Dodik pošteđuje Košarca kao ministra, ali zabranit će mu kandidiranje na idućim dvama izborima

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik očekuje da se do 20. svibnja ukine izvanredno stanje u Republici Srpskoj (RS).

Izvršni komitet SNSD-a zatražio je u petak da Vlada idućeg tjedna zatraži sjednicu Narodne skupštine RS o ukidanju izvanrednog stanja te vrati u izvanrednu situaciju, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Tvrdi da je izvanredno stanje, koje je uvedeno nakon pojave koronavirusa, doprinjelo efikasnijem radu entitetskih institucija te da se ne može govoriti o zloupotrebi, a da se policijski sat zadrži do ukidanja izvanrednog stanja.

Kada je u pitanju slučaj ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca, koji je prisustvovao privatnoj zabavi u Sarajevu na kojoj nisu ispoštovane vrijedeće zaštitne mjere i preporuke tijekom epidemije koronavirusa, Dodik je rekao da je upućen prijedlog disciplinskoj komisiji SNSD-a da Košarac u dva iduća kruga ne može biti kandidat ni na jednoj izbornoj listi.

Najveći pritisak za njegovu smjenu, ako izuzmemo opoziciju, ne dolazi iz RS. Delikatna je činjenica da, ako njega sada smijenimo, nismo sigurni da možemo dobiti adekvatnu zamjenu i tragamo za načinom na koji način bi mogli provesti. Košarac je učinio neke dobre stvari u Vijeću ministara, a što nije išlo na štetu druga dva naroda, a o tome kako ćemo se kretati vidjet ćemo u idućem razdoblju, dodao je.

Zbog korona-partyja ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ponudio ostavku

Kada su u pitanju izbori, Dodik je rekao da je SNSD zatražio od predsjedavajućeg i ministara iz te stranke u Vijeću ministara BiH da glasaju za odluku o podršci izbornom procesu, u iznosu koji traži Središnje izborno povjeresntvo (SIP) BiH.

Očekujemo da će Sud BiH i druge institucije reći svoje mišljenje o izboru članova SIP-a, mada nam se ne sviđa da su neke međunarodne organizacije već iznosile stav o tome, dodao je on.

Lider SNSD-a je ponovio kritike na rad OHR-a te visokog predstavnika Valentina Inzka i na njegov izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a.

U idućih 10 dana bit će razmatrano stanje u karantenama na teritoriju RS na bh.granici i mogućnost njihovog ukidanja, zavisno o stanja u regiji.

Za sedam dana najavio je konzistetni ekonomski plan za RS te naveo da taj bh. entitet nema problema s isplatom svojih obaveza i uvjerava da tih problema neće biti ni u idućem razdoblju.

Dodik je istaknuo da se na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a razgovaralo i o rebalansu proračuna, koji će biti manji za 200 milijuna KM.

Dodik: SIP nije imenovan po zakonu, izbori će se održati kako nekome odgovara

(Fena)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.