U Vitezu obilježena 28. godišnjica stradanja osmero djece

U Vitezu je u četvrtak obilježena 28. godišnjica pogibije osmero djece, čiju je igru prekinula eksplozija granate ispaljena s položaja Armije RBiH.

Na dječjem igralištu, u naselju Podgradina, 10. lipnja 1993. godine na licu mjesta poginulo je petero djece, troje je preminulo u bolnici, dok je šestero djece ranjeno.

U tom napadu, Ivan Garić iz Viteza izgubio je brata i sestru, a i sam je bio teško ranjen.

Garić kaže da su obitelji ubijene djece izgubile povjerenje u pravosudne institucije, odnosno nadu da će odgovorni za ovaj zločin ikada biti procesuirani.

Nemamo nikakvih novih saznanja, niti informacija. Samo to što godinama slušamo – da Tužiteljstvo BiH ima otvoren predmet. Materijale koje sam imao proslijedio sam Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), iz koje su me nekoliko puta kontaktirali, i prenio sam im svoje frustracije, kaže Garić.

Uz nesankcioniranje odgovornih, Garić je ogorčen i odnosom svih razina vlasti prema ovom zločinu.

Naravno da smo razočarani jer nitko nije kažnjen, ali ima i drugih problema koji su se mogli mnogo lakše riješiti. Međutim, kako da očekujemo pravdu i da sud nešto uradi, kada u Vitezu nema ni ulice posvećene poginuloj djeci i kad smo godinama izloženi problemima oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za spomen-obilježje. Sve se svede na godišnjicu, a godina je duga i nije samo jedan dan, kazao je, prenosi Fena.

U eksploziji minobacačke granate, ispaljene 10. lipnja 1993. godine, poginuli su: Sanja Garić (1975.), njezin brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), te Augustina Grebenar (1984.) i njezin brat Velimir Grebenar (1981.).

Godišnjica stradanja obilježena je, kao i se svake godine, misom zadušnicom, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen- obilježju “Osmica” u Vitezu.

Milanović: Danas se prisjećamo jednog od najtužnijih događaja u povijesti hrvatskog naroda u BiH

28. godišnjica ubojstva osmero viteške djece

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • A gdje je veliki voda Dragan Covic, Boze Kjubic, Borjana Kristo, Baresa Colak, Mijo Kresic itd. Jesu li odali pocast nevino stradaloj djeci, civilima u Vitezu. Je li uvazeni kardinal predvodio misu za stradale zrtve, je li itko od hrvatskih politicara okupljenih oko HNS pozvao na procesuiranje i kaznjavanje tih zlocina, zlocinaca i nalogodavaca… Muk nasih politicara, uhljeba, ratnih profitera, lopova govori vise od svega. Sto im je onda sveto ako nije nevina zrtva djece u Vitezu. Milanovicu kapa do poda a ove neka je sram i stid..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.