EK potvrdila 14 zemalja kojima će dopustiti slobodan ulazak u EU, BiH za sada na čekanju

Ovo neće utjecati na putovanje građana BiH u Hrvatsku jer ova zemlja nije u Schengenu, a ranije je hrvatski ministar policije Davor Božinović poručio da će ta zemlja otvoriti granice bez ograničenja za građane BiH, bez obzira na odluku EU.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je danas da će Hrvatska popisu od 15 zemalja dodati i BiH jer je “uvoz virusa iz te zemlje je manji nego iz Srbije, a odluka je u interesu hrvatske ekonomije”, prenosi Klix.ba.

Kako je i ranije priopćeno, listu trećih zemalja čiji će državljani moći ulaziti u Europsku uniju čine: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina.

Kina, za razliku od ostalih zemalja, ima uvjet odobrito recipročnu dozvolu za građane EU.

Također, državljani zemalja Europskog jedinstvenog tržišnog prostora moći će putovati u EU, a riječ je o građanima Velike Britanije, Norveške, Švicarske, Islanda i Lihtenšajna.

Popis odobrenih zemalja ne jamči da njihovi državljani po ulasku u EU neće morati ići u samoizolaciju ili neki durgi vid izolacije, što uređuje svaka članica posebno.

S druge strane, građanima Sjedinjenih Američkih Država, Brazila i Ruske Federacije u potpunosti je zabranjen ulazak u Evropsku uniju.

S obzirom na to da je riječ o preporuci, svaka država članica Europske unije može odbaciti popis i zabraniti ulazak državljanima “odabranih zemalja”, ali i dopustiti ulazak državljanima zemalja koje nisu na popis, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Građanima BiH nije eksplicitno zabranjen ulazak u Europsku uniju kao što je to slučaj za gore navedene države.

Ipak, takav potez, kažu iz Europske komisije, može izazvati diplomatske probleme unutar EU te podizanje granica unutar Schengena. Također, ovo je malo vjerojatno jer su države članice provele puno vremena dogovarajući jedinstven stav.

Popis zemalja u preporuci može se mijenjati svakih 14 dana jer će u tom vremenskom roku popis biti preispitivan.

Božinović potvrdio otvaranje granica sa Srbijom i BiH

Koji je bio kriterij za otvaranje i zatvaranje granica Hrvatske? Broj zaraženih u BiH raste

EU objavila popis 14 zemalja iz kojih će dozvoliti ulazak putnika

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.