Djeca Viteza otrgnuta od zaborava

Trebalo je 28 godina da se djeca Viteza otrgnu od zaborava. Dan 10. lipnja 1993. godine će ostati upisan u povijest. To je bio dan kad je u Vitezu ubijeno osmero Hrvatske djece na dječjem igralištu.

Ubijeni su navodećom granatom s obližnjeg položaja tzv ARBiH.

Zapovjednik Teritorijalne Obrane Vitez tzv ARBiH bio je Hakija Čengić koji je u vrijeme pada granate bio u neposrednoj blizini dječjeg igrališta, te je nakon pada granate napustio mjesto događaja kao i sam grad Vitez. Ispratili su ga povici njegovih “vojnika” upućeni roditeljima ubijene djece koji su u nevjerici i stanju potpunog šoka skupljali djeliće tijela svoje djece.

Uzvici su bili “evo vam Herceg Bosne”. I sve to se dogodilo u vrijeme potpisanog primirja, u sumrak tople lipanjske noći, na dječjem igralištu između domova ubijene dječice. Pred očima roditelja u Vitezu. (činjenice uzete Iz knjige svjedoka Ivice Mlivončića ZLOČIN S PEČATOM str 166.)

Djeca su bile mete!

Desetljećima se ovaj zvjerski ratni zločin krio od očiju javnosti, ignorirale godišnjice, skrivala imena, zaključana u škrinji zaborava.

Ivan Šušnjar, vlasnik portala Poskok prije nekoliko godina je počeo iznositi priču o djeci Viteza. Do tada šture i suhoparne informacije dobivaju svoj epilog. Saznajemo kako su djeca izgledala, njihove se fotografije šire društvenim mrežama. Saznajemo i tešku pozadinu cijele priče koja je napisana u samom početku teksta.

Većina stanovnika BiH saznaje za djecu Viteza, za spomenik “Osmica”. Budi se suosjećanje kod stanovništva i težnja za istinom. Traži se procesuiranje izvršilaca kao i zapovjedna odgovornost za naređenje ispaljivanja te granate koja je taj dan, u vrijeme primirja ispaljena među djecu za koju stručnjaci kažu da je bila NAVODEĆA !

Točnije, ta je granata ispaljena ciljana na dječje igralište.

Polako se podiže svijest o masakru djece koji se po svojoj brutalnosti može poistovjetiti s masakrom na Kapiji u Tuzli!

Ljudi znaju tko su bili:

 • Sanja Garić,
 • Milan Garić,
 • Dragan Ramljak,
 • Dražen Čečura,
 • Boris Antičević,
 • Sanja Križanović,
 • Augustina Grebenar,
 • Velimir Grebenar

Danas, nakon 28 godina cijeli svijet zna za ubojstva djece Viteza. Godišnjicu njihove smrti obilježavaju predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik HDZ BiH i HNS-a Dragan Čović, Gordan Grlić Radman, Josip Brkić, Nikola Grmoja, Ilija Cvitanović, Slaven Raguž, Željana Zovko kao i svi ostali hrvatski političari u BiH.

Po prvi put u 28 godina Nino Raspudić izgovara imena djece Viteza u Hrvatskom Saboru i objašnjava što se egzaktno dogodilo tog desetog lipnja 1993. godine. Djeca Viteza su otrgnuta zaboravu! Njihova ubojstva su tema portala i društvenih mreža.

Pritisak javnosti tjera da se oglase i oni čije nas objave ne zanimaju i koje nam ništa ne znače, kao što je objava Željka Komšića pripadnika i zlatnog ljiljana tzv ARBiH te drugog bošnjačkog člana predsjedništva.

Sunce više nije zaklonjeno dlanom!

Imena djece Viteza su svima dostupna, bol njihovih obitelji su pretočene i u stihove pjesme koju izvodi Darija Ramljak, vrhunski vokal i koja pjesmu pod nazivom “Trebam te moj dobri anđele” posvećuje svoj djeci ubijenoj u ratu, a posebno djeci Viteza!

Na desetine fotografija pristižu sa svih strana svijeta na kojima je osam bijelih ruža i osam bijelih svijeća koje prkose zaboravu i zahtijevaju istinu i pravdu!.

Djeca Viteza su otrgnuta zaboravu zahvaljujući Ivanu Šušnjaru i velikoj skupini hrvatskih aktivista koji se nalaze po cijelom svijetu, a koji su pomogli Hrvatima Viteza i Središnje Bosne da se njihov vapaj za pravdom čuje.

Zahvaljujemo se i Mladeži HDZ-a koji su se odazvali u velikom broju na obilježavanju obljetnice smrti ubijene djece.

Naš posao se nastavlja, a ovim putem pozivamo institucije da rade svoj posao! Postoje topnički dnevnici, postoje imena, postoje svjedoci, postoje sudovi.

Privedite odgovorne pred lice pravde i uklonite sliku Augustine Grebenar iz dokaznog materijala u Haagu koja je predstavljena kao žrtva HVO-a, a ubijena je od strane tzv ARBiH! Želimo istinu i pravdu, tražimo suđenje po zapovjednoj odgovornosti i tražimo krivce!

Također, dostavljamo link videa s fotografijama iz gradova koji su se pridružili obilježavanju odavanju počasti i traženju istine i pravde za ubijenu, masakriranu djecu Viteza, priopćeno je od neformalne skupine Hrvatskih aktivista iz BiH.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

 • Toliko o Hrvatima i njihovim predstavnicima. Da je ovo bilo djeci ostale dvije nacije, ne bi cekalo 28 godina.
  Pokoj vjecni nevinim dusama.

 • Ovo je vijest koja bi na svaku godišnjicu morala biti udarna u HRT-ovom središnjem dnevniku!
  Dopisnici HRT-a iz BiH probudite se iz zimskog sna i počnite snimati konkretne i kvalitetne priloge i vršite pritisak da se ovakve stvari objavljuju na HRT-u!!!!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.