Koji je bio kriterij za otvaranje i zatvaranje granica Hrvatske? Broj zaraženih u BiH raste

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer je najavio da će se “najkasnije danas” donijeti odluka o ukidanju obvezne dvotjedne samoizolacije za one koji ulaze u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine.

Najava je stigla samo pet dana nakon što je odluka o strožim mjerama koje su istovremeno uvedene i za Srbiju, Kosovo i Makedoniju stupila na snagu, piše Index.hr.

Kako to da se već ukida samoizolacija za one koje ulaze iz BiH?

No osim činjenice da je mjera koja se sada ukida uvedena tek prije nekoliko dana, postoje još dva važnija aspekta priče o uvođenju i ukidanju obvezne samoizolacije za ulaske iz BiH koje ne bi trebalo ispustiti iz vida.

Prvi je situacija s brojem oboljelih u Bosni i Hercegovini u trenutku kada su uvedene strože mjere, a dugi je stanje s brojem oboljelih danas kada se mjere ukidaju.

Bilo bi za očekivati da se epidemiološka situacija u BiH u međuvremenu popravila pa da zato dolazi do popuštanja mjera, kao što je uostalom najavio i premijer Andrej Plenković. No to nije tako.

Na dan kad je donesena odluka o obveznoj samoizolaciji i za ulaske iz BiH u toj je zemlji bilo 84 zaraženih. Dan prije odluke, a to su bile brojke koje su se morale uzimati u obzir pri odluci, bilo je 63 zaraženih. I danima ranije, štoviše, od početka epidemije koronavirusa u toj zemlji dnevni broj novozaraženih nije prelazio 100.

Kako stoje stvari sada kad se donosi odluka o ukidanju obvezne samoizolacije za ljude koji u Hrvatsku ulaze iz BiH?

U BiH jučer bilo duplo više slučajeva nego kad su donesene strože mjere na granicama

Jučer, na dan kad je Božinović najavio popuštanje mjera, BiH je imala 128 novozaraženih.

Dan prije toga imali su 107 novih slučajeva.

U subotu su imali čak 179 novih slučajeva, a dnevni broj novozaraženih bio je debelo iznad 100 i dva dana prije toga.

Kada se uvodila mjera dvotjedne samoizolacije za putnike koji ulaze u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Makedonije to se objašnjavalo lošom epidemiološkom situacijom u tim zemljama te činjenicom da većina tadašnjih novih slučajeva u Hrvatskoj dolazi iz tih zemalja.

Što se tiče odluka, u njihovoj podlozi je mišljenje medicinske struke. Ove odluke su rađene na temelju preporuka epidemiologa s obzirom na stanje u susjednim zemljama. Porast zaraženih imamo, većina tih osoba je došla iz smjera BiH i Srbije. Mi i dalje na dnevnoj bazi ćemo pratiti sve što se događa. Brže ćemo donositi odluke i mijenjati ih ako za to bude potrebe. Odluka vrijedi za sve. Sve osobe koje dolaze ih tih zemalja, bez obzira na državljanstvo, moraju u samoizolaciju, rekao je tada Božinović.

No, kako vidimo, sada kada se granice s BiH ponovno bezuvjetno otvaraju, situacija je tamo gora nego što je bila, a dnevne brojke novozaraženih puno su veće od onih koje su bile aktualne kada je odluka donesena. Postavlja se stoga logično pitanje zašto je odluka o strožim mjerama na granici s BIH donesena kada je epidemiološka situacija u toj zemlji bila znatno bolja nego sada kad se odluka ukida.

Što se promijenilo nabolje u BiH da se mjere već ukidaju? Stižu izbori

Što se to promijenilo najbolje u BiH da se odluka povlači Božinović jučer nije objasnio. Tek je rekao kako smo sada u fazi – plesa s virusom.

U fazi smo plesa s virusom, analiziramo na dnevnoj bazi. EU će vjerojatno izaći s preporukama, danas su u tijeku ti razgovori. Vjerojatno ćemo u određenoj mjeri liberalizirati režim prelaska granica i kad su u pitanju državljani EU i naše susjedne zemlje.

To će značiti ulazak u RH na način da se svi koji ulaze pridržavaju epidemioloških mjera, više ne bi značilo obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz BiH.

Očekujem to najkasnije sutra, rekao je jučer Božinović iz čije se izjave da naslutiti kako bi se mogle otvoriti i granice za Srbijom, gdje broj novozaraženih stagnira i nekoliko se dana kreće oko 250.

Valja spomenuti i da su od bosanskohercegovačkih vlasti pristizale negativne reakcije na odluku o strožim mjerama na granici a šefica diplomacije te zemlje Bisera Turković najavila je recipročne mjere, od kojih je nakon novih najava iz Hrvatske odustala. No teško je da je najava recipročnih mjera iz BiH hrvatske vlasti natjerala da povuče odluku, što nas dovodi do drugog mogućeg i mnogo vjerojatnijeg razloga – izbora koji se održavaju u nedjelju.

Uostalom, predsjednik HDZ-a BiH lijepo je to jučer objasnio: “Nikakva granica ne može odvojiti hrvatsko biće i jedan narod u dvije domovine. Hvala premijeru Plenkoviću na brzoj reakciji i racionalnoj odluci”.

Plenković: Čim epidemiološka slika bude bolja, mjere na granici prema BiH bit će ukinute

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • Pa će zatvorit opet kad prođu izbori, a ludi narod će opet glasat za njih nažalost.. ponašaju se prema nama kao prema psima na lancu, imaju na izbor oce li nas pustit s lanca ili neće a mi moramo bit poslušni .. žalosno do čega je to sve došlo

  • Mogu je slobodno zatvoriti opet sezona im je propala svakako i neka je jesu preseravali sa cijenama, Makarska rivijera skuplja od Londona

  • Jabuko jedi g…. .svi sretni osim vas jer su se otvorile granice. Zbog novinarskih naslova i jesu se bile zatvorile. Isti ste KLIX. Kladim se da necete objavit komentar.

  • Matrix je u pravu. U zivotu jesve politicki motivirano. Ovo je malo prenaivno da nebi progledali j..ali vas izbori. Ocu na more ne na glasovanje

  • Eee kad bi Hr odlucivala?!Ima visa sila!A sto se mene osobno tice i ne treba ih otvarati!Ovo je i tako sve vec odavno krenulo u krivom smjeru

  • Zar vi stvarno mislite da vam narod vjeruje??
    Na koji način se otkriva ta korona, kako??
    Sve što je došlo u ambulantu,sto se prehladio pod klimom ili one što uzme kihanje proglase zaraženima a do jučer su pisali da ne može opstati na velikoj vatri a vi mediji samo prenosite što vam se kaže a sada slobodno moj komentar izbrišite.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.