Dramatičan pad na svjetskim burzama: Funta srušena, euro uzdrman

Na svjetskim burzama cijene dionica pale su i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer je odluka Britanaca o napuštanju Europske unije šokirala ulagače, piše Večernji list.

Na Wall Streetu prošloga je tjedna Dow Jones oslabio 1,6 posto, na 17.399 bodova, a toliko je izgubio i S&P 500, skliznuvši na 2.037 bodova. Nasdaq indeks pao je, pak, 1,9 posto, na 4.707 bodova.

Sve do petka cijene dionica na svjetskim su burzama osjetno rasle jer su ulagači ‘igrali’ na to da će Britanci na referendumu glasati za ostanak u Uniji.

Stoga ih je u petak rezultat referenduma uhvatio na krivoj nozi pa su cijene dionica na gotovo svim svjetskim burzama oštro pale.

Samo na europskim burzama u petak je izgubljeno oko 1.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica, a pod najvećim je pritiskom bio europski bankarski sektor. U tom su sektoru cijene dionica u prosjeku pale 14 posto, što je njihov najveći dnevni pad u povijesti, piše Večernji list.

Tečaj funte potonuo je u petak više od 8 posto, na 1,3680 dolara, a u jednom je trenutku zaronio na samo 1,3228 dolara, najnižu razinu od 1985. godine.

Pod pritiskom se našao i euro pa je njegova cijena prošloga tjedna pala 1,4 posto, na 1,1118 dolara.

Euro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, za 3,2 posto, na 113,65 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti pao je, pak, 1,8 posto, na 102,20 jena, a u jednom je trenutku, po prvi puta nakon dvije i pol godine, zaronio ispod 100 jena.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.