Grlić Radman i Čović: Događanja na Bliskom istoku netko svjesno želi prenijeti na prostor BiH

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović susreo se u subotu s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom s kojim se složio kako Izrael ima apsolutno pravo zaštititi se od napada terorističkih organizacija, ali i obvezu u postizanju mira.

Dužnosnici su prije zajedničkog sudjelovanja na komemoraciji i obilježavanju 76. obljetnice Bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskoga naroda na Radimlji kod Stoca, komentirali političku, sigurnosnu i epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

Politički dijalog i kompromis te potpisani sporazum političkih dužnosnika iz lipnja 2020. godine, koji je rezultirao održavanjem izbora u Mostaru, uz medijaciju i sudjelovanje predstavnika međunarodne zajednice u BiH, mora biti vodilja daljnjim nužnim reformskim procesima u BiH, istaknuto je na sastanku.

Sukladno potpisanom Mostarskom sporazumu, moraju se napraviti određene izmjene i u Izbornom zakonu, odnosno izbornom zakonodavstvu uz ograničene izmjena Ustava, kako bi kompletan izborni proces bio transparentniji, vjerodostojniji i kako ne bismo imali ovih problema koje sada imamo u BiH, naglašeno je.

Također, dužnosnici su se složili kako je implementacija Mostarskog sporazuma u cjelini, ključna pretpostavka stabilnosti i funkcionalnosti BiH, od čije će implementacije ovisiti pokretanje brojnih drugih političkih i ekonomskih procesa u BiH, kao i pitanje daljnjeg kretanja BiH u procesu euroatlantskih integracija.

Dužnosnici su se osvrnuli i na trenutna politička događanja na Bliskom istoku i izraelsko-palestinskog sukoba, “koja netko svjesno, u određenoj mjeri i zlonamjerno, želi prenijeti na prostor Bosne i Hercegovine“.

Na sastanku je istaknut jasan i precizan stav.

Izrael ima apsolutno pravo oduprijeti se napadima od strane Hamasa, koji svojim djelovanjem ugrožava ne samo prostor Bliskog istoka, nego predstavlja i globalnu prijetnju. Mirovni proces i izravni pregovori dviju strana trebaju dovesti do održivog i konačnog političkog rješenja i osiguranju trajnog mira. U ovome trenutku, pokazuje se volja s obje strane da se okončaju nemiri i nadamo se da će diplomatske aktivnosti imati rezultat na zadovoljstvo i izraelskog i palestinskog naroda, zaključili su Čović i Grlić Radman.

Na današnji dan obilježava se 29. obljetnica od primitka Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda, te je Čović čestitao ministru Grlić Radmanu ovu značajnu obljetnicu, priopćio je HDZ BiH.

(www.jabuka.tv | Foto: HDZ BiH)


21 komentar

 • Ovo se samo čekalo u Bliskoistočnom Ratu, i kao rezultat ove Vijesti jeste PRIMIRJE. Svaka čast ovoj dvojici, šteta što se češće ne sastaju

 • Ovo se samo čekalo u Bliskoistočnom Ratu, i kao rezultat ove Vijesti jeste PRIMIRJE. Svaka čast ovoj dvojici, šteta što se češće ne sastaju!!!!

  • “stari Most” je i po međumarodnom Sudu oficijelni vojni cilj….zato Bošnjaci svako malo provociraju druge s tog Mosta.

 • Covic dao podrsku Izraelu. Izrael ne pita ni Amere sto ce raditi. Da nije zalosno bilo bi smijesno… Imate li sto pametnije vas dva raditi na dobrobit hrvatskog naroda. Boze sacuvaj.

 • Javio se jugoslavenčina i kriminalac koji je najviše doprinio uništavanju i ugnjetavanju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

 • Naravno podrska svakome da se brani Ali zalosno je gledati da se ubijaju neduzni djeca i zene i to masovno .
  Drugovi jugosloveni kako bilvama bilo da se ubijaju licno Vasa djeca i ruse kuce i godinama djeca nemaju normalnog djetinstva.
  Imate li srce i dusu i imate Li vasu djecu podjite od sebe. Bas briga hamasu i drugim ekstremnim kao i u vasim ratnim haskim osudjenicima za svoj narod .

  • Jbg. islamski džihad svjesno provocira Izraelce da bude što više žrtava tako da se mržnja ne ugasi. Porušene zgrade popraviće EU.

 • Koji šupci?
  Ali ce kakvi izbori pa ložite malo narod.Popušite više s ratovima jer da ste bili u zadnjem ne bi vam to padalo na pamet.Moze,ali pošaljite svoju djecu,unuke a možete i vi da vidite kako je to u stvarnosti.Šupčine pokvarene .

 • Nema ovdje sreće dok muslimani svoje,srbi svoje i mi hrvati svoje lopove ne povješamo,to su lopine koje zajedno mute, kradu i valjaju šuplje.Spremni bi oni bili i napraviti malo rata za očuvanje njihovog napljačkanog imetka,ali sa tuđom djecom.lskreno se nadam da više nema hajvana za te igranke,jednom su nas zajebali,doduše malo su tada bile druge okolnosti a sada treba biti zadnje tele pa se primati na to.Mlađe generacije trebaju učiti na primjeru očeva koji su bili u ratu, 99% nas je u ku..u,sada bi trebala naša djeca biti lopovskoj djeci topovsko meso.

  • Mi svi smo trebali nakon izbora 1990 istjerati KOMUNISTE iz svih tijela odlučivanja, zato što su svi NARODI Komunistima rekli veliko NE. Komunisti kada su vidjeli da su izbore izgubili ZAVADILI SU NARODE s fprom nekakvog fašizma.

  • dok Bošnjacima, Srbima i Hrvatima budu draži KOMUNISTI nego narodi Bošnjaci ,Srbi i Hrvati sve do tada će biti jad i čemer !!!

 • Mi svi smo trebali nakon izbora 1990 istjerati KOMUNISTE iz svih tijela odlučivanja, zato što su svi NARODI Komunistima rekli veliko NE. Komunisti kada su vidjeli da su izbore izgubili ZAVADILI SU NARODE s fprom nekakvog fašizma.

 • eto koliko se zamišljaju pa ko će vas išta pitati pa ovo su obični pijunčići ali oni misle da su kao king kong pa recite na što vi možete utjecati sem ovaj narod ovde ugnjetavati

 • Jadni komentora, jedan spominje hajvana…Što je to, to ne postoji u hrvatskom jeziku, jedan spominje lično…kod nas se kaže osobno, idite na svoje portale po sarajstanu i okanite se naših politicara, ne pjenite uzalud nemate ništa sa nama Hrvatima

  • Situacija je složena. Atak je na Hrvatske portale prisustvom stranih, ne-Hrvatskih elemenata, jadni(h) komentara i neprepoznatljivi(h) riječi i izraza.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.