Komšić: Čović je Sattlerov miljenik, ako bude trebalo opet ću ga pobijediti

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, rekao je u intervjuu za N1 da je Dragan Čović miljenik Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU.

Komšić je istaknuo i to da vjeruje kako će ponovno pobijediti Čovića na izborima ukoliko se kandidira 2022. godine. Izrazio je i sumnju da će izbora biti, jer kako sada stvari stoje, vjeruje da će ih Čović i Dodik blokirati.

Je li Čović miljenik Johanna Sattlera?

Jeste. To je moj utisak, izjavio je Komšić.

On je kazao da nije siguran ni u to hoće li se kandidirati 2022. godine.

Nisam donio tu vrstu odluke. Malo mi je besmisleno razmišljati o tome, a izbora možda i ne bude. Kako stvari stoje i kako ih ja vidim – Dodik i Čović bi mogli blokirati održavanje izbora, istaknuo je.

“Ovaj posao koji radim – radit ću ga do kraja. Nije to problem. Biti ću bitku do kraja. Pao ili se podigao, svjedno je”, naveo je.

Hoću li se kandidirati – ovisi o masi stvari. Ako bude situacija kao sada – vjerojatno ću se kandidirati. Ako bude stabilnije – mislim da sam završio svoj posao, naveo je.

Ima li izgleda pobijediti Čovića?

Mislim da imam. Ne da mislim, siguran sam.

Hoće li DF nestati, u smislu ujedinjenja s nekoliko stranaka?

To će se završiti nekom vrstom ujedinjenja. Hoće li Platforma za progres sudjelovati ili ne, vidjet ćemo. Ja nisam od Hadžikadića tražio ništa, on je taj koji je preko Mire Lazovića došao meni da se ide s tim ujedinjenjem. Ja sam rekao – osobno mislim da je to dobra ideja. Da treba ići u ukrupnjavanje političkih subjekata. Predsjedništvo DF je reklo ok, idemo u to, naveo je Komšić.

Na provom sastanku bio Hadžikadić, DF, GS, Socijaldemokrati, rekao sam – da odagnam sve dileme oko bilo čega, rekao sam im – vi da znate, ne vidim se niti na čelu te stranke niti u rukovodstvu te stranke. Vidim da je Enver Bijedić rekao to negdje. Šta će biti – raspoloženi smo za to. Što će Hadžikadić uraditi vidjet ćemo, ali je meni došao s tom pričom, rekao je Komšić.

Spremni smo da DF-a ne bude ako ćemo praviti subjekt. Stranke nisu subjekt same sebi. Nije svrha stranke da ja budem nešto, nego da se donese nešto dobro i korisno ljudima. Neka propadne i DF ako ne valja. Neću pristati nikad ravnati se po princpu tih – da sva politika bude “gdje sam ja tu i gdje sam na listi”. Ta stranka ne treba da postoji, poručio je.

Stranka ima funkciju daleko veću, važniju od toga gdje je tko na pozicji, istaknuo je i dodao:

To zvuči možda nekome blesavo, ali ja u to vjerujem.

Ova zemlja je vjerovali ili ne vjerovali – jača od sviju nas. Ona je više toga preživjela i gore stvari preživjela od ovih koje se trenutno događaju, kazao je gost N1.

Komšić o odnosu sa Izetbegovićem

Pred izbore 2018. kada smo razgovarali o izbornom zakonu – Izetbegović mi je rekao “bio si u pravu”. Čović nastupa – ako mu daš prst, iščupat će ti ruku. A zahtjevi se samo penju.

Hoće li Izetbegović davati prst ili dva Čoviću? Izborni zakon. Kakav predviđa epilog?

Iskreno, mislim da je Izetbegović u manjini u predsjedništvu svoje stranke, kada je riječ o tome popustiti HDZ-u. On je tvrđi od većine svoje stranke. On je nepopustljiv u toj grupi. To je moj utisak. U rukovodstvu SDA Izetbegović spada u manjinu – popustiti ili ne Izbornom zakonu, rekao je.

Ako se on bude pitao – on neće popustiti. Većina rukovodstva njegove stranke misli da treba popustiti, ali nemaju hrabrosti da mu tu javno kažu.

O Izbornom zakonu

Što se Izbornog zakona tiče – ovo kako je zamislio Sattler, Nelson, kvinta oko Izbornog zakona, gdje razgovaraju sa HDZ-om, SNSD-om i SDA – može dovesti samo do toga da to propadne. Bit ćemo sretni ako usvojimo izmjene Izbornog zakona kojima se dekriminalizira izborni proces. Otkad krene glasanje do završetka žalbenog procesa, imamo kompromitiran i korumpiran izborni proces. Ako te odredbe izmijenimo – napravili bismo veliku stvar za BiH, naveo je Komšić.

Vratili bismo povjerenje ljudima da vrijedi izaći na izbore, da im glas nitko neće ukrasti. Rezultati bi bili drugačiji i dalo bi se nešto poštenije početi praviti u BiH.

N1: Stav Vlade Njemačke je – legitimitet može narušiti državu? Jesu li to signali Čoviću da nema ništa od Izbornog zakona po mjeri HDZ-a?

Ono što je bio stav njemačke vlade i što je napisala skupina zastupnika u Europskom parlamentu je logično. To proistječe iz onoga što piše u njihovim aktima i zakonima. Sustav ljudskih prava pojedinačno. Ne kolektiviteta. Svi su ljudi isti. Svi moraju imati isto aktivno i pasivno pravo. Ta prava spadaju u red osnovnih ljudskih prava. Naravno da će Njemačka stati iza svog principa, rekao je.

To što netko to shvata kao na udar koncepta konstitutivnosti – u pravu je. To je udar. Ali to je stav njemačke vlade jednom, ali konstantno se provlači kod demokratskih snaga EU. Provođenje presuda suda za ljudska prava, ne samo Sejdić-Finci. nego svih. Kada imaš to kao obavezu – onda imaš standard EU – onda kucaj na vrata EU, izjavio je.

Mi u BiH živimo klasičnu diskriminaciju ljudi, ovisno o mjestu gdje žive, o etničkoj pripadnosti, da ne govorim o onima koji nemaju definiranu etničku pripadnost. Tko se tu sudara s kim? Sudara se ovo kako mi živimo sa standardom EU gdje želimo ući. Promoviraju Čovića kao nositelja europskih vrijednosti. Nisu to europske vrijednosti, nego ono što piše ovdje i u stavu njemačke vlade, zaključio je Komšić kao član predsjedništva.

(www.jabuka.tv)


24 komentara

 • Na nacin kako ti “pobjedjujes” i sa pomoci koga, ja bi se sramio izici medju narod. Dobro ti je rekao Muhamed Filipovic, da imas imalo politickog morala, nebi to radio. Za mene si politicki izrod jednog naroda, koji zasigurno nije vise tvoj!!! Obidji malo taj “tvoj” narod kojega zastupas, pa ces vidjeti doceka…

 • Sejdo Obrezanković, ne bubaj pizdarije. Ti si nitko i ništa, obična puzdra. Predstavljaš se kao Hrvat,, ali si po nacionalnosti obično govno.

 • Sumnjam da nisi svjestan da si ” najljigavija politička figura” u BiH, ali te to baš i ne sekira.
  Dakle i bez srama si!

 • Na kraju ćeš ostati sam i nitko neće imati lijepu riječ kazati o tebi.
  A možeš li zamisliti kroz povijest…..mislim da će te se tvoji stidjeti.

 • Svi koji su shvatili nepravdu i GLUPOST Izvornog zakona u BiH, su protiv tebe jado, i automatski za Čovića ne bi ni Čović bio komotan da nije tebe i braće ti Bošnjaka i mi bi Hrvati birali pa bi nam svima u državi bilo bolje, ako predstavljaš Hrvate koje si općine sa hrvatskom većinom obišao JADO.

 • Jabuko, koji vam je pen.s da objavljujte interview ove kreature jednom sarajevskom mediju?!
  Cuj, pobijedit cu Covica.
  Svi znamo za ono pravilo, parni listici Sefik, neparni Komsic…
  I vama je to u naslovnici, ccc…

  • Nije on krivac za ovo, krivci su oni “naši” koji su prihvatili Dajtin/Ustav/ Izborni zakon, kojeg ON koristi i tako stječe Legalitet svog Izbora. Nama su uvijek drugi krivi!!!
   Mi smo svoje Pravo potrošili u korist cjelovitosti i suverenosti RH i to je završena stvar!!!

 • Mislim da uludo komentiramo. Čovjek otvrdnuo,oguglao, svjestan da nema natrag.
  Ugazio u balegu, isprljao se. Vidi da se baš i neda oprati smrad sa sebe….i samo nastavio. Smrdi!
  Pa šta?
  Ovo je povjest. Ja sam počašćen što živim u ovakvom vremenu, koje mi je omogućil da vidim kako izgleda i ovakva vrsta čovjeka. Kako izgleda konvertit. Dugo mi je trebalo da shvatim i pojmim pojam SEJDE BAJRAMOVIĆA. Sada znam. Svjedok sam takvog čovjeka.
  To je to.
  0 i ništa više.

  • Istino saberi se malo.Sejdo Bajramovic je bio predsjednik
   predsjednistva SFRJ , a ona se raspala.Sejdina funkcija u SFRJ nema nikakve veze sa sadasnjim Kosovom i Metohijom.Velika Juga se raspala , a i mala ce.Nema logike da se velika raspala , s mala ostala.Vrijeme ce pokazati da nisi u pravu…

 • Imam 70 godina , i u tih mojih 70 godina nisam vidio ljigavije osobe od njega.Sejdo Bajramovic je za njega covjek sa obrazom.Doci ce vrijeme kada ce ga svi odbaciti cak i oni iz vlastitog doma.Odbaciti ce ga radi novca koji jednoga dana nece moci toliko donositi kao sada.U kuci te drze samo radi interesa.Sta ti preostaje , samo cokancic i alkohol kao i do sada samo sa vecom dozom.Izbaciti ce te iz stana jer im vise neces trebati.Ostace ti samo ulica i spavanje u haustoru.Nista bolje i nisi zasluzio kao osoba, a stara je poslovica da ces upasti u jamu koju si kopao za drige..Zelim ti da sto prije padnes u istu…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.