Čolak: Nema rješenja ako ne poštujemo odluku Ustavnoga suda

Član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) u utorak je u Sarajevu izjavio novinarima da je sve manje vremena za izmjene Izbornoga zakona BiH, te da “ne možemo doći do rješenja ako ne poštujemo odluku Ustavnoga suda”.

Vrijeme nam jako brzo curi, u zadnjih nekoliko dana nije bilo nikakvih sastanaka, izuzev ako nije bilo pojedinačnih sastanaka nekoga od strane međunarodne zajednice s pojedinom političkom strankom. Na žalost, zadnji sastanak je pokazao da smo daleko od rješenja, kazao je Čolak.

Istaknuo je da misli da bez prihvaćanja rješenja koja su u odluci Ustavnoga suda vrlo jasna “nećemo moći doći do rješenja”. Ali je, dodao je on, činjenica da se jedan broj stranaka u dosadašnjim pregovorima “ponaša kao da ne postoji odluka Ustavnoga suda”.

Istina, oni nikada ne kažu mi nećemo provesti odluku Ustavnoga suda, nikada neće reći mi ne prihvaćamo ili ne priznajemo odluku Ustavnoga suda. Ali ono što iznose kao svoje stavove na pregovorima i što su ponudili kao prijedlog mogućih rješenja je nepoštovanje odluke Ustavnoga suda, smatra Čolak.

Čolak napominje da “ne možemo doći do rješenja ako ne poštujemo odluku Ustavnoga suda”.

Duboko smo uvjereni, kad bi se riješilo pitanje izbora Doma naroda i članova Predsjedništva BiH, da bismo ušli u jednu mnogo mirniju fazu, da bismo ušli u fazu stabiliziranja političkih prilika u BiH. To bi sigurno otvorilo prostor, ja sam uvjeren odmah poslije izbora, jer mislim da treba raditi u postizbornoj godini, da bismo mogli provesti odluku Evropskog suda i to ne jednu nego sve tri. Mi to moramo, istaknuo je Čolak.

Dodao je da nećemo sigurno ući u EU ukoliko ne ispoštujemo i ne provedemo te odluke, “to je sasvim jasno”.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.