Posušje: Kazne za nelegalnu sječu šuma | Jabuka.tv

Posušje: Kazne za nelegalnu sječu šuma

Zbog sve učestalije nelegalne sječe šuma Ministar gospodarstva u Vladi ŽZH, Dario Sesar održao je sastanak s predstavnicima Uprave za šume i načelnikom Policijske uprave Posušje, Ivicom Pavkovićem.

Sukladno zaključcima sastanka sudionici su izdali sljedeće priopćenje:

PU Posušje pokrenut će akciju DRVO u sklopu koje će pojačano raditi na otkrivanju i procesuiranju počinitelja kaznenog djela iz članka 316. kaznenog zakon Federacije Bosne i Hercegovine te u suradnji s Upravom za šume oduzimati drvo i nedrvne šumske proizvode za koje ne postoji valjana dokumentacija sukladno Zakonu o šumama ŽZH. Sva pravna i fizička lica koja se zateknu u posjedu drveta, a za koje ne posjeduju valjanu dokumentaciju biti će procesuirana sukladno spomenutim Zakonima.

Zakon o šumama Županije Zapadnohercegovačke jasno definira način upravljana državnim i privatnim šumama, kao i sječu šume. Stabla u šumi mogu se sjeći tek poslije izvršene doznake.

Ukoliko se utvrdi opravdan razlog za sumnju da je planirana ili započeta sječa u suprotnosti s Zakonom o šumama, šumarski inspektor dužan je zabraniti izvođenje radova. Doznaka i sječa stabala može se odobriti vlasniku šume koji kao dokaz vlasništva podnese zemljišnoknjižni izvadak ili drugi važeći dokument.

Zabranjeno je drvo, dijelove stabala i posječene grane u šumi i izvan šume stavljati u promet dok se ne označi šumskim čekićem (žigom), tzv. “čekićanje” i dok se ne izda otpremni iskaz. Drvo koje se zatekne u prometu (na skladištu, lageru, kamionu ili drugom prijevoznom sredstvu) suprotno propisima biti će oduzeto, a počinitelj procesuiran sukladno zakonskim propisima.

U nadi da ćemo svi poštivati Zakonske odredbe, te zajedno čuvati okoliš, naša prirodna bogatstva i šumske ljepote, još jednom, apeliramo na racionalno upravljanje šumama, kao i drvnim i nedrvnim šumskim proizvodima.“

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj: