Dijaspora je ključna pokretačka snaga BiH: Godišnje ulaže i do 3,5 milijardi KM

Dijaspora je pokretačka snaga koja ima neprocjenjiv razvojni potencijal BiH. To se prije svega ogleda u stimuliranju ekonomskoga razvoja BiH, gdje bh. dijaspora znatno doprinosi, a zatim stabilnost domaće ekonomije u slanju novčanih doznaka.

Prema procjenama Agencije za unaprjeđenje stranih investicija BiH (FIPA), obuhvaćenim u istraživanju koje je Feni dostavio BHDInfodesk – Birmingham, novčane doznake i drugi financijski transferi iz inozemstva u BiH godišnje dostižu od 2,5 do 3,5 milijardi KM (prosječni udio novčanih doznaka iznosio je 13 posto ukupnoga BDP-a BiH).

Dijaspora je bitan čimbenik u vanjskoj i unutarnjoj trgovini te u stupnju direktnih stranih ulaganja, pristupu stranim trzištima pružanjem relevantnih tržišnih informacija te pronalaženju podudarnih poslovnih partnera u inozemstvu, dostupnosti i korištenju modernih tehnologija i novih načina poslovanja. Neke od najznačajnijih investicija u BiH realizirane su uz pomoć članova zajednice dijaspore.

Prema procjenama, posredstvom dijaspore bruto investicije u 2014. godini u BiH su iznosile oko pet milijardi KM ili 17,85 posto udjela u BDP-u.

U istraživanju koje je FIPA radila na uzorku od 70 posjećenih kompanija, utvrđeno je da je 26 kompanija (ili 41,3 posto) povezano s dijasporom. Od tih kompanija u 80,8 posto (21 kompanija) gospodarstvenici podrijetlom iz BiH su vlasnici ili suvlasnici, u pet kompanija oni su uposlenici ili savjetnici.

Direktna strana ulaganja u BiH u 2015. godini su iznosila 476,7 milijuna KM ili 243,7 milijuna eura. Nakon značajnoga povećanja stranih investicija u 2014. godini, od 91,6 posto posto u odnosu na 2013., pozitivan trend nije nastavljen. Strane investicije u 2015. su bile manje za 38,9 posto u odnosu na 2014. godinu.

Najznačajniji investitori u BiH su i dalje države EU i regije, a na prvoj poziciji je Republika Austrija, koja je i najznačajniji investitor u regiji. Od 2007. godine značajno je povećan udio investicija iz Ruske Federacije, a u prethodnim godinama registrirano je i povećanje aktivnosti investitora s Bliskoga istoka.

(Fena)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.