Čović: BiH nikada neće biti ni unitarna ni građanska država

Predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak da BiH nikada neće biti unitarno uređena, uz ostvarivanje dominacije brojnijih naroda, i ponovno izrazio očekivanje da će se izmijeniti Izborni zakon kako bi se zaštitila prava Hrvata.

Bosna i Hercegovina nikad neće biti unitarna država. Neće biti ni građanska, na način kako to netko smišlja i želi provesti kroz dominaciju nad drugim, rekao je Čović na Petom saboru udruge Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u Mostaru.

Po njegovim riječima, u BiH su prava građana ostvarena s mogućnošću biranja predstavnika kroz općinska i gradska vijeća te zastupničke domove i županijske skupštine, dok Predsjedništvo BiH i gornji, nacionalno koncipirani domovi naroda postoje kako bi se kroz njih zaštitila prava konstitutivnih naroda.

Oko toga se ne pregovara, istaknuo je Čović. Predsjednik HNS-a BiH je izrazio očekivanje da će se tijekom ove, neizborne godine, izmijeniti Izborni zakon kako bi Hrvati mogli birati svoje predstavnike u domovima naroda i Predsjedništvu BiH.

Legitimno predstavljanje i naša prava kao konstitutivnog naroda nam nitko ne može i neće uskratiti u našoj domovini, dodao je.

Komšić: Čović je Sattlerov miljenik, ako bude trebalo opet ću ga pobijediti

Po Čovićevom tumačenju, presude Europskog suda za ljudska prava, kao i Ustavnoga suda BiH, mogu se provesti kroz formiranje dvije izborne jedinice u Federaciji BiH.

Podsjetio je kako 17. lipnja istječe rok kojega je potpisom sporazuma u Mostaru prošle godine, u nazočnosti vodećih zapadnih diplomata, postavio zajedno s predsjednikom vodeće bošnjačke SDA Bakirom Izetbegovićem kako bi se izmijenio Izborni zakon. No, do sada nije došlo do napretka u tim pregovorima, a malo optimizma daje i Međuresorna radna skupina za izmjenu Izbornog zakona, koja se na dva sastanka nije uspjela niti dogovoriti o načinu donošenju odluka unutar ovoga tijela.

Hrvatski politički predstavnici upozoravali su kako su Bošnjaci u tri navrata Hrvatima nametnuli člana Predsjedništva BiH, ali i dio izaslanika u Domu naroda Federacije BiH. Presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu odnose se na mogućnost da se i predstavnici manjina kandidiraju za vodeće pozicije u državi, dok je Ustavni sud BiH naložio da se osigura legitimno političko predstavljanje triju konstitutivnih naroda u BiH bez preglasavanja od brojčano većih zajednica.

Grlić Radman i Čović: Događanja na Bliskom istoku netko svjesno želi prenijeti na prostor BiH

Čović s Plenkovićem o reformskom razdoblju u BiH

(Hina)


13 komentara

 • Sta ste no vi pisali, dezurni komentatori, poslije izbora da ce HDZ ici u novu Vladu Federacije? Kako ta teorija ide, sad ce 3 godine od toga

  • Hahaha niste tako pisali.
   “Prodat ce HDZ Izborni za Vladu Federacije” itd itd “
   Pogledajte izjave Pahora, pa ovaj non paper i kako je odjednom BiH tema u Europi.
   Jedni izbori nisu usvojeni i ako izdrže do 2022 bez formiranja Vlade zapitat ce se mnogi kako ova kvazi drzava moze funkcionirati ako se bira nesto a ne moze dobiti funkciju
   Dugorocno su Hrvati pobjednici tu i Covic to zna, samo treba sutjeti i cekati neka Bosnjaci rade greske.

 • Tako je Čoviću. Samo budi ustrajan. Ti si u pravu a i cijeli svijet je shvatio tko su Muslimani. Uporni pobjeđuju. Nije lako ali Hrvati će uspjeti jer je istina,pravda i Bog na nasoj strani.

 • Volio bih da se mogu složiti s tobom možeš li mi objasniti kako Hrvati mogu biti dugoročno pobjednici sada nas je manje od 350 000 koliko ća nas biti za 10 ili 20 godina. Ako je tebi dobro nemoj misliti da je i ostalim

 • Da, bio bi u pravu da svojom politikom ne iseljavaš narod iz BiH u svoju “drugu domovinu” i ostale zemlje svijeta.
  Za deset godina će netko kazati: e nažalost, NEMA NAS DOVOLJNO!
  Tvoja politika služi samo za jednu stvar i ima za svrhu samo jedno, ato je : da ti ne završiš u zatvoru.
  Ništa više.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.