Izetbegović priprema tužbu protiv Hrvatske zbog Pelješkog mosta?

Republika Hrvatska će u ponedjeljak unatoč protivljenju nekih političara iz Bosne i Hercegovine označiti službeni početak izgradnje Pelješkog mosta. Ideja za izgradnju ovog mosta rodila se još 90-ih, a prvi pripremni radovi su počeli prije 15 godina. Dio politike iz Bosne i Hercegovine se protivi izgradnji mosta zbog neriješene granice na moru sa Hrvatskom, ali i zbog visine mosta.

Pomorski ekspert Nešad Alikadić otkrio je kako ima informacije da se u Bosni i Hercegovini trenutno radi na pokretanju pravnog postupka protiv Hrvatske. Po njegovim riječima jedan proces bi se trebao voditi na Međunarodnom sudu pravde u Haagu, a drugi na Sudu za pravo mora u Hamburgu, navodi N1.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je obećao, i možemo reći, prihvatio svoju dužnost da će pokrenuti tu tužbu. Koliko ja znam pripreme se u tom smjeru vode tako da očekujemo od gospodina Bakira Izetbegovića da će predati tu tužbu. Ne treba mu nikakva suglasnost ostalih članova niti ikakav konsenzus zato što Deklaracija Parlamenta u tom smislu već postoji od prošle godine, tvrdi Alikadić.

U međuvremenu po njemu bh. vlasti nisu poduzele ništa konkretno kako bi zaštitile interese BiH, ali ni da bi otvoreno razgovarali sa hrvatskim kolegama.

Nama je u interesu braniti interese Bosne i Hercegovine. I, onda to moramo raditi sinkronizirano, zakonodavna i izvršna vlast. Ovo nije posao samo jednog ministra. Da se to samo pita ministar Jusko Ismir budite uvjereni kako bi već bio na brojnim sjednicama sa predstavnicima vlade Hrvatske. Ali bez konkretnog odobrenja i instrukcije, da tako kažem, kako to mogu raditi, ja bih sigurno napravio znatno veću štetu, ističe Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa BiH.

Kamen temeljac i to treći put: Pelješki most kreće u izgradnju

Bivši državni zastupnik Sead Avdić ističe kako postoje dva vrlo važna pitanja koja se moraju riješiti kada je u pitanju izgradnja ovog mosta.

Što mi to tražimo od Republike Hrvatske. Tražimo poštovanje zakona o morima, i da imamo slobodan izlaz na otvoreno more. To je jednostavno zakon koji mora omogućiti BiH izlazak na otvoreno more, što znači slobodne i neovisne morske vode, to je jedno. Drugo, tražimo da taj most jednostavno ispuni elementarne kriterije dimenzija i parametara što znači da najveći brodovi mogu prolaziti ispod tog mosta, objašnjava Avdić, navodi N1.

Bilo kako bilo, u ponedjeljak će početi teći ugovoreni rok za izgradnju mosta, koji bi trebao biti završen za tri godine, a radove izvodi kineski konzorcij, i čini se da će se ovaj put radovi ozbiljnije zahuktati.

(www.jabuka.tv)

 


7 komentara

  • VI SVI STO SE MISATE U SVASTA KA VEGETA GRADITE U VASOJ BALINKURI SZA GOD OCETE IMATE MILJACK U IL KAKO SE VEC ZOVE AKO VAM FALI MOSTOVA ITO MORETE AKO VAM TRIBA NEUMA I NEUMLJANA SE MAKNITE A PELJESKOG MOSTA ISTO NIJE NI U VASOJ DRZAVI CAK NI U HERCEGOVINI POKRIJTE SE AKO JE OSTA JOS KO OTKRIVEN I PRAVAC SIRIJA

    2
    1
  • Nakire kamo srece da i ti sto gradis a ne samo kradete za sebe i podnosite neke tuzbe koje su vam samo predizborna manipulacija svojim jadnim narodom… Da ima srece i pravne drzave organi gonjenja, tuzilastva bi podnjeli stotine tuzbi protiv tebe i takvih koji ste ovi zemlji BiH- nu opljackali i doveli na rub propasti… Nakire izgradnjom puteva, tvornica, mostova dobivaju svi a vasim lopovlukom samo vi i nikad vam dosta… Prode ti presjednicki mandat u podnosenju tuzbi od kojih si sve izgubio i to je opet narod platio a ne ti.., Hvataj se posla ili se makni sa politicke svene ako ne znas nista drugo i pametno radizi..,

  • Baka u zadnje te vrijeme sve cesce prenosi.Tko ima doktora u kuci neznaci odmah da dobar u glavu.Baka u ovome slucaju neradi se o hrvatima u BiH i podrucju gdje hrvati obitavaju nego o Republici Hrvatskoj koja ce na svojoj zemlji graditi sto hoce,a ti si im nebitan.Hrvatska ista te je udomila tebe i tvoje u ratu kada ste kmecili-nazalost.Nije te zbrinula Turska!Tvoj domet je gradnja trzni centara po Marijin Dvoru u Sarajevu koje si vratio 500god unazad po zelji svojih uboznih mozgova sa telecim facama.Hrvati su nedavno pokazali citavome svijetu tko su i koja su sila!Bakire upamti blize ti je Zagreb nego ahbab iz turske.Hrvati imaju samo genetsku gresku sto im se vi ulizete i prodajete ofucane price.Snaga nasa je sto nas Bog cuva od takvih podlaca.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.