Više od tisuću slučajeva upale pluća u Mostaru

U posljednjih mjesec dana više od tisuću pacijenata bolovalo je od upale pluća u Mostaru, a sezonska gripa sada je u tendenciji porasta.

Upale pluća i gripe napunile su ambulante u Mostaru, ali i cijeloj Federaciji BiH. Od 3. siječnja do 3. veljače na obiteljskoj medicini u Mostaru s gripom, upalama pluća, sinusa i grla doktorima se obratilo oko 1.700 pacijenata, podaci su Doma zdravlja Mostar.

Naglo povećanje upala

”Došlo je do naglog povećanja upala, u ovih mjesec dana preko tisuću pacijenata koji su se obratili liječnicima imali su upalu grla, dok je gripa bila dijagnosticirana preko petsto pacijenata. Upala pluća i bronhitis dijagnosticirani su više od tisući pacijenata”, rekao je u izjavi za Bljesak.info dr. Zdenko Klarić.

Prema podacima Doma zdravlja, gripa je dijagnosticirana preko 700 djece do šest godina, dok je upalu pluća i bronhitis imalo preko 400 djece. Po riječima dr. Klarića, samo u nedjelju, 1. veljače, je na hitnoj pomoći bilo 115 pacijenata.

”Virus je širi se kapljičnim putem. Ako dođe do upale pluća ili gripe, poželjno je izolirati se, skidati temperaturu i piti puno tekućine. Pacijenti često dehidriraju, jer temperaturom isparava i tekućina iz nas, stoga ju je potrebno nadoknaditi. Ako temperatura traje duže od tri dana, obratite se liječniku”, savjetuje dr. Klarić, napominjući da ‘sezona’ upale pluća prolazi, ali gripe dolazi.

U FBiH se bilježi niska do umjerena aktivnost sezonske gripe, s trendom daljeg porasta. Najveći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i bolesti sličnih gripi se bilježi među mlađom populacijom (osobito školskog uzrasta), rečeno je za Bljesak.info iz Federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Nagli početak

”Gripu karakterizira nagli početak, visoka temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, opća slabost, grlobolja, suhi kašalj. Liječenje je simptomatsko-kućno uz mirovanje i ne zahtijeva odlazak liječniku ukoliko se ne radi o kroničnom bolesniku, malom djetetu, trudnici, kada je uputno kontaktirati liječnika, osobito ako temperatura traje duže od 3-4 dana, simptomi gripe se pojačavaju, javlja se otežano disanje, ‘kratak dah’ i dr.”, rekla je za Bljesak.info doc.dr. Jelena Ravlija glavni federalni epidemiolog.

Prema neslužbenim podacima zdravstvenih ustanova (s obzirom da upale pluća ne podliježu obveznom prijavljivanju), kaže Ravlija, primjetan je povećan broj posjeta liječniku zbog upale pluća, češće atipičnih (uzrokovanih respiratornim virusima, ali i nekim bakterijama, npr..Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Legionella) .

”Tipični simptomi su kašalj, obično s iskašljajem, vrućica, ponekad i bol u prsima. Liječenje ovisi uzročniku bolesti kao i težini kliničke slike”, kaže nam Ravlija.

Pranje ruku

U preporukama stanovništvu, dr. Ravlija je kazala da je najbolja prevencija protiv gripe cijepljenje.

”Ostale mjere zaštite ne samo od gripe, prvenstveno respiratornih infekcija: u prvom redu su provođenje osobne i kolektivne higijene. Pranje ruku je najjednostavniji i najdjelotvorniji način sprječavanja ovih infekcija – što češće, posebno nakon kihanja i kašljanja; pravilno postupanje kod kihanja i kašljanja -pokriti usta i nos maramicom – papirnatom – koju odmah nakon uporabe trebate baciti u kantu za smeće; u nedostatku maramice, radije kihati i kašljati u rukav – unutrašnjost lakta, nego u ruke. Ako je moguće, izbjegavati zagušljive, pregrijane, prenatrpane prostorije, bliske, dulje kontakte s osobama koje su ‘gripozne’. Od ostalih mjera koje doprinose zaštiti značajno je: podizanje opće otpornosti organizma (odmor, ishrana, tjelesna aktivnost, reduciranje stresa itd)”, savjetuje Ravlija.

(Bljesak.info | Foto: Novi list)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.