Diana Zelenika: Što su Jelavić i Čović korisno napravili za Hrvate? – Jabuka.tv

Diana Zelenika: Što su Jelavić i Čović korisno napravili za Hrvate?

Moramo znati jasnu namjeru svakog novog eura kojim ćemo opteretiti državu. Jednako tako mislim i za akcize, svaki fening mora biti utrošen onako kako se namjenski prezentira! Izjavila je to između ostalog dr.sc.Diana Zelenika, zastupnica u državnom parlamentu BiH, u ime hrvatskog naroda, ispred HDZ-a1990. u intervjuu za Dnevni list.

Zelenika je komentirala i HNS-ov prijedlog izbornog zakona za koji tvrdi da nije dobar.

Doktorice, turbulentna vremena u državi?

– Ja ne mislim tako, sve je isto, samo neki i nečiji, loši potezi, ili bolje reći grijesi, isplivavaju na površinu. Pa niti to nije nešto novo, kao niti pitanje; što je sljedeće!?

Kao da smo ušli u fazu rovovske borbe, nitko ne odustaje od svojih političkih stavova, koji nemaju kompromis?

– Što je tu novo, pa zar bi ovakvo stanje trajalo 22 godine da su se dotični, jednako tako trajni i vječni, i oko čega mogli dogovoriti!

Ipak, vladajući imaju zajedničkih prijedloga oko kojih su suglasni, a ima i onih drugih?

– Vi vjerojatno aludirate na kreditni aranžman s MMF-om i priču o akcizama, gdje su jako suglasni, ali neuvjerljivi. Ili možda mislite na prijedlog promjene izbornog Zakona, gdje uopće nisu na istoj frekvenciji. Ma to je samo odraz, tradicionalno neprincipijelnih koalicija.

Pitani ste i ranije, vaš stav prema kreditnim aranžmanima i akcizama je nepromijenjen?

– Da o tim pitanjima sam se izjasnila. Dobila sam jako mnogo pisama, poruka potpore. Naravno da nisam za bezglavo zaduživanje države. Nisam ni za financijsko ropstvo. Međutim, poručujem svima onima koji su rekli doktorica je otresita! Ne gospodo, ja sam samo odgovorna prema svojoj državi i narodu.

Itekako sam upućena u regionalne pa i svjetske financijske tokove. Znam koliko su zadužene države iz susjedstva, koji je dug jedne Italije, Francuske, Amerike, pa ako hoćete, Japana i Njemačke. Tko ne zna za probleme Grčke? U kontekstu i europskih i svjetskih prilika, mi, Bosna i Hercegovina, smo jako malo zaduženi.

U regiji je samo Makedonija manje dužna od nas, ali…veliko ali, moramo znati jasnu namjeru svakog novog eura kojim ćemo opteretiti državu. Jednako tako mislim i za akcize, svaki fening mora biti utrošen onako kako se namjenski prezentira! Svoj stav sam rekla, ali kao odgovorna predstavnica svoje stranke, ispoštovati ću odluke stranačkih tijela.

Od vas, a i nekih drugih članova HDZ-a1990 smo čuli da se vaš stranački stav, vezano za izborni zakon, značajno razlikuje od HNS-ovog prijedloga?

– Opet ću ponoviti, na predsjedništvu HNS-a se nije glasovalo o prijedlogu koji je kao zvaničan otišao u proceduru. Moja stranka, ovo moram ponoviti po tisućiti put, je za cjelovite Ustavne promjene države BiH. Stanje s dva entiteta, tri naroda je neodrživo i bilo je u startu nazvano privremenim-prijelaznim rješenjem! Promjene izbornog zakona, također smatramo prijelaznim rješenjem, nužne su naprijed spomenute promjene.

Na predsjedništvu HNS-a naš predstavnik, predsjednik stranke gospodin Ilija Cvitanović je iznio naš prijedlog koji se značajno razlikuje od onog što je otišlo, ponavljam bez glasovanja, u proceduru. Prijedlog HDZ-a 1990 je napravljen sa mnogo više empatije prema Hrvatima Posavine, Zeničko – Dobojske županije, Sarajeva i drugih sredina u kojima su Hrvati povijesno bili značajno brojniji nego danas.

Ne prihvaćamo nikakve promjene izbornog zakona, ako isti ne uključuje Hrvatsku i Bošnjačku izbornu jedinicu na prostorima sadašnje Republike Srpske. Samo takav, koliko toliko cjelovit izborni zakon odobravamo, naravno opet naglašavam kao prijelazno rješenje, koje bi u konačnici, možda i ubrzalo put prema željenoj i nužnoj promjeni državnog Ustava.

Znači, po vama su nužne velike promjene?

– Ma, naravno! Najpotrebnija, rekla bih, najnužnija promjena je riješiti se političke oligarhije iz svih naroda i svih stranaka u ovoj državi, koja je i dovela BiH upravo ovdje gdje se trenutno nalazi. Morali bi biti svi znatno odgovorniji, po onoj narodnoj “najprije pomesti svoje dvorište!”. Zašto ne imenovati i obrazložiti, sada govorim samo o Hrvatima, koji su to političari i u kojim aranžmanima u ove 22 godine potpisivali tolike štetne zakone po svoj narod!

Imali smo silne parlamentarce, ministre (financija, razvoja, poljoprivrede, prometa, zdravstva, pravde). Imali smo i članove predsjedništva “po mjeri Hrvata” (Jelavić, Čović), samo mi recite što su korisno napravili za Hrvatski narod i za BiH kao državu? Često sam i ja prozivala gospođu Borjanu Krišto, koja je potpisala onaj skandalozni zakon iz 2009. godine, a odnosi se na branitelje. Treba li podsjetiti, koji su to predstavnici vlasti tada podigli ruku za taj zakon?

Opet mislim na Hrvate i to iz svih stranaka koje su tada sudjelovale u zakonodavnoj i izvršnoj vlasi. Tu ne amnestiram ni tadašnje članove svoje stranke. Da li je to državna politika sa nacionalnom odgovornošću? Gdje su sada ti političari? Gospodo, vi ste ih birali, na vlasti su!


Omogućili ste, poslije svega, jednom Boži Ljubiću legitimitet da vas predstavlja u državnom Saboru RH. Jeste li mu ikada pročitali ratni i politički put?

U taj isti Sabor, mi branitelji smo delegirali generala Glasnovića i na prvoj braniteljskoj istini, pustili ste da ga proglase izdajnikom. Tko, pa HDZ-ovi lideri i njihovi poslušnici. Sramota, a branitelji šute, šute upravo kao i saborske mumije Ljubić i Raguž. Da, da sramota, samo se pitam do kada će branitelji misliti da im ovi pakeri ratnih zločina neće čestitku izručenja poslati i u Hrvatsku i u Njemačku.

Dragi moji branitelji, samo šutite, ostajte bez prava, čekajte optužnice i bježite u inozemstvo. Prije toga nemojte zaboraviti, opet glasujte za njih!

(www.jabuka.tv)


17 komentara

 • Koja je ova iskompleksirana baba ,nedavno malo gledam samo pljuje po Hrvatim ,mislio neka balinka kad naša,falilobabi u mladosti čune pa sad nervozna hebli te ova oba i ti nji

 • To sto je baba nije joj mana.Problem je sto se ona razumije u politiku ko…i sto je jugokomunisticka nostalgicarka.Ajde molim te nakva lijecnica i malo napasla pa treba must i u parlamentu.Sve lijecnike sto se bave politikom osim ministra zdravstva bih matrakom po guzici i natjerao da rade ono za sto su strucni ako jesu.Kad mlatis praznu slamu sto nisi zavrsila nesto drugo , a ne zauzimas nekoliko radnih mjesta.Jos branitelj ona ma molim te.

 • Draga i postovana hrvstska gospodo,NDH nije bila puka fasisticka tvorevina,vec stoljetna teznja hrvatskog naroda za svojom slobodom: citat Dr F T
  Amen.sve drugo je SOVINIZAM!

 • Treba čuti i druga mišljenja.
  I skinuti sa dnevnog reda i akcize novi namet i novi zakon pio mio koji će smanjiti svima mirovina a devedeset posto budućih umirovljenika bi dobilo 326 KM.Istu mirovinu 326 KM bi imali i oni koji su radili 40 godina i 15 godina .
  Zato ko ima imalo savjesti bit će protiv i samo tako će oni koji donose zakone po hitnoj proceduri po pet puta tj. dok se ne usvoji shvatiti da ne mogu tim svojim zakonima dovoditi ljude da nemaju dovoljno ni za hranu a kamoli lijekove.A ti koji guraju zakone silom imaju plaću parlamentu 5000 KM plaću na radnom mjestu.ravnateljskom, savjetnika u odborima ,povjerenstvima ….i sve dobro plaćeno a odlućuju hoće li narodu dati 326KM mirovine za 40 godina rada i uplate doprinosa.

 • Tko ova se bori za hrvatski narod i branitelje. Dijana ne seri….Koliko primanja imaš,sa koliko funkcija i strana,o čemu nam ti onda morališeš.Sjaši,svi ste isti,bando korumpirana..

 • Znas sta kad si odgovorna prema svom narodu ne kenjaj vise nego se ujti bijele kute i lijeci ljude.Kako moze jedna osoba sto poslova radit.Bojis li se Boga ikad i pomislis treba i ostalom narodu kruha a ne sve tebi.Tamo u umirovljenika stric Kare kenja a ti gdje stignes.Dosta vuse komunjara ma kako god sad stranku zvali.

 • Ndh nikad nije bila želja hrvaskog naroda već je bila nacističko-fašistička metla i sluga koja je nacistima pušila kurac i fašistima lizala guzicu. Jedina razlika što su ustaše bile okrutnije od nacista i fašista pa su ih nacističko fašistička govna mrzili. I da je hitler dobio rat prvo bi svuda domaće sluge pobio. Sam je rekao da slavene treba velikim djelom istrijebit. Zato ljubitelji fašizma nacizma kuco. Tišina dobili ste što ste tražili.

 • Odbori, povjerenstva, q*rci, palci i ostala izmišljena radna mjesta hitno ukinuti kao i mogućnost da netko prima plaću/naknadu sa 100 radnih mjesta koja su btw izmišljena a u slučaju da nisu ne vidim kako netko može kvalitetno obavljati tolike dužnosti, ponekad je tehnički neizvedivo, JU MAST TRAST MI

 • Citam i nemogu vjerovat ,da bar znate koga blatite pojedini sramota.
  Dr Dijana moze rec branitelji ,dali mislite na lijecnike koji su ranjene spasavali i lijecili.
  Neznate ,vrijedate cestitu ,hrabru i odgovornu osobu ,svoj narod stiti i kaze bez vrijedanja drugih istinu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.