Dayton je dogovoren za tri tjedna, još ima vremena za Izborni zakon

Spremni smo na kompromise u vezi s modalitetom promjene Izbornoga zakona, ali nema kompromisa za legitimnost predstavljanja naroda, jedan je od zaključaka današnje sjednice Glavnoga vijeća Hrvatskoga narodnoga sabora BiH.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnoga vijeća HNS-a BiH, kazao je da je glavna točka današnjega zasjedanja bio Izvještaj o radu za prošlu godinu i planovi za ovu, koja je bogata političkim događajima. Iznesena je izuzetno pozitivna ocjena o radu Glavnoga vijeća, kao i samoga HNS-a, piše Klix.ba.

U raspravi je važan dio bila i izmjena Izbornoga zakona, kao i izborni proces koji je pred nama, kako u izvještajima tako i u planovima. Danas smo zaključili da je interes i hrvatskoga naroda i Bosne i Hercegovine vratiti izborni proces u okvire ustavnosti. Treba jasno reći da smo mi ponudili i prijedloge koji su još uvijek na stolu, ali smo isto tako spremni na kompromise i ići s ostalim prijedlozima koji će biti na tragu ustavnosti, odnosno odluka Ustavnoga suda, kazao je u uvodu Božo Ljubić.

Legitimitet predstavljanja

Nema rasprave o legitimitetu predstavljanja, ono je jedino neupitno, kazao je Ljubić, podsjetivši da je o tome presudio Ustavni sud, ali i brojne europske institucije.

Mogu reći da je zalaganje HNS-a, ali i odbora kojim ja predsjedavam u Hrvatskom saboru u Zagrebu, dovelo do toga da je informativna blokada hrvatskoga naroda u BiH već dijelom razbijena otvaranjem dvaju dopisništva HRT-a u Bosni i Hercegovini. Nakon toga, istina o položaju Hrvata u BiH će lakše dolaziti do onih koji trebaju znati tu istinu, dodao je Ljubić.

Izetbegović: U BiH ne postoji islamska država, ali postoji radikalna hrvatska desnica

Ljubić je na pitanje novinara o mogućem nametanju izmjena Izbornoga zakona od OHR-a kazao da oni to mogu, ali se nada da neće, jer se vjeruje da će do dogovora doći. Izjave koje dolaze s te adrese smatra upozorenjima domaćim akterima da se uozbilje i postignu dogovor.

Rok kratak, a političari optimistični

Promjene Izbornoga zakona trebaju uključivati i Dom naroda Federacije i Predsjedništvo BiH, jer je to suština odluke Ustavnoga suda. Naš prijedlog, koji je odbijen u parlamentarnoj proceduri, ne odstupa od presude Sejdić-Finci, ali ipak smo spremni da emitiramo dodatne prijedloge i sagledamo ostale, ali da legitimnoga predstavljanja uistinu bude, rekao je Ljubić.

Rok za promjene je kratak, ali u HNS-u smatraju da je ostalo ipak dovoljno vremena.

Čitav Dayton je dogovoren za tri tjedna, prema tome, ako postoji politička volja i odgovornost, promjene Izbornoga zakona se mogu dogovoriti. Ukoliko dogovora ne bude, izbore će možda netko raspisati, ali se neće moći implementirati njegovi rezultati. Formirat će se vlast u Republici Srpskoj, županijama, ali neće se moći uspostaviti vlast u Federaciji, državi… Ako to nije dovoljno upozorenje, oni koji opstruiraju dogovor snose odgovornost za sve ono što se može dogoditi kasnije, odgovorio je Božo Ljubić.

Čolak: Nema rješenja ako ne poštujemo odluku Ustavnoga suda

Bariša Čolak iz Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a kazao je da nakon posljednjih sastanaka koji su bili prije Junckerova posjeta nije bilo ni pojedinačnih sastanaka između stranaka niti nekoga tko bi objedinio sve opcije, dodaje Klix.ba.

Osim upozorenja koje svako malo čujemo, nadam se da će se stvari ipak promijeniti. Prekratko je vrijeme, ali se dogovor mora postići. Dogovor treba postići i za Grad Mostar jer više nema nijednoga razloga da to pitanje ne bude riješeno. Tu postoje određene naznake i sastanci na lokalnoj razini, kazao je Čolak, napomenuvši da HNS ima cijeli niz rješenja Izbornoga zakona, ali da ona ne odstupaju od istih načela.

(www.jabuka.tv | Foto: Klix.ba)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.