Zlouporaba ovlasti: 60-godišnji Širokobriježanin na ponovnom suđenju

Županijski sud u Širokom Brijegu ukinuo je presudu protiv R. B. i gospodarskoga društva “N Royal” d.o.o. Široki Brijeg.

Općinski sud u Širokom Brijegu oglasio ih je krivim i izrekao im uvjetne osude te ih obvezao na uplatu javnih prihoda oštećenima. Žalbe optuženika su uvažene i bit će održano ponovno suđenje.

Županijsko tužiteljstvo u Širokom Brijegu optužilo je 60-godišnjega R. B. i pravnu osobu “N Royal” d.o.o. Široki Brijeg.

R. B. se tereti da je u vremenskom periodu od ožujka 2008. do kraja 2013. godine postupao protivno odredbama Zakona o porezu na dohodak, Zakona o doprinosima i drugim zakonima, izjavio je za portal Jabuka.tv Josip Aničić, viši stručni suradnik i službenik za odnose s javnošću Županijskoga tužiteljstva ŽZH.

Kao ovlaštena i odgovorna osoba za zastupanje “N Royal” Široki Brijeg, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, za tu pravnu osobu nije obračunao niti uplatio novčana sredstva na ime javnih prihoda. Riječ je o ukupnom iznosu od 97.061,28 KM, za koji iznos je oštetio Federalne zavode, i to: MIO/PIO, Zavod za zdravstvo, Zavod za zapošljavanje, Županijski zavod za zdravstvo i zavod za zapošljavanje te Županijski proračun ŽZH.

Iako je bio u mogućnosti uplatiti sve obveze, to nije učinio, već je pribavio korist za pravnu osobu “N Royal” u ukupnom iznosu od 97.061,28 KM, koja je tim novcem protupravno raspolagaladodao je za portal Jabuka.tv Josip Aničić.

Vršena su plaćanja obveza prema dobavljačima i podizanje gotovine za potrebe blagajne, a sve u svrhu stjecanja financijske dobiti.

(www.jabuka.tv)