Afera “Cener”: Istraga završena, predmet proslijeđen Tužilaštvu BiH

Prema saznanjima do kojih je došao portal SportSport.ba, istraga pokrenuta oko afere “Cener”, koja je izazvala veliki skandal u bh. nogometu, je završena.

Budući da se menadžer Sanel Klopić, koji je nudio Olimpicovom golmanu 10.000 KM da pomogne Metallegheu da lakše dođe do pobjede, nije pojavio u prostorijama N/FSBiH na saslušanju, donesena je odluka da se cijeli slučaj usmjeri na Tužiteljstvo BiH.

“Saslušali smo sve aktere takozvane afere ‘Cener’, od Bandovića do predsjedništva klubova. Pokušali smo doći i do, da tako kažem, ključnog čovjeka u slučaju Sanela Klopića, ali nažalost nismo uspjeli.

On nije član N/FSBiH, a koliko imamo informacije, ima prebivalište u Hrvatskoj i nismo ga mogli ‘natjerati’ da se odazove na naše pozive. Upravo zbog toga smo kompletan slučaj proslijedili nadležnom Tužiteljstvu BiH, te smo zadržali pravo da, ako državni nadležni organi riješe slučaj, reagirati ćemo”, kazao je jedan od tri tužioca N/FSBiH Damir Raguž.

 

U bh. medijima se proteklih tjedana pisalo da je spomenuti Klopić zapravo zastupnik Mate Neretljaka, trenera NK Metalleghe BSI, no bivši hrvatski reprezentativac je to demantirao. “Neretljak nam je kazao da Klopića poznaje površno, dok ljudi iz Metalleghea kažu da ga ne poznaju.

Odradili smo studiozno svoj posao, ali zbog nemogućnosti saslušanja glavnog aktera priče isti smo uputili nadležnom Tužiteljstvu BiH. Njima će se morati odazvati na poziv dok nama nije morao”, ističe Raguž, dodavši: “Još jednom ću ponoviti da ćemo, ako državni organi utvrde da je bilo kakvih nečasnih radnji, oštro reagirati.

Slučaj i zapisnike sa svih saslušanja ćemo proslijediti i UEFA-i, jer nam je doista cilj da sve izvede na čistac.”  Podsjetimoi, Bandović je odbio Klopićevu ponudu i prijavio je nuđenje mita za pokušaj namještanja utakmice, dostavivši nadležnim organima audio snimku razgovora. Time je ujedno postao sportski heroj u našoj zemlji, ali i čovjek kojeg ćemo pamtiti kao čuvara mreže koji je sačuvao i obraz.

(www.sportsport.ba)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.