Djeca kroz igru poboljšavaju koncentraciju i pamćenje – Jabuka.tv

Djeca kroz igru poboljšavaju koncentraciju i pamćenje

Pravljenje kuće od karata može biti veliki izazov za malo dijete. Ono će uspjeti sagraditi kuću od karata samo uz puno strpljenja i pažnje. Ali, što uraditi kad je dijete previše nemirno za to? Od kojeg trenutka možemo tražiti od djeteta da se koncentrira?

Maleni imaju problem sa koncentracijom, a roditelji od toga uvijek prave veliko pitanje. Sposobnost koncentracije nije nikakva tajna. Ona raste sa zadovoljstvom.

Radost koja je povezana s nekom određenom sposobnošću uvijek se uključuje i pojavljuje kada dijete primijeti da nešto može uraditi. I u tom trenutku je koncentrirano, prenosi Avaz.ba.

Bez kazni

Neki roditelji pokušavaju vršiti lagani pritisak na dijete, ili obećavaju nagrade ili prijete kaznama da bi ono, bar na nekoliko minuta, usmjerio pažnju na nešto. Tako se ne rješava problem.

Stručnjaci se slažu u jednom: s opomenama (ili ukorima) neće se povećati mogućnost koncentracije. Izjave kao što su: “Sada se moraš koncentrirati!” ili “Saberi se!” nimalo ne pomažu.

Djeca se ne mogu prisiliti na koncentraciju. Jedino što možete uraditi je da im pomognete razviti taj pozitivan stav prema učinjenom. Ali, naravno, postoji i nekoliko trikova koji mogu pomoći.

Vježbe

Sat vježbanja, skakanja ili trčanja aktivirat će rad mozga. Zato dijete treba svaki dan izlaziti vani i igrati se. Kad trčeći ili vozeći bicikl potroši suvišnu energiju, imat će više strpljenja da se tijekom ostatka dana igra u kući.

Igre

Čula djeteta možete pojačati i tijekom svakodnevnog života. Npr., stavite deset predmeta na stol. Pustite maleno da ih pogleda na nekoliko sekundi, a zatim ih sklonite.

Nakon dvije minute zatražite od njega da vam nabroji pet predmeta koji su bili na stolu. Predškolska djeca također vole i knjige u kojima se nešto traži, slagalice, labirinte i slične igre.

Mir

Dijete se mora odmoriti od svih svojih aktivnosti: Ne mora spavati, ali mora postojati vrijeme za sanjarenje i vrijeme za besposličarenje.

Rutina

Stvari koje se rade tijekom dana moraju biti jasno određene, ali tako da se pravila mogu mijenjati. Objasnite djetetu da je bolje da teške i zahtjevne zadatke radi ujutro, a lakše poslijepodne.

Tečnost

Djeca koja prijepodne piju više tekućine uspješnija su i imaju bolje rezultate od one djece koja to ne rade, pokazala su istraživanja.

Važno

Kod neke djece koja se ne mogu koncentrirati uzrok mogu biti problematični obiteljski odnosi ili zdravstveni problemi. Ponekad se radi o sindromu poremećaja pažnje. Pedijatri i terapeuti mogu uraditi testove koji će roditeljima objasniti o čemu se radi.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.