DF i SDP idu ka ujedinjenju!

Ujedinjenja dvije najjače stranke ljevice bit će izvjesno ukoliko se ukloni i dalje snažan politički utjecaj Zlatka Lagumdžije, dugogodišnjeg predsjednika ove stranke, za kojeg se vjeruje kako iz sjene i dalje kreira politiku SDP-a.

Demokratska fronta Željka Komšića i SDP BiH, na čijem je čelu odnedavno Nermin Nikšić, ozbiljno rade na ujedinjenju dvije stranke koje bi moglo uslijediti možda već i na lokalnim izborima 2016. godine! Ova informacija potvrđena Nezavisnim novinama iz obje ove stranke, iako je u ovom trenutku nezahvalno predviđati hoće li sudbonosno “da” uslijediti na lokalnim ili uoči parlamentarnih izbora 2018. godine.

No, iz perspektive DF-a, opcija ujedinjenja dvije najjače stranke ljevice u FBiH bit će sasvim izvjesna ukoliko se ukloni i dalje snažan politički utjecaj Zlatka Lagumdžije, dugogodišnjeg predsjednika ove stranke, za kojeg se vjeruje kako iz sjene i dalje kreira politiku SDP-a.

Stoga je, čini se, velika odgovornost na novom lideru Nerminu Nikšiću i najužem rukovodstvu, koje će morati izabrati između želje za revitaliziranjem i oporavljanjem SDP-a, odnosno nastavka prihvaćanja Lagumdžijinog utjecaja na događanja u stranci. Razvoj događaja narednih mjeseci bit će zanimljivo pratiti, tim prije jer je upravo Lagumdžija, nakon izbornog kraha SDP-a, pozvao DF i druge stranke ljevice na ujedinjenje, što je DF tada odbio.

Da su ove informacije tačne juče su “Nezavisnim” potvrdili Sifet Podžić, generalni tajnik DF-a, i Miro Lazović, novi član Predsjedništva SDP-a, potvrdili su da su navedene informacije točne. Lazović naglašava kako je ujedinjenje ljevice samo pitanje vremena.

“To je i kongresno opredjeljenje SDP-a, a u ovom trenutku dobar je potez GO SDP-a koji je donio odluku o deblokiranju izvršne vlasti u FBiH. To je potez kojim je SDP pokazao odgovornost prema državi i građanima, ali ujedno poslao poruku DF-u da je spreman na suradnju. I Predsjedništvo SDP-a je iskazalo opredjeljenje da se sa DF-om u narednom periodu uspostavlja čvršća suradnja”, potvrđuje Lazović.

On cijeni kako obnovljena socijaldemokracija u BiH u narednom periodu mora predstavljati alternativu postojećoj vlasti te da se taj blok, sa DF-om, treba pojaviti zajedno na narednim lokalnim i općim izborima u BiH!

I Podžić naglašava da se ozbiljno razmišlja u tom pravcu.

“Ipak mislim da je možda malo prerano za lokalne izbore 2016. SDP je zaključcima sa GO dao svoj doprinos i sada im treba ostaviti prostora da pročiste svoje redove. Mi u DF-u tvrdimo kako ova zemlja može funkcionirati samo na ljevici”, poručuje Podžić.

Selim Bešlagić, dugogodišnji istaknuti aktivist SDP-a, koji je na zasjedanju Kongresa izgubio utrku za predsjednika za svega desetak glasova, također smatra da u SDP-u najprije trebaju dogoditi promjene, iako, kako kaže, ne želi ništa loše reći o Lagumdžiji.

“Ujedinjenje ljevice, a to nije samo pitanje SDP-a i DF-a, je moguće na programu. Treba napraviti program za zajedničko djelovanje lijevih snaga, po kojem će djelovati i predstavnici ljevice u vlasti”, istaknuo je Bešlagić. On naglašava kako ujedinjenje ne treba biti želja pojedinaca, ili protiv pojedinaca, već zajednički program.

To što je Glavni odbor SDP-a odlučio podržati kandidata DF-a za potpredsjednika FBiH iz reda Srba, čime je odblokirao uspostavljanje vlasti i pokazao demokratski kapacitet, dovoljno govori u prilog tome da se nešto krupno dešava na relaciji dvije stranke. Ujedinjenje će se, sasvim izvjesno, dogoditi, samo je pitanje koji će politički trenutak izabrati za to. I hoće liNikšić smoći snage predati ovlast novom šefu Željku Komšiću.

(Dnevnik.ba)1 komentar

  • Nisu se nikad ni razjedinili,ista govna,koja za zadaću od Bakira vođe svih muslimana imaju uništiti hrvate i srbe u Federaciji BiH. Zato će ih mali Erdogan nagraditi pozicijama u Vladi Federacije naravno min.koja pripadaju hrvatima,srbima i ostalim,bošnjačke pozicije su isključivo pozicije SDA.Sarajevska mahala ne popušta u svom naumu,uništavanja druga dva konstitutivna naroda u Federaciji i stvaranje bošnjačkog većinskog entiteta,u kojima su drugi manjina i podčinjeni Bakiru.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.