Dijabetičari ostali bez predstavnika, iz dana u dan im se režu prava

Zagrebačko dijabetičko društvo (ZDD) upozorilo je u petak da već šest mjeseci čeka mišljenje Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o uvrštavanju na listu pomagala nove tehnologije kontinuiranoga bezbolnoga mjerenja razine glukoze u krvi, a istodobno su iz povjerenstva koje o tome odlučuje isključene osobe koje se bave dijabetesom, pa dijabetičari nemaju predstavnika ni u jednom povjerenstvu nacionalnoga osiguravatelja.

Predsjednica ZDD-a Manja Prašek u priopćenju navodi da je nedavno u Beču održana konferencija posvećena tehnologiji i dijabetesu na kojoj su, kao i na brojnim drugim stručnim skupovima, predstavljeni uspjesi koje u razvijenim zemljama postiže tehnologija kontinuiranoga bezbolnoga mjerenja razine glukoze u boljoj regulaciji dijabetesa i, posljedično, nižim troškovima komplikacija bolesti.

Riječ je o senzoru koji ne zahtijeva stalne ubode u prst, koji su uobičajeni način uzimanja krvi radi mjerenja glukoze, što je dijabetičarima neophodno za reguliranje bolesti.

ZDD ističe da su, dok čekaju na mišljenje HZZO-a, iz novoga povjerenstva koje o tome treba odlučiti, izbačene ključne osobe vezane za dijabetes – Nikica Car, bivši ravnatelj referentnoga centra za dijabetes, Vuk Vrhovac i Davor Bučević iz Hrvatskoga saveza dijabetičkih udruga, pa pacijenti više nemaju svoga predstavnika.

Odluka se odgađa, pokušava se minimalizirati njen eventualni doseg te se naglo smjenjuju neovisni i stručni članovi nadležnoga povjerenstva. Istodobno se pacijenti ostavljaju na cjedilu, bez barem prividnih mogućnosti argumentiranja i sudjelovanja u donošenju odluka, a troškovi liječenja skupih dijabetičkih komplikacija su u dramatičnom porastu, naglašava ZDD.

Povjerenstvu će se nametnuti odluka

Iz nekoliko izvora bliskih HZZO-u, tvrdi udruga, procurila je informacija da će se “neovisnom” stručnom povjerenstvu nametnuti odluka da pravo na revolucionarnu tehnologiju eventualno imaju samo osobe ispod 18 godina i trudnice.

Riječ je o najviše 2.000 osiguranika u cijeloj Hrvatskoj, što je zanemariv broj. Već danas postoje ogromne razlike između prava tih kategorija osiguranika, a razlike će se tim potezom dodatno povećati, navodi se u priopćenju.

Osim toga, takva odluka ne bi bila u skladu s dijabetološkom strukom koja se pozitivno izrazila o modernoj tehnologiji kontinuiranoga i bezbolnoga mjerenja glukoze, niti s trenutnim financijama.

HZZO je već proveo rezanje prava svojim osiguranicima s dijabetesom i veliko rušenje otkupnih cijena pomagala. Što se dijabetesa tiče, sami su potvrdili da računaju na uštede u iznosu od preko 24 milijuna kuna samo na smanjivanju otkupnih cijena trakica za mjerenje razine glukoze u krvi.

Takvo rušenje cijena je, prema tvrdnjama dijabetološke struke, također vrlo dvojben potez jer se ugrožava sigurnost i dostupnost kvalitetnih i preciznih pomagala koja prethode terapiji inzulinom. Npr. otkupna cijena novoga aparatića za mjerenje glukoze u krvi u kompletu s 10 trakica, lanceta i lancetara je manja od kune, navodi se u priopćenju.

(Hina)

Komentiraj: