. Uspješna borba protiv korupcije traži aktivno učestvovanje građana na tri razine.

  Kod sebe i drugih razvijamo visoku svijest o štetnosti korupcije
  Odbacujemo ponudu da učestvujemo u korupciji
  Sarađujemo s tijelima krivičnog gonjenja.

 • Josopipe bravo samo nastavi rad se isplati i nagradi . ako nista drugo ono osposobnom zadovoljstinom . siguran sam da ces se snaci . znaci podrska

 • Čestitke Josipu! Osoba koja je samo svojim radom i znanjem došla na poziciju tužitelja. Zasigurno zasluženo! Uz Božiji blagoslov, samo naprijed Josipe!

 • Odgovoran i predan poslu koji radi mnogi bi u državnim službama se mogli ugledati na njega,neće učiniti na novom položaju čuda. To niti ne može ali da će raditi marljivo i pošteno u to budite sigurni.

 • Prave kradje oni sami ikradu dokumente identitete od poginuli sofera pa onda prodaju vozacke onda takvi vozaci sa pomoc korupcije podvrgava terorizam. Uz pomoc tuzioca .onda ovi sto neke sitne prodaje droge sto in se odobri i nekad im i oni nadlezni dozvole i onda mjenjaju kazneni broj i optuzuju neduzne ljude i tako dovode do bratoubilackog rata i sa pomoci one grupe sto rade u upravama za izdavanje dozvola i.t.d I TO VI NARODE TAKE LJUDE PODRZAJETE I TO govorite da lazu i one fotomontaze. Postene ljude prave krivce a one velike lopove oslobadjaju da bi ti isti jos terora ituca vrsili i

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.